Брюксел ни дава 1,5 млн. евро, ще помага за еврозоната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003416 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

1,5 млн. евро отпуска на България Европейската комисия, за да ни помогне по пътя към приемането на еврото.

С решение от четвъртък ЕК е одобрила поискана от България допълнителна техническа помощ, която ще се предостави чрез Програмата за подкрепа на структурните реформи (ППСР).

Помощта е целева и с нея ще се финансират проекти, които реформират процедурите по несъстоятелност, подобряване на съдебната система и на корпоративното управление на държавни предприятия.

Към решението има работна програма със записани конкретни действия, които ще бъдат финансирани, посочени са приоритетите, целите и очакваните резултати.

“Тези реформи са важни и във връзка с плавния преход към валутния механизъм II (ERM -2)”, се посочва в съобщението от ЕК. Те са част от поетите от българските власти ангажименти за изпълнение на предварителни условия за присъединяването ни към ЕРМ-2 и Банковия съюз.

България обеща затягане на банковия контрол със съдействието на ЕЦБ, както и този на небанковия сектор, в който влизат пенсионните фондове и застрахователните компании, както и засилени мерки срещу прането на пари.

В началото на европредседателството през декември м.г. еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер обяви при посещение у нас, че Брюксел е заделил 140 млрд. евро за държавите, които искат да въведат еврото. Тогава той изрази готовност за техническа, финансова и консултантска помощ за България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на

Нова светска двойка е на път да подлуди Италия. Футболистът Абделкадер Гезал и моделката Ариадна Ромеро се забиха в риалити предаването "Островът на известните". Двамата си допаднаха още с влизането в шоуто, което ги запрати да оцеляват в джунглата в Хондурас. Често се усамотяват да водят задушевни разговори. Те прекараха нощта заедно един до друг.

Актьорът Китодар Тодоров знае как да оправи настроението на приятелите си. Артистът случайно се засече с авер на улицата. Кито, както го наричат близките му, веднага започна да разказва забавна история. За да стане още по-интересна случката, която обяснява, актьорът от "Скъпи наследници" започна да жестикулира и да прави мимики.