Партийният дом в Пловдив - копие на Сигрем билдинг в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6996941 www.24chasa.bg
Бившият партиен дом в Пловдив се извисява на площад "Централен". Снимка: Евгени Цветков СНИМКА: Евгени Цветков

- Архитекти и граждани

разделени за събарянето му

като в зората на демокрацията

- Някои предлагат да

бъде преустроен в хотел

Наричат го соцбастион. За някои навява мрачни спомени от недалечното минало. На 9-ия етаж още отекват стъпките на първите секретари на ОК на БКП Дража Вълчева, Иван Панев и Пантелей Пачов. Там те са се ширили в огромен кабинет със заседателна зала и стая за отдих.

От прозореца и сега се разкрива чудна панорамна гледка към площада, Трихълмието и Античния театър.

12-етажната сграда в последните две десетилетия е

населена с

администрация -

общинска и

държавна, която

няма къде да

отиде

Тук са Общинска охрана, Общинска полиция, цялото градоустройство и общинска собственост начело със зам.-кмета Димитър Кацарски, Инспекцията по труда, Сметната палата, АДФИ, Експертният съвет по устройство на територията.

Много страсти имаше на 2 август, когато съветниците в Пловдив решиха сградата да бъде съборена и на нейно място да се прави център за музикални и сценични изкуства – по-точно опера. Риториката се върна в зората на демокрацията, когато през 1996 г. пак местният парламент реши да бутне паметника на Альоша. Съветският солдат продължава да стои на хълма. “Така ще стане и с партийния дом”, категорични са архитекти, които се разделиха на два лагера. Съветниците – също.

Голяма част от проектантите застана зад 12-етажната сграда на централния площад. Сравниха я като стил и начин на направа с нюйорския Сигрем билдинг на номер 375 на Парк авеню. Небостъргачът е завършен 1958 г. и е на 38 етажа. Според архитекти двете сгради си приличали едно към едно.

“Пловдивската е изградена без компромиси във вида и качеството на материалите. Партийният дом е

пример за

модерно

архитектурно

мислене

и висше майсторство, инспирирано от архитектурата на Мис ван дер Рое”, изтъкна арх. Мария Стоянова. Тя е категорична, че зданието в центъра на Пловдив е много здраво и трудно ще бъде съборено. Построено е през 1969 г., а сградата е първа в България, изпълнена със скелетно-безгредова конструкция. Архитектите са категорични, че сградите не са политически субекти и не могат да носят историческа вина.

Искането за събаряне дойде от една частна фондация, наречена “Дом за пловдивската опера”. Според нейни представители това било най-подходящото място. Архитектите са категорични, че дори да се събори, теренът от 3 дка е недостатъчен, няма подходи и места за паркиране.

Кметът Иван Тотев се съгласи с предложението на БСП за референдум. Изненадващо съветниците гласуваха партийният дом да бъде съборен, но с едно важно условие - след като бъде построена нова сграда за сегашната администрация. Това означава, че в обозримо бъдеще няма да се случи. Така местните законотворци

пратиха “Дом за

пловдивската

опера” в девета

глуха

Някои определиха претенциите ѝ като нахални.

“За първи път срещам фондация, която казва: “Дайте да дадете”, а тя самата не уточнява с какво ще участва”, изтъкна Слави Георгиев от “Обединени патриоти”. Общината трябвало да осигури терен, а след това да построи заедно с държавата сграда на операта. Ролята на фондацията се изчерпвала с менажиране на имота и късане на билетчета.

Икономистът Георги Стоев, член на “Дом за пловдивската опера”, твърди, че строителството щяло да погълне 30 млн. лева и за 20 г. можело да се изплати. Не казва обаче откъде ще дойде финансирането. Съветници му се изсмяха на сметките, че операта щяла да печели на година по 1,5 млн. лева. Във фондацията са Любозар Фратев, Никола Добрев, Мариана Чолакова, Илко Николов и Георги Стоев.

Операта в момента ползва дома на културата “Борис Христов”, Концертна зала, която е част от партийния дом, и Античния театър. Според инициаторите тя трябва да има самостоятелна сграда.

