Бенчев - патрон на Очите, който пък бил само плашило (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003495 www.24chasa.bg
Бандата на Очите в съда

Бизнесмените Бенчо Бенчев и Пейко Янков, който още се издирва, са по-богати и по-влиятелни от Димитър Желязков-Митьо Очите по Южното Черноморие, твърдят местни предприемачи, които са били в контакт и с тримата през последните години. Според тях соченият за лидер на престъпната групировка Димитър Желязков е само страшилището в региона, което те са ползвали, когато се е налагало.

Бенчев и Янков са зам.-председатели на общинските съвети съответно в Бургас и Несебър,

имат контакти на

политическо ниво

и легален бизнес,

с който могат да докажат доходите си. Бенчев беше арестуван заедно с Очите в Истанбул. От 2 август се издирва хотелиерът и хазартен бос Пейко Янков, син на разстреляния през 2007 г. Димитър Янков, който е един от най-големите приватизатори в туристическия бранш. Митьо Очите е осигурявал здрави момчета за Янков-баща, когато е бил жив, и двамата са били в отлични отношения, казва източникът на “24 часа”. След това Очите продължава да работи за сина му, който от 2015 г. влиза и в политиката по примера на баща си.

Докато за Янков и Очите няма пряка документална връзка, то Бенчев е съсобственик в “Аркус сигурност”, където консултант е бил Очите. Той е бивш затворник и криминално проявен, затова няма как да сключи договор като служител. Няколко години преди това същото дружество охранява земеделските обекти на Бенчо Бенчев, а връзката му с гангстера от Бургас е още по-назад във времето.

Съдружник на Бенчев в “Аркус сигурност” и управител е бившият полицай Иван Владимиров (виж интервюто долу). Сянката на ДС се появява в другото направление на групировката около Димитър Желязков. Равноправният партньор на разстреляния Димитър Янков, а сега и на сина му Пейко, е Йордан Йорданов-Данчо Паркета. Той също е имал близки контакти с Митьо Очите. През 2015 г. Йорданов беше разкрит като дългогодишен агент на Второ главно управление на Държавна сигурност

с псевдоним

“Димитър”,

както се е казвал

убитият му

приятел и

съдружник

Йорданов все още управлява казината в империята на Янкови в Слънчев бряг. Едно от обвиненията към хората на Митьо Очите е, че са принуждавали Атанас Симеонов да се откаже от дружествените си дялове в хазартната фирма “Хермес груп”, където съдружници са му били Пейко Янков и Йордан Йорданов.

Палеж на игрална зала, конкурент на Янков и Йорданов, е едно от обвиненията за бандата на Митьо Очите. В четвъртък апелативният спецсъд потвърди арестите на 5-има от хората му. Иван Пишиев, Радослав Николов-Рачо, Иван Найденов, Йордан Въчев-Ларжа и Венцислав Христов-Лавацата са обвинени, че са част от бандата за изнудване, рекет и палежи на Очите. На част от тях са приписани и други престъпления - палежи на казина и офиси на погребални агенции и катафалки.

Според съдиите има доказателства, че Иван Пишиев, Ларжа, Рачо и Лавацата са изпълнявали разпореждания на Очите за завземане на чужд бизнес в сферата на погребалните услуги, такситата, хазарта и дрогата.

Рачо отговарял за вендинг автоматите в Бургаско. За него свидетели разказали, че бил дясната ръка на Очите.

Лавацата имал връзки с улични дилъри, на които продавал амфетамини. Парите от дрогата броял лично на Очите, констатира съдът. Срещите между дилъри и клиенти ставали в кафенето на Лавацата.

Ларжа се водел като “лейтенант” на Очите и ако се случело така, че несебърският бос влезе в затвора, Йордан Въчев щял да заеме мястото му в бандата. Иван Пишиев наричал пред познати Желязков

“нашия Митьо”,

“шефа” или

“боса”

Двамата с Ларжа отговаряли за бизнеса с погребални агенции.

За петия - Иван Найденов, съдът не намери доказателства, че е бил член на групата на Очите, тъй като между 2013-2018 г. Найденов бил задържан. Магистратите откриха данни обаче, че той е подпалил казино в Слънчев бряг през 2017 г. Поръчката дошла от Пейко Янков.

Най-съществен за бандата обаче бил бизнесът с погребения. Според разследващи за Очите работели и бивши затворници. Така през 2009 г. в траурния бизнес влязъл Иван Пишиев, току-що излежал присъда за наркотици. Той започнал работа във фирмата на Румяна Черкезова, но през последните 5 г. прибирал все по-голям пай от бизнеса, твърди Черкезова.

Междувременно Иван и дъщерята на Черкезова стават двойка, но връзката им е съпроводена с поредица от жестоки скандали. Някои дори намекват за любовен триъгълник, станал една от причините двамата да се разделят.

Бандата на Очите получавала и предупреждения за предстоящи акции на Специализираната прокуратура в Бургас, тъй като имала връзка с местните правоохранителни органи. След заседанието в четвъртък юристи коментираха, че разследването ще е успешно, тъй като се води от разследващи в София.

Свидетелка срещу групата: Страхуваме се от Иван Нервния!

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

“Аз и моето семейство продължаваме да се страхуваме от Иван Пишиев и неговите “тигри”, както самият той нарича хората си. Иван е в килия, но хоратата му са на свобода, изпълняват поръчки. Всички в гробищния парк се страхуват от него, наричат го Нервния, защото е много агресивен”.

Това сподели пред “24 часа” вчера Румяна Черкезова, собственичка на погребална агенция в Бургас, чиято катафалка бе запалена през декември м.г. Тя е и един от основните свидетели срещу бандата на Очите.

Черкезова и колежката ѝ Стефка Димитрова, също претърпяла наказателна акция с палеж на катафалка, дръзнаха публично да обвинят Йордан Въчев-Данчо Ларжа и братята Иван и Владимир Пишиеви за палежи. Засега обвинения обаче имат само Ларжа и Иван Пишиев, които бяха задържани на 2 август т.г.

“В Бургас работят 5 частни погребални агенции и една общинска. Нямаме проблеми помежду си, но напрежението идва от мутри от бившето обкръжение на Данчо Ларжа, с когото преди 9 г. работихме заедно. Давахме му по 150 лв. от всяка заявка за погребение, това беше нашата такса “спокойствие”, разказа още Черкезова.

Иван Владимиров, управител на “Аркус сигурност” - Бургас:

Димитър Желязков търсеше обекти, заплатата му в охранителната фирма не беше голяма

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Разговаряме с управителя на фирма “Аркус сигурност” - Бургас по телефона, тъй като той пътувал извън града и отказа по-дълъг разговор.

Иван Владимиров е бивш шеф на Криминална полиция в Бургас, през годините е ръководил III и IV РПУ. През 2004 г. се пенсионира. Започва работа в частния охранителен сектор, а от 2013 г. е управител на “Аркус сугурност”-Бургас.

- Г-н Владимиров, откога Димитър Желязков е на трудов договор в охранителната фирма “Аркус сигурност” - Бургас, която ръководите и на каква точно позиция?

- Димитър Желязков се водеше мениджър по маркетинга. Ангажиментите му бяха да търси обекти. Търсил е, но насила никой не е принуждаван, не са използвани нито заплахи, нито изнудване.

- Откога е на работа при вас?

- От 2016 г.

- А каква беше заплатата на Желязков в качеството му на специалист по маркетинга?

- Заплатата му беше съвсем нормална. Точният размер е конфиденциална информация, но изобщо не беше голяма.

- Разбрахме, че тече процедура по освобождаването на Желязков от фирмата. Кога бе взето това решение?

- Така е, но не бих искал да се впускам в подробности, освен това Димитър Желязков има сериозни здравословни проблеми. Знаете, че особено след събитията от лятото на 2016 г. (престрелката в ресторант “4 you” в Слънчев бряг, при която Димитър Желязков - Митьо Очите бе тежко ранен и оцеля по чудо- б.а.) той често пътува до турска болница, където се лекува.

- А относно общинския съветник Бенчо Бенчев, който притежава 30% от акциите на “Аркус сигурност” - Бургас, имате ли мнение?

- Дали да остане съдружник във фирмата, е изцяло решение на Бенчев. Той е бизнесмен, никога не е имал отношение нито към счетоводството, нито към финансовата страна във фирмата. Освен това все още не е ясно дали и какво е неговото провинение.

- От прокуратурата официално съобщиха, че Бенчев се разследва за укриването на Митьо Очите в Истанбул. Очаква се в началото на следващата седмица да му повдигнат обвинение. Освен това в дома му било открито тефтерче за двойно счетоводство.

- Нямам информация за разследването. Знаех само, че Димитър Желязков трябва да пътува до Турция заради здравословното си състояние.

- Колко често се виждахте с Димитър Желязков по работа?

- Това не мога да кажа с точност, но с него се работеше като с всички други служители на фирмата.

- А откога го познавате?

- Познавам го отдавна, от работата ми в полицията - както познавам много други лица, представляващи оперативен интерес. Но не бях го виждал от години. Когато той дойде във фирмата, аз вече бях там.

- След престрелката в Слънчев бряг на 8 юни 2016 г. охранителната фирма, която ръководите, бе подложена на щателни проверки, бяха иззети и служебни оръжия. Какво бе установено тогава?

- Да, имаше поредица от проверки, но нарушения не бяха открити.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо остави луксозния си джип и разхожда гаджето си с такси из центъра на София, видя "България Днес". Кристо не излиза от образ дори и на улицата, като сполучливо прилича на напомпан гангстер, зорко охраняващ половинката си дори от бегли погледи на

Треньорът на "Левски" Георги Дерменджиев промени мнението си за селецията в клуба за около месец начело на тима. Когато пое "сините" той обяви, че на "Герена" повече няма да идват футболисти, гледани само на видео. "Аз никога няма да се съглася в отбора да дойдат футболисти, които единствено са гледани на компютъра.

Младият футболист на "Бенфика" Рубен Диас записа голяма победа извън терена. Защитникът успя да свали една от новите звезди на португалската музикална сцена - Ейприл Айви. Двамата се запознали в края на миналата година. 21-годишният футболист започнал шеметно ухажване, което явно е дало резултат. Певицата и футболистът са най-новата звездна двойка