Борисов и турският енергиен министър завъртяха кран за 16 млрд куб. м газ в двете посоки (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6994576 www.24chasa.bg
Бойко Борисов и енергийният министър на Турция завъртяха крана на транзитния газопровод за Турция СНИМКИ: Пиер Петров

В 13,12 часа в петък премиерът Бойко Борисов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез завъртяха крана на транзитния газопровод за Турция.  На откриването на така наречения лупинг - участъкът от Лозенец до Недялско, който е 20 км, присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Всъщност това бе неизградената част от втората тръба на транзитния газопровод за Турция. "16 млрд кубически метра газ на година могат да тръгнат в двете посоки", каза премиерът Борисов. Тези 20 км бяха построени от "Главболгарстрой" предсрочно и с 1 млн. лв. по-евтино, отколкото е по договор. Освен възможността за пренос на природен газ в двете посоки е увеличен и капацитетът на тръбата с 1,7 млрд. куб. м, в момента той е 14 млрд. куб. м на година. През 2017 г. "Булгартрансгаз" е пренесла към Турция 13 млрд. куб. м, каза шефът на компанията Владимир Малинов.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес представя програмата си за управление, но той е казал на енергийния си министър да тръгва към България, тъй като проектът бил много важен. Борисов благодари на Ердоган за разбирането и заяви, че всъщност, докато другите говорели откъде и как ще минава газ, тихо и с много работа България си е обновила компресорните станции със супремодерни американски компресори и е довършила този участък. "Така че държавата ни е готова да транзитира газ от втората тръба на "Турски поток" към Европа".

Турският енергиен министър  заяви, че България ще продължи да транзитира газ към Турция по трансбалканския газопровод, т.е. през Румъния и България към Турция, но може да транзитира и синьо гориво от Турция към Европа. 

При завъртането на крана Борисов заяви, че оттук може да тласкаме газ към Солун и Белград. Той напомни, че преди няколко години в Анкара президентите Ердоган и Путин са заявили, че България ще загуби всичко.

"Ние обаче останахме верни приятели и парньори в най-трудни времена за Турция, на моменти с много малко приятели. С тиха, приятелска, добронамерена дипломация," припомни Борисов. След това премиерът припомни реакцията на Ердоган  - през България ще мине всичко, след което се замислил и казал: без мигрантите.

Ние, като сериозни българи и работници, познавайки и историята, в това време усилено строяхме.  Първо построихме най-модерните и добри американски компресори, реверсивни, на всички станции, така че можем да получаваме газ от Турция, Азербайджан, Русия, от всичко, което идва от Южния газов коридор.  Това е 150 км действаща реверсивна система. "Политически съм чувал мои колеги да говорят за интерконектори, за връзки, за доставки, бомбастични неща, успехи, фанфари. На практика - нула", връща лентата Борисов. Днес отваряме крана и 16 млрд. кубика в двете посоки. Оставили сме си едни 11 км, но сме се подготвили, където да заустим цялата тази система с "Турски поток". Но няма да ги започваме,  докато не подпишем официално.Паралелно трябва да върви и интерконектора с Гърция, че иначе ще стане беля, заяви премиерът.

Борисов благодари на строителите, които работили тихо и упорито. "Сега, сред всички съседи на България, ние сме готови", каза той. Тези допълнителни 15,7 млрд. куб. м. газ могат да влязат от Турция. Това е продължение на газа към Европа и  може да става през хъб "Балкан". Това са договорки, които направихме в Анкара и Москва за продължаване на доставките на "Турски поток" към Македония , Сърбия и Австрия, казя българския премиер.

Турският министър на енергетиката каза на български "Честито" и поясни, че тази дума я е научил току що от българските си приятели, а премиерът заключи, че там където минават газопроводи и има ядрени централи никой не бомбардира и там има винаги мир. 

След завъртането на крана  Борисов са обърна към турските си гости, сред които и ръководители на турската газова компания "Боташ", и им каза - сега да отидем да поработим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кристална гарафа за арманяк гушка съпругата на бившия футболен национал Елин Топузаков - Весела Тотева, видя "България Днес". Красавицата, която има моден бутик до хотел "Маринела" в столицата, внимателно отключи магазина си, пазейки стъкленицата. Гарафата освен да разлива скъп коняк на благосъстоятелните клиенти ще служи и като интериорен акцент

Краят на традиционният есенния фестивал в Китай предизвика огромно задръстване от автомобили в близост до Тол-станция на магистралата в Женгжу, провинция Хенан, Китай. Снимка: REUTERS /

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева,