Последно поколение машини изместиха физическия труд в “Асарел Медет”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7012649 www.24chasa.bg
Жеко Димитров с двамата си синове - Дамян (вляво) и Димитър СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Да работиш в компанията, не е само привилегия, но и отговорност, казва потомственият миньор Жеко Димитров

Понякога, макар и рядко, срещаш човек, който веднага те грабва с открития си характер, усмивката, непринуденото поведение и отношение.

Човек, който знае цената си, защото сам е изковал съдбата и живота си.

Разговорът ни с 49-годишния Жеко Димитров започва на една от площадките на огромния медодобивен комбинат “Асарел-Медет” край Панагюрище, където е неговото работно място.

В началото мъжът е леко притеснен, но след 10-ина минути се отпуска още докато се возим в легендарния му служебен джип “Ланд Ровър Дефендер” по неравните пътища около колосалния кратер на открития рудник “Асарел”. Жеко го кара сам.

Той е второ

поколение миньор

Постъпва на работа в “Асарел-Медет” АД преди 18 г., когато родителите му все още работят в компанията. Официалната му длъжност е сменен майстор и машинен оператор на транспортно-техническа машина.

Всъщност той ръководи група от 6-има души, с които се грижат за технологичния процес и работата на една от циклично поточните технологии (ЦПТ) в комбината. Става дума за система от съоръжения и гуменотранспортни ленти с дължина 5000 метра, чрез които се отвежда изкопаната от рудника откривка.

Това е ненужната земно-скална маса, в която не се съдържа руда. Работният режим е 4-сменен, непрекъснат целогодишно, с изключение на плановите спирания за профилактика и ремонти на съоръженията.

“Всяка работа е тежка, но когато я работиш с желание, с настроение и си организираш нещата както трябва, не ти тежи.

Разбира се, трябва да имаш и добър, мотивиран и професионелен екип, каквито са моите колеги”, обяснява потомственият миньор.

За да стигне до сегашната си позиция на сменен майстор, той е преминал през различните нива и работни места на ЦПТ. В началото на 2000 г. започнал работа в медо-добивния комбинат като електро-машинен шлосер. След 5 г. станал оператор на насипообразовател - огромна машина, която е в края на технологичната система и която в компанията шеговито наричат Крокодила. Работил 2 г. на тази позиция, след което станал оператор на конусна трошачка, а от 2008 г. е на сегашната си длъжност.  

Жеко признава, че работата му е свързана с много и различни предизвикателства най-малкото защото работи на открито. Обяснява, че през летните месеци понякога температурите стигат до 40 градуса, а през зимните се е случвало да работят и на минус 30 градуса.

В същото време трябва да се грижат и за безупречната работа на технологичния процес и експлоатацията на съоръженията.

“Трудно е, но сме

свикнали. Работата е

динамична и отговорна,

защото цялостната технология в комбината е неразривно свързана - от копаенето на рудата до преработката ѝ в меден концентрат. Ако някое от звената не работи както трябва, това се отразява на целия технологичен процес”, обяснява миньорът. Майстор Жеко Димитров се усмихва иронично, когато свързват неговата и на колегите му работа с тежкия физически труд, с който е популярна сред лаиците миньорската професия.

“На настоящия етап в “Асарел-Медет” работим с много модерна техника, последно поколение машини. Всичко е автоматизирано и компютризирано и физическият труд е сведен до минимум. Разбира се, има моменти, когато човек трябва да се намеси, но по принцип работата е изцяло механизирана. Така е във всички звена на комбината”, обяснява майсторът.

Пояснява, че човешката намеса е необходима при аварии, планови ремонти, поддръжката и обслужването на съоръженията. Не било така обаче преди години. Жеко си спомня, че през 2000 г., когато изграждали първата ЦПТ в “Асарел-Медет”, почти никой не знаел какво точно правят с изключение на покойния председател на Надзорния съвет на дружеството проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Дотогава както рудата, така и откривката се извозвали с камиони. Процесът бил изключително трудоемък, бавен и нискоефективен.

