Новата месечна добавка за хора с увреждания влиза в сила от началото на 2019 г. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7012484 www.24chasa.bg
Бисер Петков. Снимка Архив

Новият вид месечна финансова подкрепа за хората с увреждания се предвижда да влезе в сила от началото на следващата година. Това ще е първата промяна в законодателството за хората с увреждания, която ще влезе в сила, съобщиха пред журналисти социалният министър Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, изпълнителният директор на АХУ Минчо Коралски и представители на протестиращите майки на деца с увреждания, предава БТА.

Те участваха в последното заседание на работната група по изготвяне на законопроект за хората с увреждания. Вече има почти финализиран вариант на законопроект, както и сближаване на позициите на различните заинтересовани групи.

Повечето разпоредби в новия закон за хората с увреждания ще влязат в шестмесечен срок след обнародването на закона - вероятно към април.

За този период ще се разработи подзаконовата нормативна уредба, ще се структурират и новите органи, ще се подготвят звената в АСП, които ще правят на първо време индивидуалната оценка на хората с увреждания. В законопроекта има и няколко текста, които ще влязат в сила от по-късна дата /1 януари 2020 година/ - разпоредбата, свързана с новия специализиран орган за хората с увреждания, както и преминаването на отпускането на помощни средства и медицински изделия към здравното министерство.

Специализираният орган за хората с увреждания ще замени Агенцията за хората с увреждания. Той ще извършва занапред и индивидуалната оценка, затова към него ще преминат и звената към АСП, които първоначално ще правят оценката.

Финансовата подкрепа ще е обвързана с линията на бедност и ще се отпуска първоначално на база на степента на увреждане. В първата фаза парите за хората с увреждания ще бъдат извадени от индивидуалната оценка, а ще се отпускат само на база ТЕЛК решението. Срещу този начин на отпускане на парите се възпротивиха протестиращите майки, но днес е станало ясно, че са готови на компромис в името на това промените да бъдат по-скоро усетени от хората с увреждания. В бъдеще месечната финансова подкрепа ще се "отвърже" от ТЕЛК решението и ще е част от индивидуалната оценка, поясни министър Бисер Петков.

Постигнато е и съгласие по-категорично да се формулира това, че индивидуалната оценка ще има задължителен характер за всички органи. Омбудсманът Мая Манолова е предложила индивидуалната оценка да се формулира в три части - информативна, необходимост от подкрепа и заключения и направления, като заключенията и направленията, формулирани в оценката, ще са задължителни.

В Закона за хората с увреждания ще има и препратка към Закона за личната помощ, като така се изпълнява едно от основните искания на протестиращите майки на деца с увреждания да има отделен закон.

Законът за личната помощ също ще претърпи усъвършенстване, е станало ясно на заседанието на работната група.

В днешната среща е отделено повече време на органите за управление и в частност на Съвета за наблюдение, където е постигнато в голяма степен съгласие. Имало е и спорове по националната представителност на организациите на хората с увреждания, като има предложения за промени в критериите за представителност. Коментирано е, че те трябва да бъдат преформатирани - да не са свързани само с абсолютната численост на членуващите в организациите на хората с увреждания. Обсъдено е доколко националната представителност трябва да бъде обвързана с финансиране от държавния бюджет. Предложението на омбудсмана Мая Манолова, което ще бъде отразено в законопроекта, е подкрепата от държавата за организациите да бъде разделена - финансиране на проектен принцип, в което всички организации могат да участват и финансиране чрез отпускане на субсидии към националнопредставителните.

Социалното министерство ще направи цялостна оценка на въздействието на новия закон. Оценката ще отговори на въпроса какво ще струват на държавата всички мерки. До момента се знае, че за месечната финансова подкрепа, която включва интеграционните добавки и четвъртинките социалноинвалидни пенсии ще са нужни около 110 милиона лева допълнително.

Утре ще има среща в МС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.