Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7007553 www.24chasa.bg
Автосервизите са сред най-популярните компании, които се регистрират в България.

80 на сто от новосъздадените компании не изкарват и година

За средностатистическия български предприемач най-лесното нещо е да основе фирма за търговия с коли и автосервиз. Или да започне да търгува с имоти, ако междувременно не е основал строителна фирма, в чийто предмет на дейност продажбата на апартаменти се подразбира.

Това са основните видове дейности, заради които се създават най-много фирми през последните няколко години, показват данните на НСИ за т.нар. демография на предприятията.

Хотелиерско-ресторантьорският бизнес гони по петите посочените дейности, когато става въпрос за масовост. Поотделно ресторантите и хотелите са съвсем малко повече от брокерските фирми и от строителните предприятия. Но изобщо не могат да се сравняват със сервизите и фирмите за търговия с автомобили и мотоциклети. Те са били 143 102 през 2016 г., за която са последните данни на НСИ. Докато хотелиерско-ресторантьорските фирми са само 27 501. Строителните са 20 666, а брокерските – 23 983.

Откакто се заговори за измъкване от кризата, желаещите да се занимават с търговия с имоти нарастват главоломно – за последните 3 години новорегистрираните брокерски фирми са се увеличили с 28%. Очевидно става въпрос за еднолични търговци, защото на този брой регистрирани фирми съответства почти същият брой заети лица.

В тази дейност махалото отиде в противоположната посока, защото с настъпването на кризата и резкия спад на цените на имотите с над 40% през 2009-2010 г. броят на брокерските фирми доста намаля.

В строителството е почти същото – разликата е, че заетите и наетите лица в тази дейност са повече. През 2016 г. например новосъздадените строителни фирми са 27З3, а наетите от тях лица - 3532. Там за последните три години се наблюдава нарастване на новорегистрираните фирми с 16%.

В ресторантьорството и хотелиерството

има постоянен тренд

на създаване

на нови фирми

В тази дейност се привличат малко повече хора, отколкото в строителството. Например новорегистрираните фирми от този бранш са били 3816, като в тях са били наети на работа 5647 лица.

Но нищо не може да се сравнява с автосервизите. За последните 5 години статистиката отчита, че делът на новорегистрираните фирми, посочили за предмет на дейност “Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети”, е около 43% от всички фирми у нас. Съдейки по броя на наетите лица, става въпрос предимно за еднолични търговци.

Естествено, на другия край на тази скала са фирмите от сектора на добивната промишленост. През всяка от последните 5 години у нас се регистрират под 50 такива фирми, с което делът им сред нововъзникващите предприятия винаги е бил под 0,1%.

Данните на статистиката показват, че у нас има твърде голяма динамика за срока на оцеляване на фирмите. Делът на тези, регистрирани през 2011 г. и продължаващи да съществуват пет години по-късно, е едва 4,7%. Най-жизнеспособни се оказват енергийните предприятия, където делът на оцелелите е 13,2%.

Любимите на начинаещия български предприемач автосервизи изобщо не показват голяма жизнеспособност – от тях за пет години оцеляват едва 4,8%. Още по-зле е с брокерите на недвижии имоти – само 3,7%. Сравнително добри резултати в това отношение имат ВиК фирмите, браншът “Транспорт и логистика”, финансовите и застрахователните дейности и създаването и разпространението на информационни продукти, сред които статистиката нарежда и сектора на IT.

Има доста фирми, които

не успяват да се

задържат на пазара

дори една година

През 2015 г. например в България са регистрирани 40 358 нови фирми. От тях една година по-късно са оцелели само 32 745. Най-голям е делът на оцелелите фирми от сектор “Транспорт и логистика”, а най-малко е провървяло на създадените през 2015 г. енергийни фирми.

Любопитно е да се хвърли поглед и на т.нар. умрели предприятия, които са прекратили съществуването си, независимо кога са били създадени. Данните на НСИ за тях са за 2015 г. и са предварителни. От тях излиза, че са спрели да работят 10% от всички предприятия, които са били активни към този момент. В резултат на това работните си места са загубили 2,7% от заетите.

Най-голям дял сред закритите фирми са именно тези от сектор “Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети”. Те съставляват 43,3% от всички предприятия, които са спрели да работят.

Други данни на НСИ потвърждават очакваното – че най-голямата част от българските фирми са микро- и малки предприятия и еднолични търговци. В същото време в малкото на брой по-големи предприятия се труди по-голямата част от заетите.

През 2016 г. е имало 347 962 активни предприятия, което е с 2,6% повече в сравнение с предходната 2015 г.

Най-голям дял сред тях – почти половината, имат фирмите с нула наети лица. В 48,7% от всички фирми се е трудел само собственикът. Втората по дял група сред активните през 2016 г. фирми – 36,6%, съставляват онези, в които е имало между 1 и 4 наети лица. Такива фирми са бии 127 187.

Най-нисък е делът на фирмите с между 5 и 9 наети – само 7,3% от всички. Малко повече – 7,9%, са били предприятията с 10 и над 10 наети лица.

Но на практика

това са фирмите,

които са

най-големият

работодател

в страната, тъй като в тях са се трудили 69,4% от всички заети в страната.

Ако има някаква тенденция в броя на нововъзникващите предприятия през 2016 г., то тя е почти незабележимо увеличение. От данните излиза, че от активните през 2016 г. фирми 12,5% са били регистрирани през същата година. Но през последните 5 години средногодишно са били създавани 12,2% от активните през съответната година фирми. Далеч по-важно е колко дълго ще оцелеят новите фирми, колко ще печелят и колко работни места ще създадат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи