350 лева ще стигне “Гражданска отговорност” до края на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009383 www.24chasa.bg
Двойно повече са делата сега за обезщетение на роднини на загинали при катастрофи.

Поскъпването с 30% е заради нови лимити и решение на ВКС

300 дела срещу застрахователи за обезщетение за смърт при катастрофа са постъпили в Софийския градски съд (СГС) през юли. Това е 2 пъти повече от м.г., когато за същия месец в съда били подадени 140 иска. Това сочи справка, предоставена на “24 часа” от СГС, месец след като излезе тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС). С него кръгът на близките, които могат да търсят компенсация за смърт, се разшири.

Увеличението на делата се дължи на

искания на братя,

сестри, баби,

дядовци и внуци, които доскоро нямаха право да търсят обезщетение за смърт на близък. Досега право да претендират за кръвнина имаха деца, съпруг и родители.

Повечето от исковете срещу застрахователи са подадени, преди да изтече 5-годишният срок за търсене на компенсация, обясниха магистрати. В СГС се решават искове за над 25 хил. лв., а по-ниските претенции - в Софийския районен съд.

В тълкувателното решение на ВКС се коментират обезщетения по наказателни и граждански дела. За наказателните върховните съдии приеха, че братята, сестрите, бабите, дядовците и внуците на убития имат право на обезщетение за неимуществени вреди, причинени след смъртта му. За гражданските дела от ВКС посочиха, че по изключение компенсация за болки и страдания от смърт на близък може да търси и “всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания”. Решението на ВКС е обосновано с традиционните за българското общество семейни отношения между братята и сестрите, бабите/дядовците и внуците.

Обикновено

между 50 и 100

хил. лв. са

обезщетенията,

които съдът дава на близки или роднини за убит при катастрофа. Понякога пострадали предявяват искове срещу застрахователи за неимуществени вреди и до 5 млн. лв. За всеки случай компенсацията е различна, уточняват съдии. Тези дела не свършват бързо. По време на процеса съдиите изследват емоционалната връзка на загиналия с близките му - имал ли е изобщо близки, живеели ли са заедно, виждали ли са се. Това става ясно от свидетелски показания. Съдът взема предвид броя на наследниците, дохода на загиналия и възрастта му.

Досега исковете срещу застрахователи се гледаха в СГС и Софийския районен съд, тъй като седалищата на застрахователните дружества са в София. След изменения в Гражданскопроцесуалния кодекс вече искът срещу застраховател се подава по постоянен адрес на ищеца или там, където е настъпило застрахователното събитие (например катастрофата). Целта е столичните съдии да се разтоварят от подобни дела.

Значително увеличение на цената на “Гражданска отговорност” ще има до края на годината заради решението на съда и предложеното вдигане на лимитите с промени в Кодекса за застраховане, заявиха застрахователи. (Какви са новите суми - виж по-долу).

Според експертите цените ще се повишат с близо 30%. В момента в София средната цена на полица за масовите автомобили с двигатели до 2000 кубика е 270 лева. До декември вероятно цената вече ще е 350 лв.

От началото на тази година върви плавно поскъпване на задължителната застраховка, като цената вече е с близо 100 лева по-висока в сравнение с тази в края на 2017 г. Преди близо месец пък от Комисията за финансов надзор пуснаха доклад, според който за най-масовите превозни средства събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията.

Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

Според асоциацията на застрахователите повишението нямало връзка с доклада, а започнало преди неговото публукуване. По-високите цени гарантирали, че никоя компания не продава полици под себестойността им.

Увеличение имало и заради по-високата вноска, която застрахователите трябва да правят към бюрото “Зелена карта”. Компаниите трябваше да внесат допълнително 4 млн. евро като гаранция пред европейската система срещу неплащането на щети, предизвикани от български автомобили в чужбина.

Горанов предлага да се вдигне таванът на обезщетенията

Да се увеличат минималните размери на застрахователните суми по “Гражданска отговорност” на автомобилистите. Досегашните 10 млн. лв. за имуществени или неимуществени вреди при нараняване или смърт да станат 10,42 млн. лв. Летвата от 2 млн. лв. за щети, нанесени на имущество, да стане 2,1 млн. лева.

Това предлага финансовият министър Владислав Горанов с промени в Кодекса за застраховането, обявени за обществено обсъждане.

Други текстове предвиждат да има и застрахователни посредници, които да нямат право да продават застраховки “Живот” и “Гражданска отговорност”.

Идеята е изискванията към тях да са по-ниски от тези на останалите, а те да са обвързани с определен застраховател по подобие на сегашните застрахователни агенти.

Предлага се да се увеличат минималните застрахователни суми на задължителната застраховка за професионалната отговорност на посредниците. Ако причинят вреди на клиент, обезщетенията за това да могат да стигнат до 2,5 млн. лв. вместо сегашните 2 240 400 за цялата година. А за всяко застрахователно събитие, съответно от 3,3 млн. лв. до 3,7 млн. лв.

Да се забрани продаването на пакети от полици, ако клиентът не иска такава продажба, предлага още министърът.

Клиентите ще получават документ, ако сключват обща застраховка, който нагледно да разяснява всеки детайл от конкретния продукт - вида застраховка, покритие, плащанията на застрахователната премия, основни изключения от покритието, основни задължения при сключване, по време на действие на договора, както и при предявяване на застрахователна претенция, а също и за начините за прекратяването на договора.

Предлага се също така Националното бюро на българските автомобилни застрахователи да има претенция за възстановяване на платени от него обезпечения на Гаранционния фонд от датата на отнемане на лиценза на застраховател със седалище в България, а не от датата на неговото обявяване в несъстоятелност. По този начин ще се гарантира ликвидността на Националното бюро и ще се премахне необходимостта от събиране на допълнителни вноски в полза на Националното бюро, които допълнително биха увеличили цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”.

Клиентите на фалиралия “Олимпик” трябва да правят нови полици

Клиентите на застрахователната компания “Олимпик” трябва да сключат нова застраховка “Гражданска отговорност” на 18 август 2018 г. Това съобщи Комисията за финансов надзор във вторник. Регулаторът посочва, че застраховката може да се сключи и от друго лице. Според Би Ти Ви 200 000 коли ще останат без застраховка.

Застрахователят, който е със седалище в Кипър, е с отнет лиценз от кипърските власти поради неплатежоспособност. На 10 август беше назначен предварителен ликвидатор, а на 17-и предстои публикация за назначаването в Официален вестник на Република Кипър и прекратяването ще стане автоматично.

Комисията обяви, че след прекратяване на застрахователните договори, ако не са били сключени нови своевременно, в случай на пътнотранспортно произшествие обезщетението се заплаща от лицето, което го е причинило. Регулаторът уточнява, че платените премии за неизтеклата част на застрахователните договори, които ще бъдат прекратени, подлежат на връщане при последващото производство по несъстоятелност.

От Комисията за финансов надзор, чийто председател е Карина Караиванова, припомнят, че от 10 май на “Олимпик” е отнето правото да сключва нови застрахователни договори по искане на Надзорния орган върху застраховането на Кипър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и