Фискалният резерв стигна 10,8 млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6996848 www.24chasa.bg

Сребърният фонд гони 3 млрд. лв. 

Фискалният резерв вече е 10,83 млрд. лв., сочат данните на финансовото министерство за юни. От тях 9,87 млрд. лв. са депозирани в БНБ и търговски банки, а 960 млн. лв. са вземания от еврофондове.

В БНБ са и депозитните сметки на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, популярен като Сребърен фонд, които към края на юни са 2,90 млрд. лв. Срокът на депозита е едногодишен. Остатъкът от валутния резерв е по безсрочни сметки на централния бюджет за 1 млрд. лв. и валутни депозитни сметки на централния бюджет.

От данните на финансовото министерство се вижда, че през последните 5 години единственият източник на Сребърния фонд са концесиите. Приходите растат средно със 100 млн. лв. на година. Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се инвестират в акции на държави от ЕС, а до 30% - в облигации, парите от него продължават да не носят доходност, тъй като лихвите в момента са рекордно ниски. В края на миналата година кабинетът прие стратегия за управление на парите в Сребърния фонд, според която инвестициите в акции са рискови, а в облигации могат да носят и отрицателна доходност.

Според закона за създаването му Сребърният фонд може да бъде използван по предназначение след 2018 г. Най-вероятно в хода на преговорите с ЕЦБ за членство в банковия съюз ще се вземе решение и за този ресурс, както и за начина на преструктуриране на валутните ни резерви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни