Последно поколение машини изместиха физическия труд в “Асарел Медет”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7012649 www.24chasa.bg
Жеко Димитров с двамата си синове - Дамян (вляво) и Димитър СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Да работиш в компанията, не е само привилегия, но и отговорност, казва потомственият миньор Жеко Димитров

Понякога, макар и рядко, срещаш човек, който веднага те грабва с открития си характер, усмивката, непринуденото поведение и отношение.

Човек, който знае цената си, защото сам е изковал съдбата и живота си.

Разговорът ни с 49-годишния Жеко Димитров започва на една от площадките на огромния медодобивен комбинат “Асарел-Медет” край Панагюрище, където е неговото работно място.

В началото мъжът е леко притеснен, но след 10-ина минути се отпуска още докато се возим в легендарния му служебен джип “Ланд Ровър Дефендер” по неравните пътища около колосалния кратер на открития рудник “Асарел”. Жеко го кара сам.

Той е второ

поколение миньор

Постъпва на работа в “Асарел-Медет” АД преди 18 г., когато родителите му все още работят в компанията. Официалната му длъжност е сменен майстор и машинен оператор на транспортно-техническа машина.

Всъщност той ръководи група от 6-има души, с които се грижат за технологичния процес и работата на една от циклично поточните технологии (ЦПТ) в комбината. Става дума за система от съоръжения и гуменотранспортни ленти с дължина 5000 метра, чрез които се отвежда изкопаната от рудника откривка.

Това е ненужната земно-скална маса, в която не се съдържа руда. Работният режим е 4-сменен, непрекъснат целогодишно, с изключение на плановите спирания за профилактика и ремонти на съоръженията.

“Всяка работа е тежка, но когато я работиш с желание, с настроение и си организираш нещата както трябва, не ти тежи.

Разбира се, трябва да имаш и добър, мотивиран и професионелен екип, каквито са моите колеги”, обяснява потомственият миньор.

За да стигне до сегашната си позиция на сменен майстор, той е преминал през различните нива и работни места на ЦПТ. В началото на 2000 г. започнал работа в медо-добивния комбинат като електро-машинен шлосер. След 5 г. станал оператор на насипообразовател - огромна машина, която е в края на технологичната система и която в компанията шеговито наричат Крокодила. Работил 2 г. на тази позиция, след което станал оператор на конусна трошачка, а от 2008 г. е на сегашната си длъжност.  

Жеко признава, че работата му е свързана с много и различни предизвикателства най-малкото защото работи на открито. Обяснява, че през летните месеци понякога температурите стигат до 40 градуса, а през зимните се е случвало да работят и на минус 30 градуса.

В същото време трябва да се грижат и за безупречната работа на технологичния процес и експлоатацията на съоръженията.

“Трудно е, но сме

свикнали. Работата е

динамична и отговорна,

защото цялостната технология в комбината е неразривно свързана - от копаенето на рудата до преработката ѝ в меден концентрат. Ако някое от звената не работи както трябва, това се отразява на целия технологичен процес”, обяснява миньорът. Майстор Жеко Димитров се усмихва иронично, когато свързват неговата и на колегите му работа с тежкия физически труд, с който е популярна сред лаиците миньорската професия.

“На настоящия етап в “Асарел-Медет” работим с много модерна техника, последно поколение машини. Всичко е автоматизирано и компютризирано и физическият труд е сведен до минимум. Разбира се, има моменти, когато човек трябва да се намеси, но по принцип работата е изцяло механизирана. Така е във всички звена на комбината”, обяснява майсторът.

Пояснява, че човешката намеса е необходима при аварии, планови ремонти, поддръжката и обслужването на съоръженията. Не било така обаче преди години. Жеко си спомня, че през 2000 г., когато изграждали първата ЦПТ в “Асарел-Медет”, почти никой не знаел какво точно правят с изключение на покойния председател на Надзорния съвет на дружеството проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Дотогава както рудата, така и откривката се извозвали с камиони. Процесът бил изключително трудоемък, бавен и нискоефективен.

