Време е Великобритания да вземе истински решения за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004275 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Сектор след сектор от британската икономика се изправя пред дилемата за бъдещите си отношения с ЕС. Наближава мигът, в който трябва да се вземе решение каква страна иска да бъде Великобритания, пише в редакционната си статия вестник "Гардиън", цитирана от БТА.

"Това вече не са теоретични дебати. Тук става дума за бъдещето на страната ни. Погрешните решения и издигането на лозунги трябва да бъдат избегнати на всяка цена". Тези думи са от новия доклад на Конфедерацията на британските индустриалци за имиграцията след Брекзит. Но те не важат само за въпроса за имиграцията. Те важат с нарастваща неотложност и епохална сериозност за всеки аспект на процеса на излизане от ЕС - както и в по-широк план за бъдещите отношения на Великобритания със съюза като цяло. По въпроси, вариращи от брането на плодове до правосъдието и автомобилната индустрия и от разходите за почивките до северноирландския мирен процес и жизнеспоспособността на университетите, дебатите за Брекзит вече не са само теоретични и не са само лозунги, а все повече при тях става дума за това да бъде направен реален избор и за това каква да бъде Великобритания.

През последните две седмици британските министри наблягаха на възможността Обединеното кралство да бъде принудено да осъществи рязка раздяла с ЕС през март 2019 г., ако съюзът не покаже "гъвкав и творчески" подход към преговорите за Брекзит. Тереза Мей и министрите тръгнаха да лансират този подход сред лидерите от ЕС. Първият дипломат на Лондон Джереми Хънт предупреждава от кулоарите, че двете страни по случайност са се насочили към Брекзит без споразумение, а министърът на международната търговия Лиъм Фокс отива по-далеч с думите, че сценарият за раздяла без споразумение е по-вероятен, отколкото този със споразумение. Изглежда това е точно такова, на каквото прилича: съгласувана стратегия, чиято цел е главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние да бъде накаран да стане по-сговорчив.

Тази стратегия има два големи проблема. Първият е, че в Бялата книга на британското правителство за Брекзит не са предвидени достатъчно мерки, за да бъде накаран ЕС да възприеме подобен подход. Ако Обединеното кралство не е готово да прави повече отстъпки, съюзът ще трябва да отстъпи прекалено много, а Великобритания да получи прекалено много. Но ако Тереза Мей направи отстъпки, тя ще срещне трудности да прокара подобна стратегия в парламента, без с това да разцепи партията си.

Вторият голям проблем е времето. Тревожните сигнали за това какъв е залогът за отделните сектори и региони във Великобритания след Брекзит се увеличават все по-стремително. Това не е заговор, а утвърждаване на реалността. Тази седмица имаше няколко предупреждения, които при по-дълбокомислена и по-отговорна политическа култура от тази във Великобритания, биха били възприети като силно шокиращи. Те не трябва да бъдат отхвърляни като "всяване на страх", въпреки че това няма да попречи на безскрупулни пропагандатори на излизането да опитат да го направят.

В понеделник например ръководителите на британската полиция заявиха, че се опасяват от "значителен риск за обществената сигурност" при загуба на достъп до процедурите за трансгранични арести и до базите данни, ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение. Същия ден министерството на здравеопазването заяви, че ако броят на работниците от ЕС в сферата на социалните грижи намалее, това ще означава повече британки да се откажат от работата си, за да ги заместят. Във вторник Националният съюз на британските фермери предупреди, че по същото време догодина Обединеното кралство може да изпита недостиг на храна, ако се стигне до Брекзит без споразумение. Организация на живеещите във Великобритания над 1 милион поляци изрази опасения, че те може да се превърнат в незаконни имигранти и призоваха Тереза Мей да гарантира правата им.

И нещата не свършват дотук. В сряда фармацевтичният гигант "Астра Зенека" заяви, че Брекзит без споразумение е заплаха за жизненоважни лекарства за рак и сърдечни и белодробни заболявания. Същия ден лирата поевтиня до най-ниските си нива спрямо еврото за тази година, удряйки британските летовници по джоба. Част от загубите бяха възстановени в четвъртък, но не и преди една от най-големите британски агенции за подбор на персонал да обяви, че несигурността около Брекзит се отразява на пазара на труда, тъй като компаниите заемат изчаквателни позиции и отказват да поемат рискове, които могат да си позволят да избегнат.

Сега Конфедерацията на британските индустриалци се наложи да прави това, което отговорно правителство трябваше да направи още преди 18 месеца - да изложи подробни предложения за балансирана стратегия за имиграцията след Брекзит. Министрите биха казали, че заради преговорите не могат да го направят, но ако се бяха замислили за стратегия за имиграцията, преди прекалено да бързат да задействат Член 50, щяха да са в по-силна позиция. Факт е, че Брекзит е избор само и единствено на Великобритания. ЕС не иска това и се е посветил да направи така, че 27-те да не платят цената за погрешното й решение. Сега остават само три възможни изхода. Вариантът без споразумение е един от тях. Вторият е компромис по норвежкия модел. Третият е връщане назад на процеса на Брекзит. Както се заявява в доклада на Конфедерацията на британските индустриалци, тук не става дума за теория. Става дума за бъдещето на страната.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Черил Туиди все още е влюбена в първия си съпруг Ашли Коул и затова е нещастна в следващите си връзки. Това обяви Джърмейн Пенънт при влизането си в английския ВИП брадър. Предаването започна в четвъртък вечерта. Новоизпеченият риалити герой е бивш съотборник и приятел на Коул. Той добави, че Черил е използвала развода си с екс английския национал,

Григор Димитров за пореден път си спечели възхищението на тенис специалистите и публиката със свое отиграване. Това стана по време на мача на българина с Новак Джокович от 1/8-финалите на Мастърса в Синсинати. В края на втория сет Гришо впечатли със смач с отскок. Той накара коментатора на Tennis TV да го нарече "Летящия българин".

Футболната мъжемелачка Кати Прайс-Джордан и новото й гадже Крис явно са доста разкрепостени в леглото. Двамата бяха изловени от папараците да пазаруват в сексмагазин в Лондон. Джордан и поредната й забивка се сдобиха с няколко креватни аксесоара от известна колекция. Те се възползваха от 50-процентното намаление на играчките за възрастни.