Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

https://www.24chasa.bg/novini/article/7011088 www.24chasa.bg
Собствениците на 200 хил. коли трябва да сключат нов договор за “Гражданска отговорност” до събота. СНИМКА: Пиер Петров

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения

Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите.

Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата, на които застрахователната компания “Олимпик” дължи обезщетение, ще бъдат уведомени от ликвидатора за реда и сроковете, в които могат да предявят искане.

Регулаторът посочва още, че платените премии за неизтеклата част на застрахователните договори, които ще бъдат прекратени, подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в съответствие със законодателството на Кипър. КФН уточни, че клиентите на “Олимпик” ще бъдат уведомени за откритото производство и ще им бъде съобщен редът и сроковете, в които ще могат да поискат парите си от застрахователя.

На практика това означава да се изчака да мине целият процес по обявяване в несъстоятелност, който обикновено отнема години.

От регулатора съобщиха в сряда, че клиентите на “Олимпик” могат вече да сключат нова полица към друг застраховател. Срокът на тези с кипърската компания изтича на 18 август. Само по “Гражданска отговорност” колите в “Олимпик” са 200 000.

Регулаторът припомня, че ако не са сключени нови полици, обезщетението се покрива от лицето, което е причинило инцидент.

Покритието на новите полици трябва да започне най-рано на 18 август, посочва финансовият регулатор. Тогава автоматично ще бъдат прекратени сключените полици на застрахователя със седалище в Кипър. Той е с отнет лиценз от тамошните власти поради неплатежоспособност. В края на миналата седмица беше назначен предварителен ликвидатор, а в петък предстои публикация за назначаването в Официален вестник на Кипър.

“Възложил съм на Томислав Дончев, Комисията за финансов надзор и финансовия министър Владислав Горанов да се занимават със случая с фалиралия застраховател “Олимпик”. Заедно с КФН ще бъде направено необходимото нарушителите да понесат тежки санкции.” Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с “Олимпик”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са