“С ЦПТ изцяло се щади околната среда. Няма замърсяване. Рудата и откривката се транспортират бързо, чисто и евтино.”

С колегите му от смяната са си разделили системата на участъци и всеки се грижи за своя. Самият той постоянно се движи с джипа по цялата технологична линия. При възникване на проблем се съобщава по радиостанция и веднага се вземат мерки за решаването му. В този смисъл Димитров признава, че е нормално по време на смяна да изминава и по 100 км по неравния терен, за да е сигурна нормалната експлоатация на технологичната линия.

“Да работиш в “Асарел-Медет”, не е само привилегия, но и отговорност. Професията изисква желание, упоритост, трудолюбие и постоянство. Никога дори не съм се замислял да се махна от тази работа именно защото е стабилна и отговорна.

Доходите са достатъчно добри за нормален и спокоен живот за мен и семейството ми. Имаме и изключителни социални придобивки. Отношението на компанията и ръководството ѝ към работниците и служителите е на най-високото възможно ниво. А щом това е така, значи всичко е наред”, обобщава Жеко Димитров.

С тъга си спомня и за човека, изградил с екипа си настоящия облик на “Асарел-Медет” АД и предначертал бъдещото му развитие - починалият през 2017 г. проф. Лъчезар Цоцорков.

“Имахме авария на ЦПТ-то и искахме да я оправим за фирмения празник. Бяхме работили през целия ден, а вече беше нощ. В един момент при нас пристигна Лъчезар Цоцорков. Попита ни: “Какво става, момчета?”

Обяснихме му, че почти сме готови и ще пуснем линията. Тогава той изненадващо се обърна към нас: “Ама вие хранили ли сте се изобщо, откакто работите по аварията?”

Признахме му, че не сме, и той веднага се разпореди да ни се приготви и донесе храна от фирмения стол. Бог да го прости проф. Цоцорков. Той мислеше не само за фирмата, но и за нас, хората, които работим в нея”, разказва Жеко.

Всъщност сменният майстор не е кореняк от Панагюрище. Роден е във Видин. През 1976 г. родителите му започват работа в МОК “Медет” - стария рудник, който се намира на Панагюрските колони. Жеко учи в тамошното основно училище, а след това завършва минния техникум в Панагюрище. Жени се съвсем млад - на 19 г. След уволнението от казармата със съпругата си решават да започнат новия си живот във Видин. Съдбата обаче си знае работата и през 2000 г. отново се връщат в Панагюрище, където свързват живота си с “Асарел-Медет”.

Гордост за Жеко Димитров са двамата му синове - Дамян и Димитър, които тръгват по стъпките на дядо си и баща си. Те са трето поколение служители на медодобивния комбинат.

Момчетата завършват икономика, а възможност да работят в “Асарел-Медет” им дава изключително ефективната стажантска програма на дружеството. 29-годишният Дамян работи в звеното за доставки на фирмата от 2012 г., а 26-годишният Димитър постъпва през 2016 г. във финансовия отдел, който вече ръководи.

На фирмения празник тази година ще му бъде връчена наградата за най-добър млад мениджър.

“Синовете ми сами

избраха да дойдат

в компанията

Надявам се и аз да съм допринесъл по някакъв начин за това. Мисля, че динамичната работа, отговорността и това, че ще работят в най-голямата минна компания у нас, са нещата, които най-много ги привлякоха”, обяснява бащата.

Той не крие, че за него е по-добре семейството да е заедно и децата да са край родителите си. Разказва, че вечер често сяда с момчетата в двора на къщата си, обсъждат работния ден и плановете за бъдещето.

Синовете му вече са семейно обвързани. Малкият син живее при него в къщата, а големият има апартамент само на 20-ина метра от бащиния дом. Само след седмица на фирмения празник на “Асарел-Медет” Жеко Димитров за втори път ще бъде удостоен с наградата “Най-добър в професията”. Първия си приз той получил преди няколко години и се гордее с оценката на ръководството на компанията и колегите си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на