Внимание! След големите вълни на морето идва мъртво вълнение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7007976 www.24chasa.bg
Морето на Варненския плаж е започнало да се успокоява след високите вълни през уикенда.

Удавниците от последните дни са заради бурния вятър. Тази година има бум на неразрешените влизания във водата

Силният вятър вдига т.нар. ветрово вълнение, което взема жертви заради големите вълни. През последните дни заради източния вятър се удавиха 8 души по нашето Черноморие.

След ветровото вълнение морето се успокоява привидно и започва да връща водата под повърхността ѝ. Мъртвото вълнение е природен феномен като приливите и отливите в океаните. То няма как да бъде избегнато.

Неслучайно в народната памет Илинден - 2 август по стар стил, е денят, в който морето взема жертви. Старите варненци не ходят никога на плаж в този ден.

Всеки морски рибар знае кога властва мъртвакът, както се нарича този вид вълни. Обикновено мъртвото вълнение следва след голяма вълна от поне 2-3 бала и няколко дни върви от брега навътре, защото вятърът докарва нещо като прилив дори в Черно море.

Обратното успокояване на водата и нормализирането на нивото ѝ изискват обратни течения.

Обикновено мъртвакът е видим лесно, тъй като

водата добива

особен леко

изумруден цвят

от въртележката

на песъчинките

в нея, които мъртвакът загребва от брега.

Според учените от Института по океанология във Варна мъртвото вълнение също се дължи на вятъра, но става дума за тези, които са слабо засегнати от него.

Всеки, който е влизал с кораб от Босфора, където теченията са много силни, се е удивявал как изведнъж плавателният съд като че ли спира. Въпреки усилията на двигателите яростното родно море напомня за себе си. Дори на палубата се чуват глухи удари долу по дъното от характерния за Черно море мъртвак.

Може би това е и една от причините за името му.

Понякога мъртвите вълни са кратки, но друг път те обхващат целия бряг и това е наричаната от рибарите мазна вълна. В нея може да се лови успешно и единствено калкан, който се дразни от движението на водата и напуска леговищата си на пясъчното дъно.

Мъртвото вълнение се познава освен по вихрите от пясък във водата и по безброя от плуващи навсякъде и във всички посоки водорасли.

След силна буря

дължината на

мазната вълна

е голяма и може

да стигне

до 700 метра

След силния източен вятър по нашите брегове морето изравя дупки в самия бряг и прави песъчливи островчета край него. Връщането на водата обратно, което става под повърхността, е причината за опасни течения между дупките по брега и тези островчета.

На плажа често виждаме хора на 20-30 метра навътре, на които водата им е до колене. На втория ден обаче при мъртво вълнение може да попаднем, без да подозираме, на двуметрова яма и да потънем в нея. Подобни случаи често са повод за насмешка и шеги, че еди-кой си щял да се удави на брега, но нещата са доста сериозни.

“През август са най-много дните със забранителни черни флагове. Спасителите веднага са наясно с мъртвото вълнение. Тогава имаме най-много работа, защото хората виждат уж спокойно море, а влязат ли вътре, става опасно”, казва легендарният спасител Азер Азата. Наскоро той се сби с летовник на централния плаж във Варна, защото влязъл във водата без позволение.

Според директора на БЧК във Варна Милена Сиракова това лято има бум на неразрешените влизания в морето. “Два пъти ставам свидетел - на плажа в “Аспарухово” и на Камчия, как хора бягат от охраняваната от спасители зона, за да влязат в морето. Сега вместо черен има червен флаг и въпреки това продължават да влизат в морето, когато е опасно.

Наблюдавам как хора отиват в необезопасената зона и пускат децата си сред вълните с опасните гумени дюшеци и играчки. Отговорността на нашите спасители е само в охраняемата зона, макар че ходят да помагат и извън нея, ако има нужда.

Щом един плаж е обозначен като неохраняем, няма кой да помогне на човека, който на своя глава е влязъл в морето”, обясни Сиракова.

“Трябва да се

прави разлика

между ветрова

вълна и мъртво

вълнение

При ветровата вълна се вижда всичко. Има зайци, има прибой, шум на морето. При мъртвото вълнение може нищо да не се забележи. След ветрова вълна, както бе в последните дни, трябва време да се успокои водата. Да се внимава за водни течения, които не се виждат. Понякога те идват от брега навътре в морето като река.

Ако човек е попаднал в такова течение, не трябва да се бори с него и да плува към брега. По-добре е да се опита да плува успоредно с брега и да излезе косо от течението. Трябва да се внимава и за дънни ями.

Сега 4 дни имаше страшни вълни, защото наближава есента”, казва ветеранът спасител от Варна Лаврений Силов.

От Обзор до Резово чадърите на първа линия са във водата

ДИМЧО РАЙКОВ

Големите вълни оставиха на пясъка повечето от летовниците по Южното Черноморие.

От 4 дни плажовете от Обзор до Резово са с червен флаг, а спасителите не подвиват крак да вадят туристи от бурното море. На много места пясъчните ивици са залети до края, а чадърите на първа линия вече са във водата.

Най-недисциплинирани са българските летовници от вътрешността на страната, докато

чужденците

спазват

флаговата

сигнализация,

коментират водните гардове.

Само за два дни - от петък до неделя, по Южното Черноморие се удавиха 5-има души. Според спасителите на бургаския плаж най-малко шестима са били спасени от удавяне през уикенда.  

Според поверието от Илинден морето се обръща и започва мъртвото вълнение (солуган), придружено с вятъра мелтем, които правят морето особено опасно за къпане.

По дъното се появяват и дупки, в които човек изведнъж може да попадне от плиткото и да се окаже под вода.

Попадне ли се в мъртво

вълнение, трябва да се

плува успоредно

на брега, а не навън,

тъй като отново те завлича навътре, съветва и доайенът във водното спасяване в област Бургас д-р Андрей Найденов.

Според него обаче освен недисциплинираните летовници причината за много инциденти е и лошата организация на водното спасяване.

“На нито един плаж дупките не са обозначени с червени буйове. Това трябва да е първата работа на спасителите, като застъпят на работа. Освен това много вишки са на 5 метра височина, а трябва да са на 1,5 метра, за да скочат веднага.

И не със свирки, а с мегафони спасителите трябва да предупреждават летовниците за опасностите в морето. А на плаж с над 500 метра ивица трябва да има централна водноспасителна служба, която да организира така работата, че медицинските екипи да се отзовават максимално бързо във всяка точка”, коментира д-р Найденов.

Според местни морето ще започне да се успокоява след 20 август и до края на месеца мъртво вълнение ще има само на отделни места, но не продължително.

“Климатичните промени също трябва да се отчитат. Тази година мъртвото вълнение започна още в края на юни, което е необичайно”, припомнят бургазлии инцидента с двамата удавници в Поморие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,