Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

https://www.24chasa.bg/novini/article/7011088 www.24chasa.bg
Собствениците на 200 хил. коли трябва да сключат нов договор за “Гражданска отговорност” до събота. СНИМКА: Пиер Петров

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения

Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите.

Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата, на които застрахователната компания “Олимпик” дължи обезщетение, ще бъдат уведомени от ликвидатора за реда и сроковете, в които могат да предявят искане.

Регулаторът посочва още, че платените премии за неизтеклата част на застрахователните договори, които ще бъдат прекратени, подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в съответствие със законодателството на Кипър. КФН уточни, че клиентите на “Олимпик” ще бъдат уведомени за откритото производство и ще им бъде съобщен редът и сроковете, в които ще могат да поискат парите си от застрахователя.

На практика това означава да се изчака да мине целият процес по обявяване в несъстоятелност, който обикновено отнема години.

От регулатора съобщиха в сряда, че клиентите на “Олимпик” могат вече да сключат нова полица към друг застраховател. Срокът на тези с кипърската компания изтича на 18 август. Само по “Гражданска отговорност” колите в “Олимпик” са 200 000.

Регулаторът припомня, че ако не са сключени нови полици, обезщетението се покрива от лицето, което е причинило инцидент.

Покритието на новите полици трябва да започне най-рано на 18 август, посочва финансовият регулатор. Тогава автоматично ще бъдат прекратени сключените полици на застрахователя със седалище в Кипър. Той е с отнет лиценз от тамошните власти поради неплатежоспособност. В края на миналата седмица беше назначен предварителен ликвидатор, а в петък предстои публикация за назначаването в Официален вестник на Кипър.

“Възложил съм на Томислав Дончев, Комисията за финансов надзор и финансовия министър Владислав Горанов да се занимават със случая с фалиралия застраховател “Олимпик”. Заедно с КФН ще бъде направено необходимото нарушителите да понесат тежки санкции.” Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с “Олимпик”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ по обвинения в изнасилване. Това обявиха от окръжната прокуратура в Кларк Каунти. Според властите няма убедителни доказателства за сексуално насилие над Катрин Майорга и случаят се прекратява. Срещу Роналдо започна разследване във връзка с обвиненията на

Изключително тежки работни дни има певицата Лилана. Изпълнителката, която от дълго време е извън светлините на прожекторите, бе заловена от топпапараците на "България Днес" да пазарува. За минути Лилана влезе в супермаркет, откъдето си взе здравословно мляко и кола, след което изхвърча с бърза крачка.

На пазар за гримове се впусна устатият коафьор Валентин Кулагин, видя "България Днес". Участникът във „ВИП брадър“ изпробва качествата на различни четки и мазила за украса на женските лица и видимо остана доволен от продукцията. Гримьорът, който казва, че Бог и майка му са го дарили с невероятен ген и няма нужда от почти нищо,