Фискалният резерв стигна 10,8 млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6996848 www.24chasa.bg

Сребърният фонд гони 3 млрд. лв. 

Фискалният резерв вече е 10,83 млрд. лв., сочат данните на финансовото министерство за юни. От тях 9,87 млрд. лв. са депозирани в БНБ и търговски банки, а 960 млн. лв. са вземания от еврофондове.

В БНБ са и депозитните сметки на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, популярен като Сребърен фонд, които към края на юни са 2,90 млрд. лв. Срокът на депозита е едногодишен. Остатъкът от валутния резерв е по безсрочни сметки на централния бюджет за 1 млрд. лв. и валутни депозитни сметки на централния бюджет.

От данните на финансовото министерство се вижда, че през последните 5 години единственият източник на Сребърния фонд са концесиите. Приходите растат средно със 100 млн. лв. на година. Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се инвестират в акции на държави от ЕС, а до 30% - в облигации, парите от него продължават да не носят доходност, тъй като лихвите в момента са рекордно ниски. В края на миналата година кабинетът прие стратегия за управление на парите в Сребърния фонд, според която инвестициите в акции са рискови, а в облигации могат да носят и отрицателна доходност.

Според закона за създаването му Сребърният фонд може да бъде използван по предназначение след 2018 г. Най-вероятно в хода на преговорите с ЕЦБ за членство в банковия съюз ще се вземе решение и за този ресурс, както и за начина на преструктуриране на валутните ни резерви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ашли Коул се оказа в твърде неприятна ситуация на светско събитие. Бившият английски национал бе гост на представянето на нова модна марка. Той бе придружен от приятелката си Шарън Кану. За негова неприятна изненада на масата им бе настанена плейбойката Мелиса Хоу. Именно тя е една от причините за развода на Коул с певицата Черил Туиди.

Бившият футболен мениджър Хари Реднап счупи телевизионен рекорд. Той влезе в новия сезон на риалити предаването "Аз съм знаменитост". В него известни личности оцеляват в джунглата. За участието си Реднап получи хонорар от 500 000 паунда от продуцентите. Това е най-високата сума, която е давана в историята на предаването.

Нападателят на "Ливърпул" Даниел Стъридж е заплашен с изхвърляне от футбола! Звездата на "червените" е обвинен от Английската футболна асоциация в нарушаване на правилата относно залагания на мачове. Стъридж е разследван в продължение на 8 месеца. Обвинението е за периода през януари 2018 г., когато той преминава под наем в "Уест Бромич".