Забраняват наргилета и бездимни цигари на закрито дори ако стените са найлонови (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7000186 www.24chasa.bg
Целта е да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето на наргиле, тъй като много хора го считали за безвредно.

l Затварят заведения за

месец, ако повече от 2 пъти

хванат в тях пушачи

l Освен РЗИ проверки ще

правят полицаи, експерти

по труда, от БАБХ и 1 до 3-ма

души, посочени от кметовете

Пълна забрана на пушенето на закрити обществени места, включително на наргиле и електронни или бездимни цигари се очаква да влезе в сила от есента. Това предвиждат промени в Закона за здравето, предложени от министър Кирил Ананиев.

За да се избегне свободното тълкуване на понятието закрито обществено място, в проектозакона се въвежда точно определение. Закрито ще се води “всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без значение от материала, използван за тях, и дали конструкцията е постоянна, или временна.” Така на практика в ограничението влизат стъклените и найлоновите пристройки.

Проектът предвижда

да се забрани за

непълнолетни

предлагането и

продажбата

на наргилета,

електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, течности, съдържащи никотин, и други изделия за пушене, различни от тютюневите.

Целта на промените е да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето на наргиле, тъй като много хора го считали за безвредно, пише в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев.

“От въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето”, посочва Ананиев.

“При пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето, тъй като излагането на организма на токсичната смес е до няколко десетки пъти по-голяма от тази при пушене на цигара. Въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. “Пушенето на наргиле е свързано с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите”, пише още в мотивите. Освен това по данни от международно изследване на Световната здравна организация през от 2014 г.

България е на

пето място сред

42 страни по

пушене на

наргиле сред

11-13-годишните поне веднъж седмично и на второ сред 15-годишните. По тази причина с предлаганите ограничения идеята е да се промени и модната тенденция сред младите хора за групово пушене на наргиле.

Ще се затегнат и санкциите за собствениците на заведения, които нарушават правилата. Отговорни за пушенето в тях вече ще са самите съдържатели, защото са допуснали да се погази законът на техен терен.

Освен това инспекторите ще могат да затварят заведенията, ако повече от два пъти хванат в тях пушачи. Така според министър Ананиев промените щели да мотивират собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти.

Промяна в глобите няма. Те остават от 300 до 5000 при първо провинение и от 500 до 10 000 при второ.

Промените предвиждат да се увеличат контролните органи, които ще следят за спазване на правилата и налагането на глоби. Наред с държавните здравни инспектори от РЗИ-тата ще се включват и контролните органи на инспекцията по труда, областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и от 1 до 3-ма души, упълномощени от кметовете на общините.

2 пъти по-висока глоба за нарушени  права на пациент

Два пъти по-висока глоба ще плащат лечебните заведения, ако нарушат правата на пациентите. Така максималната санкция ще бъде 6000 лв. при повторно нарушение спрямо 3000 лв. сега. Това предвиждат промени в Закона за здравето, предложени от здравното министерство.

Проектозаконът регламентира и правото на пациентите за своевременен и пълен достъп до документация, свързана със здравословното им състояние, както медицинска, така и друга здравна информация върху материални носители като рентгенови снимки, CD и др.

Документът дава и повече права на Изпълнителна агенция “Медицински одит”, като целта е да се повиши ефективността на контрола, осъществяван от него. При нарушение на изискванията агенцията ще може да дава задължителни предписания за устройството, дейността, вътрешния ред и/или управлението на болниците, на които те трябва да отговарят, както и да определя срок за изпълнението им. Сега тя може само да констатира нарушенията и да прави мотивирани предложения до министерството за налагане на санкции.

Създават регистър на психично болните

Създаване на регистър на хора с психични разстройства, предвиждат още промени в Закона за здравето предложени от Министерството на здравеопазването.

В момента такъв няма и това крие опасност на работа да бъде нает рисков човек. Регистърът ще се базира в центъра за обществено здраве и анализи. В него ще има информация за преминалите през психиатрични болници, клиники, отделения, кабинети и центрове. Целта е системно събиране, съхранение и анализ на данни за пациентите с психични заболявания у нас, като характерът му е служебен, посочват от МЗ. Подробностите за регистъра ще се уточнят с наредба на здравния министър до 2020 г.

Проектът на МЗ предлага още да се регламентират дейността и необходимите знания, умения и компетентности на здравните медиатори.

“Регламентирането на дейността на здравния медиатор ще допринесе за изпълнението на политиката за промоция на здраве и профилактика на болестите сред уязвимите групи от населението”, мотивира се здравният министър. Той дава пример за успешната им работа при справянето с епидемията от морбили през 2010 г. сред ромското население.

Диетолозите задължително бакалаври по медицина

Диетолозите задължително да имат завършено медицинско образование с поне бакалавърска степен. Това изискване е заложено в пакет промени на здравното министерство в Закона за здравето.

Това означава, че диетолечение ще могат да прилагат хора, завършили специалности като “Медицинска сестра”, “Управление на здравните грижи”, “Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, “Лекарски асистент” и др.

“Прилагането на “диетика” от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите. Понастоящем лица без познания в областта на медицината, в частност по отношение на храненето, могат да прилагат неконвенционално лечение на болни чрез диети, да консултират лица със здравни проблеми относно тяхното хранене, да промотират в публичното пространство послания относно храните и храненето, които не се основават на доказани научни познания”, става ясно от мотивите към проекта.

Сега, наред с магистрите, всеки, който притежава диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведени 4 семестъра в медицинско училище, може да практикува и прилага диетолечение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,

Актьорът от трупата на Народния театър Дарин Ангелов се разхожда сънен, разгърден, брадясал и със рошава коса из центъра на София, видя "България Днес". Артистът, който пред време скочи от сцената, за да спаси зрител от първия ред, който си бе глътнал езика, явно не се притеснява за прическата си, която гримьорите от театъра така или иначе ще