Българи, турци и католици прииждат в Гърция за “летния Великден”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7007870 www.24chasa.bg

Хиляди богомолци се стичат на остров Парос да търсят стотната врата в храма на Божията майка – открият ли я, Истанбул пак щял да е гръцки

От цял свят се стичат вярващи към храмовете на Богородица в Гърция. Българи, турци, американци, африканци и представители на различни религии идват да се помолят на Божията майка. “Тя помага на всички, независимо каква вяра изповядваш”, твърди Нериман Юсеин от Истанбул – една от стотиците мюсюлманки, дошла да се помоли за изцеление на болния си мъж.

В южната ни съседка почитта към Дева Мария е свещена. За самите гърци 15 август е нещо като втори Великден.

Сряда и

четвъртък

са обявени

за почивни

“Грехота е да работиш точно на този празник”, категорични са съседите. Мнозина от тях изкараха стриктно строгите пости и вече са приготвили пищни трапези. Във всеки втори дом има именици – Мария и Панайотис. Тържествата са безспир. Домакините канят всеки, който ги поздрави.

Самият празник в Гърция е не по-малко впечатляващ от Възкресение Христово. Манастири и църкви в култ към Богородица има навсякъде, а някои са построени дори на труднодостъпни места. Храмовете на Божията майка по островите са издигнати на най-високите места, за да се виждат дори от преминаващите кораби.

Много българи в последните години идват на този ден не просто на екскурзия или ваканция, а на поклонение и молитви.

Най-голяма притегателна сила има остров Тинос. Макар и доста отдалечен, той е магнит за богомолците. Вярващите мечтаят

поне веднъж

в живота да се

помолят пред

Тиноската

Богородица

Поклонението продължава три дни и много от хората, в това число и сакати, изкачват стълбите до храма на колене в знак на дълбока вяра и надежда. Съществува поверие, че мястото е благословено, а Богородица помага на всички, независимо от тяхната вяра. В Тинос ще срещнете на поклонение и представители на други религии. “Идваме тук, защото Дева Мария е майка на всички. Тя наистина твори чудеса”, казва Зорица Иванович от Белград.

И българи

пристигат на

Тинос да се

поклонят

“За пета година идвам на този остров, откакто Богородица чу молитвите ми и излекува сина ми, който беше залитнал по наркотиците”, откровена е Петрана Стойчева от Пловдив. Оттогава не е пропуснала 15 август. Пътувала до Атина, за да вземе ферибот и да стигне до Тинос.

С благословията на Дева Мария друга наша сънародничка намерила спасение от много здравословни проблеми. “Попаднах на подходящия лекар и той ме излекува, но съм убедена, че Дева Мария ме насочи да открия правилния медик.”

Атмосферата на празника на остров Тинос може да развълнува всеки, дори и атеистите. Пред иконата действително може да се чуят молитви на гръцки, английски, италиански, турски, български, арменски. Носят се легенди за силата на тази икона. Тя е отрупана със скъпи дарове в знак на благодарност. Най-внушителният е

портокалово

дърво от злато

и сребро

Светинята е открита след видение на монахиня през 1822 година. Тя твърдяла,че насън Богородица ѝ посочила къде да копаят и ще открият лечебната икона. Никой не повярвал. След година случайно разровили на посоченото място и намерили непокътната реликвата. Проучване на археолози доказа, че там е съществувала древна византийска църква, а преди това - храм на бог Дионис. След откриването на иконата изграждат нов храм. Още преди неговото освещаване той вече привлича поклонници. Много от тях твърдят, че Богородица е чула молитвите им. Така иконата на Божията майка от остров Тинос е най-почитаната сред гърците, а вече е и притегателен център за вярващи от цял свят.

На остров Кефалония също има интересно и странно събитие на празника. Островът е най-големият от групата на Йонийските. На 15 август

в храма

“Богородица

Фидуса” се

появяват много

малки змии,

които са безопасни, а на главите си имат малки черни точки във форма на кръст. Жителите на острова вярват, че тези змийчета носят късмет и благодат. Животинките изчезват на другия ден след празника. 

Легендата разказва,че в древността пирати опитали да опожарят и ограбят манастира. Монасите се молели за спасение пред Богородица. Тогава се появяват змии, които обграждат манастира, и храмът е спасен.

В деня на празника се чака дори с часове, за да се помолят миряните пред иконата, а около тях се движат безобидни змийчета. По-възрастните припомнят, че през 1940 и 1953 г. змийчетата не са се появили. Тогава островът е засегнат от силни земетресения. Затова всички се радват да видят змийчетата като знак за закрила от Божията майка.

Остров Кефалония има прекрасна природа, кристални млечносини води, исторически паметници, а туристите не пропускат да видят и този странен феномен.

Магически за празника Успение Богородично е и Островът на откровението – Патмос. Там се провежда

шествие с

плащаницата на

Дева Мария,

в което участват всички жители. Вярващи, а дори и атеисти сред туристите проявяват интерес към пещерата, където според преданието е бил заточен Йоан Богослов. Там в уединение и постоянен пост той създава две важни части от Новия завет - Евангелие от Йоан и Откровението. Това твърди Библията, а местните монаси пък разказват, че библиотеката на старинен манастир през XVII век е била посещавана и от български духовници.

15 август на остров Парос е незабравимо преживяване, разказват наши сънародници. Местните жители ги насочили към храма на Богородица, известен като “църквата със стоте врати”, а храмът се нарича “Екатонтапиляни”. Там е чудотворната икона от XVII век. Носи се легенда, че когато се намери стотната врата на църквата, Истанбул ще бъде отново гръцки. Затова хиляди очакват да се открие въпросната стотна врата и Константинопол пак да стане християнски. 

Ако някой иска да стане свидетел на истински човешки керван към една църква, трябва да посети остров Лесбос. Там вярващите преминават 25 км пеш, за да се поклонят в храма на живописното градче Агиасос. Нощуват на открито до църквата и в деня на празника се молят и участват в тържествената литургия.

Като дълбоко вярваща нация гърците проявяват толерантност към всяка религия. Единствено с подозрение гледат на атеистите и казват, че невярващият човек няма душа.

За празника

връщат номерата

на спрени коли

Във връзка с празника Успение Богородично гръцката полиция връща номерата на спрени от движение автомобили, независимо от тяхната регистрация. Валидно е както за гърците, така и за българите и всички европейски граждани.

Този акт не отменя паричната глоба и не включва връщане на отнети шофьорски книжки, преди да е изтекъл срокът на наказанието, уточняват от дирекцията на полицията и допълват, че не се тълкува като амнистия за извършено нарушение. Логиката на издадената заповед от министъра на вътрешните работи Панос Скурлетис е да се помогне на семейства, които притежават само една кола, да пътуват за почивните дни, но с друг правоспособен водач.

Тази политика е традиция по време на национални и религиозни празници в Гърция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,