Българинът спестява 143 лв. на 3 месеца, харчи за храна и жилище

https://www.24chasa.bg/novini/article/7011085 www.24chasa.bg

Доходите с ръст 8,7%, разходите - с 11,4%

Българинът спестява 143 лв. за 3 месеца, като основно харчовете му са за храна и поддръжка на жилището. Това показват данни на НСИ за потреблението на домакинствата у нас през второто тримесечие на 2018 г. (виж графиката).

Общият доход средно на лице от домакинство е 1474 лв. през април - юни 2018 г.

Макар да се отчита повишаване на доходите с 8,7% спрямо същия период на 2017-а, разходите на българина растат по-бързо, като са се увеличили с 11,4% през второто тримесечие на годината спрямо същото на 2017 г. Те възлизат на 1331 лв. и сме спестили 143 лв. за тримесечието.

Най-голям дял в доходите на българина идва от работната заплата, възлизаща на 835 лв., което е увеличение с 8,6% спрямо съответния период на 2017-а. Следващият източник на средствата е от пенсии - 413 лв., спрямо 356 лв. за същото тримесечие на изминалата година.

Най-голямо перо в разходите заемат харчовете за храна и безалкохолни напитки- 31,5%.

Вторият най-голям разход са средствата за жилището и плащането на битовите сметки - вода, ток и газ. Те възлизат на 213 лв., а за хранителни стоки сме отделили 419 лв.

Най-голямо количество в пазарската количка заема хлябът. Средно лице от домакинство е консумирало 21,3 кг тестени изделия през тримесечието.

Данните показват, че леко сме намалили приема на прясно мляко и хляб, но пък се е увеличила консумацията на зеленчуци с 800 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,