Брюксел ни дава 1,5 млн. евро, ще помага за еврозоната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003416 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

1,5 млн. евро отпуска на България Европейската комисия, за да ни помогне по пътя към приемането на еврото.

С решение от четвъртък ЕК е одобрила поискана от България допълнителна техническа помощ, която ще се предостави чрез Програмата за подкрепа на структурните реформи (ППСР).

Помощта е целева и с нея ще се финансират проекти, които реформират процедурите по несъстоятелност, подобряване на съдебната система и на корпоративното управление на държавни предприятия.

Към решението има работна програма със записани конкретни действия, които ще бъдат финансирани, посочени са приоритетите, целите и очакваните резултати.

“Тези реформи са важни и във връзка с плавния преход към валутния механизъм II (ERM -2)”, се посочва в съобщението от ЕК. Те са част от поетите от българските власти ангажименти за изпълнение на предварителни условия за присъединяването ни към ЕРМ-2 и Банковия съюз.

България обеща затягане на банковия контрол със съдействието на ЕЦБ, както и този на небанковия сектор, в който влизат пенсионните фондове и застрахователните компании, както и засилени мерки срещу прането на пари.

В началото на европредседателството през декември м.г. еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер обяви при посещение у нас, че Брюксел е заделил 140 млрд. евро за държавите, които искат да въведат еврото. Тогава той изрази готовност за техническа, финансова и консултантска помощ за България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа