Храната - за българина това е 1/3 от разходите му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6996845 www.24chasa.bg

Харчим най-много за здраве и комуникации в Европа

Най-голям дял в харчовете на българите е за храна и безалкохолни напитки, сочат данни на НСИ за потреблението на член от домакинство в България за 2017-а.

Българите са изразходвали през 2017 г. за храна средно по 5217 лв. на лице от домакинство, което е с 9,7% повече в сравнение с 2016-а.

82 на сто от разходите на хората са били насочени пряко за потребление, показват още данните.

Делът от потребителската кошница, който е за храна, отчита

лек спад през 2017-а

спрямо предходната

година

От 30,8% през 2016-а през 2017 г. тези разходи са вече 30,1 на сто. Тенденцията е постепенно средствата, които се отделят за храна, да намаляват. През 2013 г. те са били например 33,2 на сто.

Харчовете за цигари и алкохол възлизат на 200 лв. на лице от домакинство, като това е 4,2% от всички разходи.

Второто най-голямо перо в бюджета на българина са средствата за

жилището и

плащането на

битовите сметки

- вода, ток и газ. Те са изчислени на 770 лв. и формират 14,8% от харчовете, като при тях има повишение на дела имо т общите разходи - година по-рано са били 14,3%.

През 2017-а средно едно лице от българско домакинство е изхарчило по 217 лв. за мек диван, нова холна маса или нещо за модернизиране или поддръжка на дома.

Друг компонент в разходите е транспортът, който заема 6,7% от общия бюджет на българите. Това е леко понижение в сравнение с 2016-а, когато тези разходи са били 6,9%.

280 лв. са били разходите за здравеопазване, което е 5,4 на сто от средствата, които лице от домакинството харчи.

Обобщен анализ на Евростат също разглежда харчовете на домакинствата във всички страни от ЕС през 2016 г. и според него отново за българите най-съществен дял от разходите е този за храна и безалкохолни напитки. Данните на Евростат обаче не са за лице от домакинство, а за цялото домакинство.

Средно домакинствата в ЕС харчат около

12,2% от бюджета си

за храна и

безалкохолни

напитки,

докато в България делът е 19,5%.

Най-голяма част от портфейлите на евродомакинствата отива за поддръжка на жилището и битовите сметки - вода, електричество и газ. Така основното перо в техните разходи е с дял близо една четвърт от харчовете им.

За битовите сметки българите заделят 19,3%, по данните на Евростат. Датските домакинства харчат най-голям дял от своите разходи за тези нужди - 29,1%.

България, Естония, Литва и Румъния са страните изключения, в които най-голямо перо в бюджета е храната, а не поддръжката на дома. Румънците харчат 27,9% за хранителни продукти, Литва - 22,2%, а естонските семейства отделят една пета от бюджета си.

За обзавеждането на дома българските домакинства отделят 5 на сто от разходите си. Най-малко за визията на семейното кътче отделят жителите на Малта, които харчат за това 7 на сто при средно 5,5% за ЕС.

Българите отделят 1,3% повече за пушене и пиене като дял от разходите от средното в ЕС. Българските домакинства са отделили 5,2% от бюджета си за закупуване на тези стоки спрямо средно 3,9% в ЕС. Естонците пък са първенци в тази класация, харчейки 8,5% от портфейла си за алкохолни напитки и тютюневи изделия. Най-малко пари за тези стоки отделят португалците - 3,1 на сто.

По-малко пари за облекло и обувки заделят родните домакинства спрямо средното за ЕС. При средно 4,9 на сто в евространите българските семейства отделят 3,2% от разходите си за тези стоки.

Най-суетни към дрехи и обувки се оказват естонците, които отделят 6,8% от бюджета си.

Третото голямо перо в бюджета на българските семейства са средства за транспорт - 14 на сто, като страната се нарежда на 6-о място по дял на тези разходи. Водещи тук са словенските домакинства с 15,9%, заделени за транспорт, а последни са словашките със 7,5 на сто при средно 12,9% за ЕС.

Под 10 на сто от разходите на родните домакинства са за

развлечение и

култура

Със заделени 7,8% се нареждаме малко под средното ниво за ЕС - 8,5 на сто. Най-малко за отдих харчат румънските и кипърските домакинства, докато шведите са първенци със заделени 11% за забавления.

Българите харчат най-много като дял от разходите си за

здравеопазване

в Европейския съюз, сочи още статистиката. Средно домакинство у нас е похарчило 6,4% от бюджета си за здравни грижи, при средно 3,9 на сто в ЕС. Само 1% от тях са за болнични услуги, с 4,6% са закупени лекарства и 0,8% са за други услуги. Над 3 пъти по-малко от нас за здраве са отделили домакинствата във Великобритания - 1,8%. Макар да харчим най-много за здравни грижи, то е най-евтино у нас - с 29% под средното за ЕС равнище.

Най-разточително пък за

хотели и ресторанти

са харчили жителите на Малта и Кипър, със съответно отделени 19,2% и 17,1% от бюджета си, докато българите - 6,6%.

Най-малкото перо в потребителските разходи на домакинствата у нас са средствата за образование. Те заемат 1,1% от общите им разходи при средно 1,2 на сто за ЕС. Кипър са първенци в тази класация с похарчени 2,7%, а Швеция заема последното място с 0,3%.

Челното място по харчове за различни видове комуникация заема България с отделени 4,8 на сто от бюджета при средно за ЕС - 2,5%.

България продължава да е водеща и в рейтинга за страна с

най-ниски цени

по данни на Евростат за 2017-а. Според анализа обаче това не се отнася за всички видове стоки. При храните и безалкохолните напитки, транспортни услуги и потребителска техника страната ни отстъпва първото място по евтиния.

Сред страните от ЕС в България може да се купят най-евтино цигари, алкохол, дрехи и обувки,

Ако европеец реши да си направи екскурзия с цел пазаруване на дрехи,

страната, към която

трябва да се насочи,

е България

Защото цените на дрехите и обувките у нас са със 73% под средното за ЕС равнище, а в Швеция са със 133% над него.

Обобщеният анализ показва, че Дания изпреварва всички страни в ЕС по скъпотия. Потребителските цени в скандинавската държава са със 142% над средното за ЕС равнище, докато в България - 44% под него (виж графиката).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.