Други архитекти изтъкват, че 12-етажният бивш бастион на БКП скрива панорамата към Родопите. А арх. Тодор Абаджиев твърди, че в сградата имало дори лоша енергия. Колегата му Костадин Палазов е категоричен, че това е шедьовър и може да издържи на силен земетръс. По думите му зданието се явява градообразуращ фактор и трябва да се пазят сградите паметници от епохата на социализма.

“По тази логика излиза, че всички панелки в кв. “Тракия” са паметници на културата”, опонира Любозар Фратев от фондацията. Художници припомнят, че в бившия партиен дом има ценни произведения на изкуството – огромен стенопис на Димитър Киров и мозайки на Йоан Левиев.

Пловдивчани също са разделени. Едни смятат, че трябва да се бутне, за да не навежда мрачни спомени от миналото. Други казват, че разрушението невинаги е съзидание. А на трети не им пречи – те просто са свикнали да  възприемат тази сграда като част от пейзажа. Вече се чуват идеи, че е много подходяща за преустройство в хотел, нищо че до нея е “Тримонциум”.

“Кабинетите са широки и от тях стават чудесни стаи”, изтъкват инициаторите. Навремето някои предлагаха “Альоша” да бъде префасониран в бутилка кока-кола.

“Като събориха мавзолея в София, какво направиха след това? Нищо. Остана едно празно пространство”, коментира арх. Антоанета Топалова.

Решението за събарянето беше взето на знакова дата за БСП – 2 август. Точно на нея преди 127 г. Димитър Благоев създава БСДП. “Това намирисва на революция”, коментира шефът на червените съветници Николай Радев.

Американският университет в

Благоевград - в “сърцето” на БКП

Когато през 1987 г. Тодор Живков открива партийния дом в Благоевград, едва ли някой е подозирал, че 2 г. по-късно в “сърцето” на БКП ще се настани Американският университет в България. АУБ ползва част от сградата, предоставена безвъзмездно от общината. Вузът има няколко учебни зали и администрация.

Един етаж в партийния дом е даден и на правно-историческия факултет на ЮЗУ “Н. Рилски”. Там са още регионалната библиотека и ансамбъл “Пирин”. В партийния дом е и най-голямата зала в Благоевград, където се провеждат концерти, конференции, тържества.

В Бургас бившият партиен дом отдавна е превърнат в Съдебна палата. Масивната внушителна бяла сграда в центъра бе първото завоевание на демокрацията. През 1990 г. централата на БКП бе отстъпена на новопоявилия се частен Бургаски свободен университет, но от близо 15 г. приютява на едно място различните съдилища и прокуратурата.

За бутането ѝ не се говори, но трън в очите е паметникът на Альоша на 20 м от сградата. От другата страна на Съдебната палата м.г. бе изграден паметник на жертвите от комунизма, но не може да се мери с монумента.

Общинската администрация на Варна работи в бившия партиен дом - 22-етажна монументална сграда. Там е и кабинетът на кмета, там заседава и общинският съвет.

В бившия партиен дом в Монтана са данъчната служба, здравната инспекция, кадастърът, службата за социално подпомагане, административният съд.

Белег от миналото е мозайката над профсъюзното кино, дело на известния художник Вълчан Петров, която свързвала партийния с профсъюзния дом. Тя изобразява внушителна сцена от Септемврийското въстание 1923 г.

Общинската и областната управа в Кърджали си поделят бившия партиен дом, известен като Белия кораб заради формата на сградата. Градската легенда разказва, че проектът бил правен за Варна, но там не го харесали. Заседателната зала е кино, а бившият стол, в който се хранеше номенклатурата, е превърнат в бар.

За да бъде построен партийният дом в Стара Загора, съборили сградата на окръжния исторически музей. Зданието е дори помпозно за времето си. 10 ноември 1989 г. обаче го заварва недовършено, така че там никога не се е нанасяла БКП. В него са ритуалната зала, териториалното поделение на НОИ, регионалната библиотека и районният административен съд. Тук ще бъде и музеят “Литературна Стара Загора”, който заради реституцията трябваше да напусне къщата на Веселин Ханчев.

В триетажната сграда, сталински барок, във Враца сега се помещава общинската управа.

В 12-етажната постройка на бившия партиен дом в Добрич са настанени 11 фирми. Общината се грижи за почистването и охраната на сградата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,