ЦИК може да се премести в централата на КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7011024 www.24chasa.bg

Правят пазарно проучване за машини за гласуване

Централната избирателна комисия може да се премести в сградата на фалиралата КТБ на ул. “Граф Игнатиев” 10 в София, научи “24 часа”.

Членове на ЦИК вече са направили оглед. Проведен е и първи разговор със синдиците на банката за възможностите на помещенията. Става дума за част от сградата, която се дава под наем - сутерена и първите 2 етажа.

“Разбрахме, че част от сградата се дава под наем, от съобщението на синдиците в медиите. При огледа установихме, че от всички сгради, които са ни предлагани до момента, тя е най-добрата като работни помещения. По-важни обаче са изискванията за сигурността на сградата и комуникациите. Знаете, че ЦИК има архив, в който се съхраняват изборни книжа. Затова са нужни становища дали е подходяща и от други институции - МВР, ДАНС, МВнР и др.”, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Държавата трябва да се произнесе и дали е подходящо комисията да се премести под наем.

Оглед е правен и на бившето Военно издателство, но сградата не е подходяща. На условията не отговаря и бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя. Изнасянето на комисията от Партийния дом се налага заради изграждането на новатата пленарна зала на НС и местенето на депутатите там.

През септември ЦИК ще обяви процедура за пазарно проучване за възможностите за покупка или наем на машини за гласуване. Не бива да се възприема, че с обжалването на решението на съда ЦИК предприема действия да няма машинно гласуване. Напротив - работим по подготовката на условията на процедурата, подчерта Нейкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на