За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7002002 www.24chasa.bg
Бойко Борисов съобщи, че в контрабандата на цигари се използват дори деца. Премиерът присъства на представянето на данните за контрабандните цигари заедно със зам.-главния прокурор Иван Гешев, вътрешния министър Валентин Радев и главния секретар на МВР Младен Маринов. СНИМКА: Десислава Кулелиева

l От 34% през 2014 г. сега делът на нелегалните изделия е 5,8% 

l Трафикантите вече използвали деца 

l България е сред страните в ЕС с най-ниска контрабанда

Производството на нелегални цигари в България на практика е напълно разбито, заяви по време на срещата Емил Димитров, председател на парламентарната комисия за наблюдение над приходните ведомства. СНИМКА: Десислава Кулелиева

През първото тримесечие на 2018 г. делът на незаконните цигари, продавани в България, е паднал за първи път под 6%, откакто “Инициатива срещу незаконната търговия” изследва празните опаковки от цигари. Това съобщиха вчера от инициативата на среща, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, зам.-главният прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и представители на бранша и на обществени организации.

Делът на контрабандните цигари е вече 5,8%, докато при старта на инициативата през 2014 г. той беше 34%. Това означава, че за последните четири години той е намалял 6 пъти.

В същото време обаче в контрабандата на цигари вече се включват деца, отбеляза премиерът Бойко Борисов. “77 задържани трафиканти и превозвачи имаме, като

16-17 от тях

са деца

Използват ги, за да ги превеждат до депата”, каза Борисов.

В много градове, в които през последните 4 години контрабандата бе твърде висока, сега е намаляла дори под средната за страната. Така е например в градове като Свиленград и Сандански, които заради разположението си близо до граници години наред бяха в челото на класациите по консумация на контрабандни цигари. През първото тримесечие на 2018 г. делът на контрабандните цигари в Сандански например е бил едва 3% при 10,9% в края на м.г.

В Свиленград само за едно тримесечие делът на нелегалните цигари е паднал от 28 на 19%.

В същото време обаче има градове като Асеновград и Перник, в които контрабандата се е увеличила в пъти за последното полугодие и е доста над средната за страната.

Делът на цигарената контрабанда в България е под средноевропейското равнище и в пъти по-нисък от този във водещите по нелегална търговия държави. (Виж графиката)

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев припомни, че от април тази година в МВР всяка седмица се изготвя справка за заловените количества нелегални цигари и нарязан тютюн. Според данните на МВР за шестте месеца

иззетият тютюн

е близо 20 тона,

а цигарите – 10 568 039 къса. “Резултатите са добри и още по-добри, когато има образувани досъдебни производства - общо за последните 6 месеца те са 553 за 28-те областни дирекции на МВР”, каза Радев, като отличи дирекциите в Пазарджик и Хасково.

Във вида на цигарите, които са контрабандни най-често, няма големи изменения. На първо място са марките, които нямат аналог на легалния пазар. Следват цигари, които са имитация на марките на “Карелия”, след това - на “Филип Морис” и т.н. Основно те идват от неизвестни производители, на второ място - от Македония, след това от Сърбия и от други съседни държави.

Премиерът изрази увереност, че намаленото ниво на незаконно потребление на цигари е

част от общото

изсветляване на

икономиката в

страната

и държавата ще продължи да прави решителни стъпки в тази посока и занапред.

Той припомни, че са били необходими няколко години, докато накара митниците, МВР и НАП да си споделят данни. Но сега вече още когато камионът влиза на границата, вече се знае дали фирмата собственик е плащала акциз и данъци, и прокурорът идва на браздата с готова информация, каза той.

Премиерът заяви, че

борбата с

контрабандата

не е кампанийна

дейност

и неслучайно бюджетът е с 2 млрд. лв. излишък, при все че е започнал с дефицит. “Като се тегли чертата, това е повече спокойствие за гражданите, повече приходи в бюджета и възможност да се подобрява качеството на живот. Освен това се дава възможност на родното производство да се развива по-добре”, отбеляза Борисов.

Емил Димитров - шеф на парламентарната комисия за наблюдение над приходните агенции, изтъкна, че на практика България е приключила напълно с проблема за производството на контрабандни цигари, което вече е напълно разбито.

Премиерът: Да не жънат канабис, ще ги хванем. По-добре да прибират царевицата

Много сериозно сме се подготвили за “жътвата” на канабиса и съветвам жетварите да не ходят да го жънат.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата за представяне на новите данни за нелегалните цигари.

Той съобщи, че сутринта е имал оперативка с МВР и службите и тази година те са се подготвили добре. “Наблюдаваме ги отгоре и сме се приготвили”, заяви Борисов по адрес на хората, които са засели ниви с канабис.

Той обясни, че се чака времето за обирането му, за да имат службите доказателства за пред съда, че не става въпрос за канабис, който е израсъл на самотек.

“Казвам им, за да знаят. Положили са труд, садили са го, но да не го берат.

По-добре да не се вкарват в затвора, а да идат на полето да прибират царевица, слънчоглед. Толкова много продукция има за прибиране, нека бъдат полезни”, заяви премиерът.

Борисов: Още 200-300 млн. лв. ще дойдат, като затегнем горивата

Сега ще видите, и при горивата ще има изсветляване, както имаше при цигарите. Убеден съм и минимумът, който трябва да съберем, е към 200-300 млн. лв.”, заяви премиерът Бойко Борисов, обяснявайки успехите в увеличаване на приходната част на бюджета.

Той заяви, че правителството няма намерение да отстъпва в борбата срещу нелегалните продажби на гориво с новите промени в закона. “Имаше голяма съпротива, нали чухте как казват: Не ни закачайте - ние сме малки, бедни петролни фирми”, каза Борисов.

Той подчерта, че в пари борбата с контрабандата са стотици милиони левове. Тези приходи са позволили да се правят извънредни разходи в много сфери. “Позволиха ни да вдигнем заплати и пенсии, да дадем коледни добавки на пенсионерите и допълнително пари - 15 млн. лв. на БАН, 10 млн. лв. на Софийския университет, стотици милиони за въоръжение на армията, 15 млн. лв. за метрото. Това нямаше да бъде възможно, ако не бяхме намалили контрабандата”, подчерта Борисов.

Той отчете приноса на прокуратурата и митниците в тази борба. “Преди година и половина решихме с главния прокурор и с митниците всяка сряда да се събираме, на която среща заедно с МВР и НАП отчитаме предната седмица и планираме следващата. Така че личното ангажиране на прокуратурата с тази тема има съответния резултат и води до бързо реагиране на отделни звена по райони”, каза Борисов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".

Режисьорът Димитър Митовски отказва да носи ръкавици в студените дни. Вместо това сценаристът си е купил яке с по-дълги ръкави, които да го предпазват от мразовития студ, видяха папараците на "България Днес". С това нестандартно мислене, остава само да си купи ски например, за да избегне проблема и със заледените тротоари, по които едвам върви.

Дизайнерката Меглена Каканашева-Мегз официално е прилапала фирмите на любовника си Румен Рончев, показа проверка на "България Днес". Самият Рончев обяви, че дружествата са обсебени без негово знание. Документите около продажбата на акциите в "Ню Транс Груп" и "Розова долина Екс" са вписани в Търговския регистър преди дни.