Пчелари: Странджа може да е Клондайк заради мановия мед

https://www.24chasa.bg/novini/article/6996121 www.24chasa.bg
Всяка година в Царево през август се провежда фестивал на мановия мед. СНИМКА: Елена Фотева

-  Европейският сертификат

ще повиши търсенето

на еликсира по света

- Много е полезен за спортисти

и за хора с голямо

физическо натоварване

- Защитената марка е за

Царево, Малко Търново, Средец,

Созопол и Приморско, другаде

не може да се произвежда

Най-после! Браво! Отдавна трябваше да стане. С тези думи жителите на Странджа приветстваха новината от миналия ден, че генералната дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия е одобрила кандидатурата им за регистрация на странджанския манов мед като защитено наименование за произход.

Тя бе съобщена лично от еврокомисаря Мария Габриел при откриването на Световния симпозиум по мановия мед в Царево.

Следващата стъпка е Официалният вестник на ЕС да публикува спецификацията на продукта през есента и ако няма възражения, българският еликсир

ще бъде вписан

в регистъра в

началото на

2019 г.

“Тази регистрация представлява възможност за засилване на развитието на местното производство на пчелен мед. Производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара. Гордея се с пчеларя от Царево Манол Тодоров и всички останали, с които заедно работим уникалният продукт “Странджански манов мед” да се превърне в още една емблема на България”, заяви комисар Габриел.

Основен двигател на инициативата за защитената марка бе пчеларят Манол Тодоров, председател на сдружение “Странджански манов мед”, подкрепен от Мария Габриел, министерството на земеделието, кмета на Царево Георги Лапчев и местната общественост.

Процедурата по получаване на сертификата за защитена географска марка върви от 3 години.

“Не беше лесно да убедим Европейската комисия, но бяхме уверени в каузата си и не се отказахме. Тепърва Странджа ще бере плодовете на усилията ни”, коментира Тодоров.

Много пчелари разчетоха признанието на ЕК като начало на български Клондайк - добив на доходоносен манов мед, който определят като

българското

злато на

Странджа

Пчелното чудо с тъмен масленозелен до черен цвят и със специфичен аромат, различен от традиционния, е много полезно.

“Съдържа много минерални вещества и е с голяма електропроводимост”, обяснява уникалните му качества Тодоров.

Усвоява се лесно от организма и го препоръчват

за нервната

система, за

подобряване на

храносмилането

и за кожата, за възстановяване след боледуване, за деца.

Особено полезен е за спортисти и за хора, чиято професия е свързана с голямо физическо натоварване.

По мнението на експерти съдържа 16 пъти повече витамини B1, B2, РР и B12, отколкото ябълките и кайсиите. Доставя на организма истински букет от въглехидрати, натрий, магнезий, калций, калий и фосфор.

Търсенето му в момента надхвърляло предлагането, а европейският сертификат ще засили износа му, смятат пчеларите.

Мановитя мед се търсел в цяла Европа, на голяма почит бил в Япония и в Арабския свят.

В България се добива предимно в Странджа, където местните пчелари са се специализирали да

го правят от

капките мана,

които листните

въшки

произвеждат

върху кората

на дъбовете

Не че и на други места не може да се прави, но тук материалът е повече заради специфичния мек климат на планината.

Ако продуктът бъде вписан в регистъра на защитените марки, означава, че на други места освен на територията на Странджа не може да се добива. Може само да се продава, но не и да се произвежда, обясни 62-годишният пчелар.

Защитената марка е за географския район, включващ общините Царево, Малко Търново, Средец, Созопол и Приморско. Ако в съседен Карнобат например произвеждат манов мед, ще се води менте.

За да получат на етикетите си знака на защитен продукт от ЕС, собствениците на пчелини от петте общини трябва да сключат договор с независимия български сертифициращ орган, който ще прави проверки и ще осъществява контрол дали се спазват правилата за добив на еликсира, обясни Манол Тодоров.

Освен пчелините да попадат в географските очертания, производителите трябва да отговарят и на специфични норми за добива му - специално оборудване за декристализация, помещения за центрофугиране, съхранение на суровината, складиране на готовата продукция и цех за етикетиране.

Засега само

7 пчелари

отговарят на

критериите

за получаване на знака за защитен продукт, всичките са от община Царево. Толкова пресяла засега специализираната комисия към министерството на земеделието, каза Манол Тодоров.

“Горд съм с това признание. В световен мащаб бъдещето е на качествените храни, а от България община Царево първа влезе в Европа с мановия мед. Сертификатът отваря нови хоризонти за бизнес в общината. Царево несъмнено ще е столица на странджанския манов мед”, коментира кметът Георги Лапчев.

Това е вторият продукт, който най-южната ни морска община патентова на високо равнище след признанието на ЮНЕСКО за нестинарските танци.

Около 600 пчелари се занимават професионално с добива на манов мед и повечето са на територията на Царево.

Според Манол Тодоров европейският сертификат е една

възможност

обезлюдената

Странджа да

живне

с този поминък. Дава се шанс на младите фермери да започнат свой бизнес в пчеларството, вместо да търсят препитание на други места, казва от бранша.

Новината за признанието от Европа на мановия мед дойде в момент, когато Странджа пропищя от масовото клане на овце и кози заради чумата.

Евтаназията им в с. Кости в сърцето на планината обезвери много фермери да отглеждат добитък в този район и сега виждат в мановия мед шанс да развъртят нов бизнес.

Според местните пчелари тази година се очаква по-слаба реколта заради дъждовете през юни и юли, които измивали маната по кората на странджанския дъб. Въпреки това покрай европейското признание на еликсира очакват продажбите им да скочат.

Един килограм манов мед на пазара върви до 18 лв. килограма, търговците го предлагат в различни разфасовки и грамаж.

В Скандинавието

цената му стига

и до 60 евро

В зависимост от климатичните условия реколтата е различна - понякога се добиват между 50 и 60 тона. Падала е и до 30-40, но в добри години като 2003-2005 г. е стигала и над 100 тона. Цялата продукция се изкупува, на износа се пада близо половината от продажбите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,