Машина на времето: 2.8.2007 г. Ани откри мъртъв своя баща Сергей Антонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7007251 www.24chasa.bg

Една седмица след като медиците ни се прибраха от 8-годишния затвор в Бенгази, в София бе намерен мъртъв Сергей Антонов, който от 1982 до 1986 г., също така невинен, излежа 3 години и 4 месеца в римски затвор. Човекът, набеден за стрелбата срещу папата през 1981 г., е открит сутринта в дома си от дъщеря си Ани и от свои приятели.

Антонов живееше сам на втория етаж в стара кооперация в центъра на София, недалеч от Халите. В последните 20 години Антонов не контактуваше с никого освен с дъщеря си и един-двама свои приятели. В последните няколко дни никой от тях не го бил чувал въпреки настоятелните позвънявания. Това наложило да разбият вратата на жилището, където открили тялото на Антонов.

През 1981 г. 33-годишният Сергей Антонов, служител в бюрото на БГА “Балкан” в Рим, е обвинен за съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Главата на римокатолическата църква беше прострелян в корема на 13 май 1981 г. от 23-годишния турчин Мехмед Али Агджа.

Драмата на Сергей започва година по-късно, когато в края на май Агджа разказва, че е стрелял срещу папата по внушение на българските специални служби.

През септември 1982-а в американското списание “Ридърс дайджест”, чийто зам. главен редактор е българинът Димитър Паница, излиза статията на Клеър Стърлинг “Заговорът за убийството на папата”. Тази статия също лансира “българска следа” в атентата срещу папата.

На 25 ноември 1982 г. Сергей Антонов е арестуван в Рим и е обвинен, че е помагал на Али Агджа в стрелбата на площад “Свети Петър”.

Съдията Иларио Мартела издава заповед за арестуването на още двама българи - Тодор Айвазов, финансист в посолството, и Жельо Василев, майор от българската армия, секретар на военния аташе, но те вече са в родината си.

Според Асен Марчевски, дългогодишен преводач в мисията ни в Рим, Сергей Антонов е с най-лабилната психика от всички в тогавашната българска дипломатическа колония във вечния град.

Имал семейни проблеми, не дружал почти с никого, не пиел и единственото хоби била работата му. Не знаел добре италиански език, не познавал града, дори два пъти катастрофирал с колата.

И може би заради това е избран за основната жертва в “процеса на века”, или “най-голямата подривна операция срещу

България по време на студената война”, както пишат тогава българските вестници.

На 27 май 1985 г. Сергей Антонов е изправен пред съда в Рим. Българинът мълчи по време на всички разпити.

Единственото изречение, което повтаря многократно, е: “Невинен съм!”. Понякога допълвал: “Ще дойде този момент, в който аз ще се върна в София и ще слушам песните на Лили Иванова...”

На 29 март 1986 г. Антонов и другите двама българи са оневинени поради липса на доказателства. На 1 април 1986 г. Сергей Антонов е освободен и се прибира в България.

От Рим излита със самолет на югославските аеролинии, от Белград пристига в София с извънреден полет на Як-40. На аерогарата няма държавни и партийни ръководители, посрещналите го журналисти помнят, че той слиза по стълбата много бавно, блед е и емного слаб.

Прави впечатление и студеното и неглижирано държание на съпругата му Росица към него. Скоро след това двамата се развеждат. Сергей Антонов не се жени втори път. Прекарва живота си в пълна самота и изолация от външния свят.

    Развива страхова

невроза от лекари

Сергей Антонов имаше страхова невроза от медикаменти и доктори, която разви в италианския затвор, казва приятелят му Марин Петков.

Според него Сергей никога и от нищо не се е оплаквал. Когато получава микроинфаркт, Петков урежда да го приемат във ВМА. Предписват му лекарства, но той категорично отказва да ги пие. Изпитва ужас от лекари и медикаменти.

Оказва се, че неврозата е получена в резултат от обработката в италианските спецслужби и следствието в затвора.

Папа Йоан Павел II го оневини,

“24 часа” му издейства пенсия

През юни 2000 г. в. “24 часа” първи поиска да бъде дадена достойна пенсия на Сергей Антонов. “Вижте Антонов, мислете за Либия” написа вестникът на 19 юни и предостави 1000 лева в специално откритата му банкова сметка.

