Храната - за българина това е 1/3 от разходите му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6996845 www.24chasa.bg

Харчим най-много за здраве и комуникации в Европа

Най-голям дял в харчовете на българите е за храна и безалкохолни напитки, сочат данни на НСИ за потреблението на член от домакинство в България за 2017-а.

Българите са изразходвали през 2017 г. за храна средно по 5217 лв. на лице от домакинство, което е с 9,7% повече в сравнение с 2016-а.

82 на сто от разходите на хората са били насочени пряко за потребление, показват още данните.

Делът от потребителската кошница, който е за храна, отчита

лек спад през 2017-а

спрямо предходната

година

От 30,8% през 2016-а през 2017 г. тези разходи са вече 30,1 на сто. Тенденцията е постепенно средствата, които се отделят за храна, да намаляват. През 2013 г. те са били например 33,2 на сто.

Харчовете за цигари и алкохол възлизат на 200 лв. на лице от домакинство, като това е 4,2% от всички разходи.

Второто най-голямо перо в бюджета на българина са средствата за

жилището и

плащането на

битовите сметки

- вода, ток и газ. Те са изчислени на 770 лв. и формират 14,8% от харчовете, като при тях има повишение на дела имо т общите разходи - година по-рано са били 14,3%.

През 2017-а средно едно лице от българско домакинство е изхарчило по 217 лв. за мек диван, нова холна маса или нещо за модернизиране или поддръжка на дома.

Друг компонент в разходите е транспортът, който заема 6,7% от общия бюджет на българите. Това е леко понижение в сравнение с 2016-а, когато тези разходи са били 6,9%.

280 лв. са били разходите за здравеопазване, което е 5,4 на сто от средствата, които лице от домакинството харчи.

Обобщен анализ на Евростат също разглежда харчовете на домакинствата във всички страни от ЕС през 2016 г. и според него отново за българите най-съществен дял от разходите е този за храна и безалкохолни напитки. Данните на Евростат обаче не са за лице от домакинство, а за цялото домакинство.

Средно домакинствата в ЕС харчат около

12,2% от бюджета си

за храна и

безалкохолни

напитки,

докато в България делът е 19,5%.

Най-голяма част от портфейлите на евродомакинствата отива за поддръжка на жилището и битовите сметки - вода, електричество и газ. Така основното перо в техните разходи е с дял близо една четвърт от харчовете им.

За битовите сметки българите заделят 19,3%, по данните на Евростат. Датските домакинства харчат най-голям дял от своите разходи за тези нужди - 29,1%.

България, Естония, Литва и Румъния са страните изключения, в които най-голямо перо в бюджета е храната, а не поддръжката на дома. Румънците харчат 27,9% за хранителни продукти, Литва - 22,2%, а естонските семейства отделят една пета от бюджета си.

За обзавеждането на дома българските домакинства отделят 5 на сто от разходите си. Най-малко за визията на семейното кътче отделят жителите на Малта, които харчат за това 7 на сто при средно 5,5% за ЕС.

Българите отделят 1,3% повече за пушене и пиене като дял от разходите от средното в ЕС. Българските домакинства са отделили 5,2% от бюджета си за закупуване на тези стоки спрямо средно 3,9% в ЕС. Естонците пък са първенци в тази класация, харчейки 8,5% от портфейла си за алкохолни напитки и тютюневи изделия. Най-малко пари за тези стоки отделят португалците - 3,1 на сто.

По-малко пари за облекло и обувки заделят родните домакинства спрямо средното за ЕС. При средно 4,9 на сто в евространите българските семейства отделят 3,2% от разходите си за тези стоки.

Най-суетни към дрехи и обувки се оказват естонците, които отделят 6,8% от бюджета си.

Третото голямо перо в бюджета на българските семейства са средства за транспорт - 14 на сто, като страната се нарежда на 6-о място по дял на тези разходи. Водещи тук са словенските домакинства с 15,9%, заделени за транспорт, а последни са словашките със 7,5 на сто при средно 12,9% за ЕС.

Под 10 на сто от разходите на родните домакинства са за

развлечение и

култура

Със заделени 7,8% се нареждаме малко под средното ниво за ЕС - 8,5 на сто. Най-малко за отдих харчат румънските и кипърските домакинства, докато шведите са първенци със заделени 11% за забавления.

Българите харчат най-много като дял от разходите си за

здравеопазване

в Европейския съюз, сочи още статистиката. Средно домакинство у нас е похарчило 6,4% от бюджета си за здравни грижи, при средно 3,9 на сто в ЕС. Само 1% от тях са за болнични услуги, с 4,6% са закупени лекарства и 0,8% са за други услуги. Над 3 пъти по-малко от нас за здраве са отделили домакинствата във Великобритания - 1,8%. Макар да харчим най-много за здравни грижи, то е най-евтино у нас - с 29% под средното за ЕС равнище.

Най-разточително пък за

хотели и ресторанти

са харчили жителите на Малта и Кипър, със съответно отделени 19,2% и 17,1% от бюджета си, докато българите - 6,6%.

Най-малкото перо в потребителските разходи на домакинствата у нас са средствата за образование. Те заемат 1,1% от общите им разходи при средно 1,2 на сто за ЕС. Кипър са първенци в тази класация с похарчени 2,7%, а Швеция заема последното място с 0,3%.

Челното място по харчове за различни видове комуникация заема България с отделени 4,8 на сто от бюджета при средно за ЕС - 2,5%.

България продължава да е водеща и в рейтинга за страна с

най-ниски цени

по данни на Евростат за 2017-а. Според анализа обаче това не се отнася за всички видове стоки. При храните и безалкохолните напитки, транспортни услуги и потребителска техника страната ни отстъпва първото място по евтиния.

Сред страните от ЕС в България може да се купят най-евтино цигари, алкохол, дрехи и обувки,

Ако европеец реши да си направи екскурзия с цел пазаруване на дрехи,

страната, към която

трябва да се насочи,

е България

Защото цените на дрехите и обувките у нас са със 73% под средното за ЕС равнище, а в Швеция са със 133% над него.

Обобщеният анализ показва, че Дания изпреварва всички страни в ЕС по скъпотия. Потребителските цени в скандинавската държава са със 142% над средното за ЕС равнище, докато в България - 44% под него (виж графиката).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да спрат да раждат деца, масово заплашват майки в социалните мрежи. Причината е идеята да бъде намалено двегодишното платено майчинство, за което настояват работодателите. Правителството вече прати запитване до Брюксел какво да направи по въпроса. Най-вероятно от там ще ни препоръчат да премахнем дългото майчинство,

Петима възрастни и 2-годишно дете останаха без дом през зимата. Пожар изпепели къщата им от гредоред в смолянското село Момчиловци, въпреки храбрите действия на доброволци и огнеборци да спасят постройката. Семейството Костадинови - мъж и жена на 83 и 74 години, двамата им синове, внучката и 2-годишната им правнучка били в къщата,

Актьорите от сериала "София ден и нощ" Митко и Коки страдат за изминалите звездни актьорски мигове, разбра "България Днес". Двамата мъжаги бяха засечени в столично заведение, където разговаряха и си припомняха за добрите стари времена, когато славата ги връхлетя покрай играта им в хитовия сериал и не можеха да се отърват от луди фенки.