БАН опонира на метеоролозите: Парите не отиват първо за издръжка на институтите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7004932 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Твърдението на директора на НИМХ, че "принципът на разпределение на средства в БАН е такъв, че парите първо отиват за издръжката на институтите, а накрая - за оперативната дейност" не отговаря на истината и цели манипулиране на общественото мнение. Това се заявява в позиция на

ръководството на Българската академия на науките и на ръководството на Общото събрание на БАН, изпратена до медиите.

"Година след като Народното събрание прие единодушно Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030, отново се прави опит да се поставя въпросът дали има нужда от развитие на науката в България", се посочва в позицията.

Категорично заявяваме, че въпросът "дали трябва предимно в България - една бедна страна - да се развиват фундаментални изследвания" никога не е стоял на дневен ред в Българската академия на науките, допълват от БАН.

В позицията се отбелязва, че неотдавна БАН е приела Стратегия за развитие, която е в синхрон с Националната стратегия, и в която ясно се казва, че са необходими синергия и баланс между фундаментални, насочени фундаментални и приложни изследвания, включително иновационна дейност. "Приложните изследвания се осъществяват на основата на развита фундаментална база и от своя страна са източник на актуални фундаментални тематики. Тази визия е и в пълен унисон с изгражданите Центрове за върхови научни постижения и Центрове за компетентност, в които участието на БАН е значително", се допълва в позицията.

От БАН допълват, че от допълнително отпуснатите от МС 15 млн. лв., около 9 млн. лв. са били разпределени за поощряване и частично покриване на разходите за научни изследвания. Твърдението, че тези средства са само за фундаментална наука, не отговаря на истината. Около 5.24 млн лв. от тази сума бяха отделени за стимулиране на висококачествена публикационна и патентна дейност. "Научните публикации са резултат както от фундаментална, така и от приложна научна дейност, а патентите са свързани изключително с приложна и иновационна дейност. Освен това, за подпомагане на патентната дейност беше обособена и отделна програма. Около 2.38 млн. лв. бяха разпределени въз основа на отзвука, който изследванията имат в световната литература, което отново се отнася както за фундаментални, така и за приложни изследвания. С около 1.43 млн. лв. се стимулират договорни разработки, предимно свързани с приложна дейност. Нещо повече, приетите неотдавна критерии за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност в страната (ДВ бр. 54/29.06.2018 г.) в голяма степен се припокриват с дотук описания начин на разпределение", посочват още от БАН.

В позицията се отбелязва още, че освен национално припознатите критерии, от допълнителните 15 млн. лв. БАН разпредели и около 0.48 млн. лв за активности от непосредствена полза за обществото, които съпътстват научните изследвания. В тази сума е включено и допълнително стимулиране на оперативни дейности в полза на държавата, допълват от БАН.

"БАН винаги се е отнасяла отговорно към възложените национални ангажименти и финансирането на оперативните дейности неизменно е било приоритет. В бюджета на Академията за 2018 г. за оперативна дейност приоритетно са отделени 2 385 500 лв., а за заплащане на членски внос в Световната метеорологична организация и EUMETSAT - над 3 млн. лв. Следователно твърдението на директора на НИМХ, че "принципът на разпределение на средства в БАН е такъв, че парите първо отиват за издръжката на институтите, а накрая - за оперативната дейност" не отговаря на истината и цели манипулиране на общественото мнение", се заявява в позицията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Игралият като централен бранител в срещата с "Етър" футболист на "Левски" Хали Тиам ще бъде върнат в халфовата линия на отбора. Това ще се случи при гостуването на "сините" на "Берое". Двубоят ще се изиграе в събота, 15 декември, от 17,30 часа в Стара Загора. Тиам ще трябва да внимава за действията си,

Иско освиркан от феновете на "Бернабеу" след най-тежката загуба у дома "Реал" (Мадрид) се тресе от скандали! Испанският гранд допусна най-тежката си домакинска загуба в историята на Шампионската лига. Тимът допусна шокиращо поражение с 0:3 от непретенциозния тим на ЦСКА (Москва). Статистиката сочи,

Столичен фризьор се оказа тайният дилър на разбитата преди седмица банда оръжейни търговци. Тогава при операция на ГДБОП са задържани седем човека в момент на вътрешна сделка помежду си в казанлъшко село. Антимафиотите изземват 17 автомата "Калашников", 15 картечни пистолета и 12 цеви за оръжие. Арабинът с българско гражданство Билял Хабиб е