21 месеца след тази акция на “24 часа” и 21 години след атентата срещу папата на 28 февруари 2002 г. Антонов получава пенсия за “изключителни заслуги към държавата”. Парламентът му отпуска 180 лева, които едва ли могат да компенсират несправедливото обвинение и изживените страдания.

“Никога не съм вярвал в т.нар. българска следа”, заяви пред президента Георги Първанов папа Йоан Павел II при посещението си в София на 24 май 2002 г. “Аз продължавам да храня много топло чувство към българския народ”, казва още светият отец. С тези думи той всъщност оневинява Сергей Антонов, но той не реагира особено радостно.

“Като чуе за папата, Сергей почва да скърца със зъби”, коментира тогава негов близък приятел. Антонов вече се е затворил дълбоко в себе си и общува само с най-близките си хора. Двама от най-добрите му приятели - Марин Петков и Любомир Кръстанов, осигуряват 8500 лева за ремонт на порутения му апартамент в центъра на София. Докато трае ремонтът, Сергей е приютен от сестра си Таня в Драгалевци. После отново заживява сам и почти забравен на втория етаж в старата кооперация.

По инициатива на Петков през 2000 и 2001 г. са издадени две книги със стихове и графики на Сергей Антонов.

Повече от 20 години той работи като куриер в авиокомпания “Балкан”, където е започнал трудовия си стаж. “Беше безупречен в работата си, много стриктен, но затворен в себе си. Поздравяваше любезно, но не контактуваше с никого”, казват негови колеги. Антонов работел на половин работен ден. За работата си е получавал прилично за времето възнаграждение.

“Сергей винаги идваше на работа точно в 13,30 и винаги казваше: "Добър ден. Има ли нужда от нещо?”, разказва Виктор Меламед, който тогава е говорител на БГА “Балкан” и работи в една стая с Антонов.

Казвах “не” и се опитвах да го заговоря. Той само клатеше глава и ако аз упорствах с въпросите си, ставаше някак неспокоен и бързо излизаше от стаята”, спомня си още Меламед.

Антонов винаги стриктно записвал на листче номера или имената на хората, търсили Виктор по телефона в негово отсъствие. Щом той влезел в стаята, Антонов показвал с пръст листчето на бюрото му. И не казвал нито една дума за обяснение.

Сергей Антонов предпочитал да общува повече с жестове, отколкото с приказки.

Диагноза:

особен аутист

Въпреки непоносимостта на Антонов към лекари са му правени няколко изследвания. Проф. Иван Темков казвал, че поведението на Сергей е особен вид аутизъм.

Той всичко разбира, всичко изпълнява с абсолютна точност и коректност, но просто не разговаря и не общува с никого. Държи се изключително вежливо и внимателно. Пуши много, но нито веднъж не запалва цигара в стаята. Ако при “съквартиранта” му Виктор Меламед идвал човек, той веднага излизал навън. И не се връщал в стаята, докато човекът не си тръгнел.

До 2000 г. кара “Лада Самара” и е превъзходен шофьор. Ако види колега на спирката, спира и с жест го кани да се качи в колата. С нескривана радост се отзовава на молбата на всеки да го закара някъде с колата си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дербито между "Левски" и ЦСКА-София още не е започнало, а "сините" вече се поздравиха с изразителен успех. Те са безспорните победители сред секси половинките. За това спомогнаха и трансферите през зимата. "Левски" се подсили с Николай Михайлов и Валери Божинов. Това означава, че на трибуните на Националния стадион утре една до друга ще седнат

Присъда от 4 години затвор получи разложката кримка Атанас Мечев-Гаргата! В сряда новата шефка на спецсъда Мариета Райкова призна за виновен кримигероя като тартор на наркобанда и му определи първоначален общ режим, научи "България Днес". Освен Гаргата Темида наказа и двамата му авери Ивайло Говедарев и Славчо Джупанов.

Световният шампион в Мото GP Марк Маркес най-накрая бе издебнат с гадже. Пилотът на "Хонда" гушка красива моделка. Връзката на мотоциклетния ас и Лчсия Ривера бе разкрита от испанското списание "Хола". Папараци на изданието издабнали двамата да си разменят целувки на улицата в дните около Свети Валентин.