Българинът спестява 143 лв. на 3 месеца, харчи за храна и жилище

https://www.24chasa.bg/novini/article/7011085 www.24chasa.bg

Доходите с ръст 8,7%, разходите - с 11,4%

Българинът спестява 143 лв. за 3 месеца, като основно харчовете му са за храна и поддръжка на жилището. Това показват данни на НСИ за потреблението на домакинствата у нас през второто тримесечие на 2018 г. (виж графиката).

Общият доход средно на лице от домакинство е 1474 лв. през април - юни 2018 г.

Макар да се отчита повишаване на доходите с 8,7% спрямо същия период на 2017-а, разходите на българина растат по-бързо, като са се увеличили с 11,4% през второто тримесечие на годината спрямо същото на 2017 г. Те възлизат на 1331 лв. и сме спестили 143 лв. за тримесечието.

Най-голям дял в доходите на българина идва от работната заплата, възлизаща на 835 лв., което е увеличение с 8,6% спрямо съответния период на 2017-а. Следващият източник на средствата е от пенсии - 413 лв., спрямо 356 лв. за същото тримесечие на изминалата година.

Най-голямо перо в разходите заемат харчовете за храна и безалкохолни напитки- 31,5%.

Вторият най-голям разход са средствата за жилището и плащането на битовите сметки - вода, ток и газ. Те възлизат на 213 лв., а за хранителни стоки сме отделили 419 лв.

Най-голямо количество в пазарската количка заема хлябът. Средно лице от домакинство е консумирало 21,3 кг тестени изделия през тримесечието.

Данните показват, че леко сме намалили приема на прясно мляко и хляб, но пък се е увеличила консумацията на зеленчуци с 800 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са