Убиецът на Белнейски осъди държавата за 3 хил., нямал вода и тоалетна в килията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6998623 www.24chasa.bg
Лазар Колев по време на процеса за убийството на сестрите Белнейски.

Лазар Колев, който получи доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Белнейски, осъди държавата да му плати 3000 евро за лошите условия в килията в Пазарджик. Решението на съда в Страсбург е от 21 юни тази година. Освен него България са осъдили още трима убийци. Това са Йордан Петров, който излежава доживотна присъда без право на замяна за тройно убийство през 2000 г., Илиан Михайлов, също с доживотна заради подбудителство към убийството на втория съпруг на майка си. Третият е Стоян Петров, наказан с 20 г. за смъртта на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.

Тъй като и четиримата са се оплаквали от лошите условия в затвора, делата им са били обединени в едно.

Лазар Колев завел делото, защото в килията му, която била 6 квадрата, нямало течаща вода и тоалетна. По леглото му се разхождали хлебарки и бълхи, нямал маса и се хранел върху вестник на леглото. Освен това през зимата било студено, а през лятото - много горещо. Той не общувал с другите затворници, освен по един час на ден, когато излизал да тренира.

Йордан Петров се жалвал, че тоалетната му във варненския затвор била на 45 см от леглото и през цялото време имал чувството, че живее в клозет. Той също ще получи обезщетение от 3000 евро.

Илиан Михайлов също ползвал за всекидневните си нужди кофа, а килията му в пловдивския затвор била задушна. Той е осъдил държавата за 4000 евро.Четвъртият - Стоян Петров, не е искал обезщетение. Неговите оплаквания също били свързани с хигиената и че се хранел на стол.