Презареждане 2 на банковия пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6996855 www.24chasa.bg
Банка ДСК плътно се доближава по капитали до гиганта УниКредит Булбанк и има вероятност да го задмине. СНИМКА: Николай Литов

До няколко години на пазара ще останат 4-5 големи и няколко бутикови трезора

Една голяма банкова сделка, довела до сливането на ОББ и СИБАНК под шапката на белгийската финансова група КВС, приключи юридически, но продължава фактически. Още преди финала стана ясно, че през тази година ще има друга, не по-малка. А може би и по-голяма, тъй като параметрите ѝ все още не са ясни.

Мегасделката бе обявена официално на 2 август сутринта. Френската финансова група Societe Generale и унгарската финансова група OTP Bank Plc обявиха, че французите продават бизнеса си в България на унгарците.

“Банка ДСК” ЕАД, българското дъщерно дружество на Банка ОТП, подписа договор за придобиване на 99,74% акционерно участие в “Societe Generale Експресбанк” АД (SGEB), българското дъщерно дружество на “Сосиете Женерал Груп” и другите местни дъщерни дружества, притежавани от SGEB”, обявиха от унгарската централа.

Финансовото приключване на сделката се очаква да стане през последното тримесечие на 2018 г., при условие че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения. Цената не се съобщава и от двете страни, но се очаква да е

съизмерима с

тази за ОББ,

т.е. около 600 млн. евро. А може би и повече.

Един важен детайл като че ли остана леко встрани от първоначалните анализи. А той е, че паралелно с тази покупка унгарците и французите обсъждат и сключване на споразумение за услуги, което ще обхване предоставянето на взаимни услуги в различни области - инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално трансакционно банкиране в Албания, България, Хърватия и Унгария.

Засега две неща изглеждат ясни. Първото е, че Банка ДСК ще плати за покупката на Societe Generale Експресбанк и за нейните фирми в България. Данните на БНБ показват, че Банка ДСК има с около 1,7 млрд. лв. ликвиден ресурс и собствен капитал от около 1,4 млрд. лв. Societe Generale Експресбанк е апетитна хапка, тя е 7-а по активи, има 6,7% пазарен дял .

Резултатът от покупката ще приближи Банка ДСК съвсем близо до УниКредит Булбанк, а може би ще я

изведе и на

челна позиция

Основание за това дават данните на БНБ – общият размер на активите на двете банки ще даде внушителните 19 млрд. лв., или 19% от всички банкови активи у нас.

В потребителското и жилищно кредитиране и при депозитите на гражданите обединеният дял на Банка ДСК и на Societe Generale Експресбанк ще бъде още по-висок. Това обаче може да доведе до проблем, ако Комисията за защита на конкуренцията реши, че наистина ще има банка гигант.

А че консолидацията на банките ще продължи, вече е повече от ясно. Началото на тази серия сложи покупката на Алфа Банк България от Пощенска банка. В края на 2015 г. бе съобщено, че АЛФА БАНК А.Е. (Алфа Банк) и Юробанк Ергасиас С.А. (Юробанк) са сключили окончателно споразумение по отношение на придобиването на операциите на клона на Алфа Банк в България от дъщерното дружество на Юробанк в България – “Юробанк България” АД. Според условията на това споразумение дъщерното дружество на Юробанк в България придоби всички банкови дейности на българския клон, които към 30 септември 2015 г. бяха 464 млн. евро активи, 261 млн. евро депозити на клиенти, както и клонова мрежа от 82 офиса. Тя бе финализирана в началото на 2016 г., което изстреля Пощенска банка на четвърта позиция. Пред финал е сделката ОББ и СИБАНК, която е най-голямата до този момент. До нея се стигна, след като белгийската финансова група KBC, която до този момент притежаваше СИБАНК и застрахователното дружество ДЗИ у нас, плати 610 млн. евро за ОББ и Интерлийз. Това обединение създаде третата най-голяма банка на българския пазар, чиито активи към момента са над 10,5 млрд. лв.

Преструктуриране има и в сегмента на

бутиковите трезори

Наскоро след оспорвана битка стана ясно, че според решение на синдиците, ТБ Виктория, която бе дъщерно дружество на КТБ, ще стане собственост на Инвестбанк. Тя бе предпочетена пред другия финалист - Българо-американска кредитна банка, защото пое ангажимент напълно да погаси дълговете на КТБ към ТБ Виктория, както и да формират печалба от 2,8 млн.лв.

В последните години смяна на собствеността си направиха също Общинска банка и Ти Би Ай Банк.

В търсене на стратегически инвеститор остава Първа инвестиционна банка, която вече остави зад гърба си връщането на заемен капитал. Банка Пиреос също очаква купувач, който според източници от банковите среди най-вероятно ще бъде Пощенска банка, която има апетит към гръцки капитали.

В по-дългосрочен план освен презареждане в челната петица на банките могат да се очакват размествания и при трезорите след 5-о място. Много вероятно е след стрестрестовете вече под двоен надзор - на ЕЦБ и на БНБ, да се стигне до постепенна консолидация и на по-малки банки и да се изпълни прогнозата на банкери, че на българския пазар от 35 банки преди 2008 г. към 2020 г. може да има четири-пет мегабанки и още толкова бутикови трезора.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА

Пари за харчене ли са 2 млрд. лв. излишък

Излишъкът в бюджета е малко над 2 млрд. лева. Това е за тези, които казаха, че сме задлъжнили държавата и следващите поколения, а то е точно обратното”, заяви премиерът Бойко Борисов миналата седмица. “Знаете преди година и нещо, като поехме управлението, колко беше дефицитът - 3,7%, с маса плащания без обезпечение и рекордно нисък външен дълг от 24%”, добави той.

Какво означава това? Първият отговор даде самия Борисов. “Службите работят добре по битката с корупцията и контрабандата. Най-материалният израз са парите в бюджета. Ще можем да затворим добре годината с направените разходи и да преизпълним плана, поне от това, което имаме като информация от полугодието.”

На второ четене излишъкът в консолидираната фискална програма е сигурно доказателство за това, че и “бялата икономика” се отчита с повече, т.е. че расте не само като дял спрямо сивата, но и като обеми. Рекордният ръст на БВП от близо 4% е увеличил произведените стоки и услуги, вдигнал е износа и вноса, създал е условия за повишаване на доходите, което на свой ред създава предпоставки за втората половина на годината планът за приходите също да бъде изпълнен. Индикатор за това са по-високите данъчни приходи - с 2 милиарда лева повече в сравнение с първото полугодие на миналата година.

Със сигурност, както неведнъж е предупреждавал финансовият министър Владислав Горанов, този излишък ще се свие до края на годината и няма да бъде толкова голям. Първо, защото разплащанията по много капиталови разходи се извършват през втората половина на годината. Същото се отнася и за съфинансиране по европейски програми и проекти. И трето, едни от големите разходи- социалните, също растат. Става дума за базовия ефект от увеличението на пенсиите от юли 2017 г. и новото им повишение от юли тази година. Повече в сравнение с миналата година ще бъдат и разходите за заплати, основно заради увеличените учителски възнаграждения.

Но въпреки всичко бюджетът отново ще приключи годината с излишък. Само че за харчене ли е той?

Въпросът защо се планират така бюджетите, че да има излишък, и дали изкуствено го създават, е задаван много пъти на цяла поредица финансови министри. По принцип това е презастраховка, най-често за непредвидени неприятни събития. И е добре да го има. Най-често, след задължителните разплащания, остатъкът се влага в големи държавни проекти или се вкарва във фискалния резерв. Това означава, че излишните пари не са за харчене. Впрочем такова предупреждение отправя към министрите си Борисов през 2016 г., когато на правителствено заседание става ясно, че са натрупани 3,267 млрд. лв., като 1,5 млрд. са авансовите плащания от ЕК. В отговор премиерът се обръща към министрите с думите: “Тези пари не са за харчене, думата излишък означава, че това ни е буферът”.

Достатъчно голям ли е този буфер, за да гарантира стабилна финансова система на държавата в момента? Да, при условие че не се похарчи неефективно. Което става все по-важно не само защото сме си поставили за цел до 2020 г. бюджетният дефицит да стигне до нула, т.е. приходи и разходи да се изравнят. А и защото, след като подадохме молба за ЕРМ-2 и за банковия съюз, Брюксел ще следи под лупа дали не трупаме големи дефицити.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.