“С ЦПТ изцяло се щади околната среда. Няма замърсяване. Рудата и откривката се транспортират бързо, чисто и евтино.”

С колегите му от смяната са си разделили системата на участъци и всеки се грижи за своя. Самият той постоянно се движи с джипа по цялата технологична линия. При възникване на проблем се съобщава по радиостанция и веднага се вземат мерки за решаването му. В този смисъл Димитров признава, че е нормално по време на смяна да изминава и по 100 км по неравния терен, за да е сигурна нормалната експлоатация на технологичната линия.

“Да работиш в “Асарел-Медет”, не е само привилегия, но и отговорност. Професията изисква желание, упоритост, трудолюбие и постоянство. Никога дори не съм се замислял да се махна от тази работа именно защото е стабилна и отговорна.

Доходите са достатъчно добри за нормален и спокоен живот за мен и семейството ми. Имаме и изключителни социални придобивки. Отношението на компанията и ръководството ѝ към работниците и служителите е на най-високото възможно ниво. А щом това е така, значи всичко е наред”, обобщава Жеко Димитров.

С тъга си спомня и за човека, изградил с екипа си настоящия облик на “Асарел-Медет” АД и предначертал бъдещото му развитие - починалият през 2017 г. проф. Лъчезар Цоцорков.

“Имахме авария на ЦПТ-то и искахме да я оправим за фирмения празник. Бяхме работили през целия ден, а вече беше нощ. В един момент при нас пристигна Лъчезар Цоцорков. Попита ни: “Какво става, момчета?”

Обяснихме му, че почти сме готови и ще пуснем линията. Тогава той изненадващо се обърна към нас: “Ама вие хранили ли сте се изобщо, откакто работите по аварията?”

Признахме му, че не сме, и той веднага се разпореди да ни се приготви и донесе храна от фирмения стол. Бог да го прости проф. Цоцорков. Той мислеше не само за фирмата, но и за нас, хората, които работим в нея”, разказва Жеко.

Всъщност сменният майстор не е кореняк от Панагюрище. Роден е във Видин. През 1976 г. родителите му започват работа в МОК “Медет” - стария рудник, който се намира на Панагюрските колони. Жеко учи в тамошното основно училище, а след това завършва минния техникум в Панагюрище. Жени се съвсем млад - на 19 г. След уволнението от казармата със съпругата си решават да започнат новия си живот във Видин. Съдбата обаче си знае работата и през 2000 г. отново се връщат в Панагюрище, където свързват живота си с “Асарел-Медет”.

Гордост за Жеко Димитров са двамата му синове - Дамян и Димитър, които тръгват по стъпките на дядо си и баща си. Те са трето поколение служители на медодобивния комбинат.

Момчетата завършват икономика, а възможност да работят в “Асарел-Медет” им дава изключително ефективната стажантска програма на дружеството. 29-годишният Дамян работи в звеното за доставки на фирмата от 2012 г., а 26-годишният Димитър постъпва през 2016 г. във финансовия отдел, който вече ръководи.

На фирмения празник тази година ще му бъде връчена наградата за най-добър млад мениджър.

“Синовете ми сами

избраха да дойдат

в компанията

Надявам се и аз да съм допринесъл по някакъв начин за това. Мисля, че динамичната работа, отговорността и това, че ще работят в най-голямата минна компания у нас, са нещата, които най-много ги привлякоха”, обяснява бащата.

Той не крие, че за него е по-добре семейството да е заедно и децата да са край родителите си. Разказва, че вечер често сяда с момчетата в двора на къщата си, обсъждат работния ден и плановете за бъдещето.

Синовете му вече са семейно обвързани. Малкият син живее при него в къщата, а големият има апартамент само на 20-ина метра от бащиния дом. Само след седмица на фирмения празник на “Асарел-Медет” Жеко Димитров за втори път ще бъде удостоен с наградата “Най-добър в професията”. Първия си приз той получил преди няколко години и се гордее с оценката на ръководството на компанията и колегите си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт