Бенчев взел Очите от Солун, в спалнята му - 57 бойни патрона (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7008312 www.24chasa.bg
Бенчо Бенчев СНИМКИ: Елена Фотева

Ако не обжалва, общинарят ще трябва да плати 50 000 лв. гаранция до 15 дни

Бенчо Бенчев е взел Димитър Желязков от Солун на 2 август с един от автомобилите си и през ГКПП между двете държави и го е отвел в Турция. В периода от 2 до 4 август той му е предоставил стая в хотел "Рамада" на името на Бенчев, съобщи преди минути на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Той уточни, че срещу Бенчев са повдигнати две обвинения  - за укриване, за което се предвижда до 5 г. лишаване от свобода, но не по-тежко от наказанието за укривания и за държане на боеприпаси без надлежно разрешително. В спалнята на Бенчев в имението му в кв.Меден рудник са били открити 57 броя бойни фабрично произведени патрони, калибър 7,62 по 32 мм., уточни  Чинев. За това престъпление законът предвижда от 2 до 8 г. лишаване от свобода.

Относно наложената на Бенчев мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 50 000 лв. окръжният прокурор на Бургас заяви, че той е съобразен с имущественото състояние на обвиняемия и по делото имало събрани достатъчно доказателства за това.

Максимално допустимият законов срок, в който Бенчев може да внесе гаранцията и който прокуратурата му е дала, е 15 дни от днес, уточни Чинев. Все още обаче не е ясно дали мярката за неотклонение, както и наложената забрана на общинаря да напуска страната ще бъдат обжалвани.

Адвокат Иво Найденов, защитник на Бенчев.

"За първото обвинение в медийното пространство достатъчно дълго бе обяснявано, даже доколкото си спомням зам.главният прокрор Гешев каза, че може би ще бъде повдигнато такова обвинение. За другото смятам, че няма доказателства. Бенчев има две оръжия, откритите боеприпаси са за тях, няма извършено престъпление. Прокуратарта вероятно е повдигнала това по-тежко обвинение, за да наложи забрана за напускане пределите на България. Не виждам с какво г-н Бенчев е опасен. Той не е имал намерение да се укрива. Не считам тази мярка за наложителна и задължителна. Емоциите ще отминат, надявам се прокуратурата обективно ще изясни какво се е случило. Срещата на хората не означава, че е извършено престъпление", заяви адвокат Иво Найденов, един от тримата защитници, с които Бенчев дойде днес в Следствието. 

"За по-малко от седмица е извършен огромен обем работа от екипа прокурори и следователи. Разпитани са множество свидетели, изготвена е молба за международна правна помощ до Турция, европейска заповед за разследване до Гърция, изготвена е балистическа експертиза в НиКК на откритите боеприпаси", коментира административният ръководител на окръжната прокуратура Георги Чинев. Той каза още, че прокуратурата би могла да разреши на Бенчев пътуване зад граница, ако то е свързано с лечение и е придружено с необходимата документация. "При отказ от страна на прокуратурата обвиняемият може да обжалва", допълни магистратът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.