4-дневната работна седмица ще намали заплатата с 20%

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009353 www.24chasa.bg
Въвеждането на 4-дневна работна седмица може да доведе до по-ниски заплати за работниците.

Всички против идеите на консултанти за по-малко труд 

Въвеждането на 4-дневната работна седмица ще намали заплатата с около 20%. Така ако средното възнаграждение в страната за юли е 1119 лв. при 22 работни дни, въвеждането на идеята ще намали заплатата до 895,2 лв.

Миналата седмица консултантската компания Colliers Internation излезе с доклад, че въвеждането на 4-дневната работна седмица и повече роботи ще се отрази добре на пазара на труда и може да разреши въпроса с липсата на кадри.

“Убягва ми логиката. Ние изпитваме трудности с 5-дневна работна седмица плюс пълен лимит на извънреден труд по българското законодателство от 150 часа на година. Сега изведнъж ни се казва, че ако работим с 20% по-малко време, ще ни реши проблема с кадрите. Ние

трябва да

работим

с 20% повече,

а не с 20% по-малко”, коментира идеята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той определи идеята като нереална. Освен това производителността се качвала с въвеждането на нови технологии, оборудване и по-добра организация на труда.

“Имаме потребност от повече работно време, за да изпълним производствената си програма и да не отказваме поръчки. И няма никакъв начин, като намаляваме работното време, да си решим проблема”, каза още Велев.

Синдикатите също смятат, че не може изведнъж да се въведе 4-дневната работна седмица. Тяхното притеснение е, че ще се отрази на заплащането на служителите. “Това не може да се случи изведнъж, а и намаляването на работното време не е лесна работа Иска ми се, но това е бавен и постепенен процес”, коментира идеята президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Според него подобни изследвания не дават пълна картина на заетостта, защото се взема само един фактор. “Със сигурност в дългосрочен план ще се върви към 4-дневна работна седмица

и 4-часов

работен ден

Всичко това е неизбежно, защото хората ставаме много, а земята си остава същата”, каза още Манолов. Според него друга причина за въвеждането е, че производствата стават по-интензивни, докато трудът на човека все по-излишен.

Друг извод от доклада на консултантската фирма за справянето на кадрите е, че трябва да се въведат роботите. “Това е безспорно. За съжаление, не навсякъде могат да се въведат роботи на този етап”, коментира Велев. Според него процесът на роботизация ще се ускорява, защото цените им ставали все по-достъпни. “Изобщо индустриалната революция 4.0 и цифровизацията са процес, който тече, но всички тези приказки, че ще изчезнат бързо професии и ще се освободят много работници, на този етап не намират никаква, ама никаква основа в реалността”, смята бизнесменът.

Решението на проблема с кадрите у нас той вижда в три посоки. В дългосрочен план - справяне с демографската криза. В средносрочен - реформа в образованието, така че да бъде насочено към нуждите на индустрията. А най-неизбежно е засиленият внос на работници у нас.

По време на BG председателството също се насочи вниманието към новите форми на заетост. “Необходимо е да потърсим отговор на въпросите каква е връзката между производителността и цифровата икономика, как да се търси социален баланс при нестандартните форми на труд като 4-дневната работна седмица”, каза тогава заместник-министърът на труда Зорница Русинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.