Откриха уникална гробница в София (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6995376 www.24chasa.bg
Столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместникът и? Тодор Чобанов на разкопките на площад "Света Неделя". СНИМКА: Благой Кирилов

Късноантична е и със запазени стенописи, излезе при ремонта на “Московска. Сердикийците ядели стриди и търгували със Северна Африка и Мала Азия

Уникална късноантична гробница със стенописи е разкрита при ремонта на ул. “Московска” в София. Тя се намира в близост до църквата “Света София”. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери разкопките при площад “Света Неделя”.

Стенописи от уникалната гробница. СНИМКА: Столична Община

Засега стенописите могат да се датират към края на IV или началото на V век.

“Голямата изненада е, че гробницата е много добре запазена. Тя е от класически тип с куполно застрояване с тухли. Още по-голямата изненада е, че има стенописи. Изключително рядко се намират гробници със стенописи. На мен са ми известни други пет случая, когато сме намирали обекти с подобна украса”, обясни зам.-кметът по култура доц. Тодор Чобанов. Стенописите са признак, че вероятно гробницата е на богата сердикийска фамилия, която е можела да си позволи да плати голяма сума пари, за да дойде майстор.

Гробницата ще се експонира, а общината ще търси възможност посетителите да слизат на самия вход, за да се видят стенописите.

През септември общината ще обяви конкурс за разкритие на находките на площад “Св. Неделя”. Идеята е там да стане пешеходно пространство и да се ракрие богата археология.

Под площада се е намирала огромна сграда, над 50 м, с много помещения, сред които голяма тържествена зала с колони, магазини, заведения и ресторанти. В едно от помещенията има изключително добре съхранен хоросанов под, а две помещения са били отоплявани посредством хипокауст ( бел. ред. - подподова отоплителна инсталация). Около средата на III век под пода на едно от помещенията ѝ е било укрито съкровище от 2976 сребърни монети.

Събирани в продължение на почти 200 години, монетите са поставени в керамично гърне, върху което е издълбано името “Селвий Калист”.

Досега археолозите са открили и останки от глинени съдове, злато, накити, стъклени топчета за игра и др. Една от интересните находки е медальонче с мидичка.

През II-III век Сердика е било оживено място. Археолозите откриват дъно на лампичка с печат на производителя, който произхожда от района на днешна Либия. “Това показва, че са търгували чак до Северна Африка през морето”, обясни ръководителят на разкопките Веселка Кацарова.

Освен със Северна Африка жителите на Сердика са търгували и с Мала Азия и Египет, за което също свидетелстват съдове с типичната за Римската империя украса “барботино”.

Сердикийците са били и доста заможни, като дори са си поръчвали стриди за ядене от Егейско море.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.