Петя Дубарова, Радичков и Стратиев ще се учат по литература ХI и ХII клас (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7012666 www.24chasa.bg
Учениците ще учат “Гражданско образование” от 2020/2021 г.

Дава се повече свобода на преподавателите

“Посвещение” на Петя Дубарова влиза в учебника по литература за XII клас. То ще замени “Любов” на Атанас Далчев.

Всичко, което трябва да знаете за:

Учениците от XI клас пък ще учат “Бай Ганьо журналист” на Алеко Константинов, комедията на Станислав Стратиев “Балкански синдром” и “Ноев ковчег” на Йордан Радичков, както и

“Крадецът на

праскови” на

Емилиян Станев

Това предвиждат утвърдените изцяло нови учебни програми за учениците в XI и XII клас по литература.

През април от просветното ведомство пуснаха проектите за обсъждане. От тях са отпаднали “Криворазбраната цивилизация”, “Бай Ганьо на гости”, “Сватба” и “Нощ”.

Задължителните текстове са подредени хронологично по теми: “Родното и чуждото”, “Любовта”, “Вярата и надеждата”, “Трудът и творчеството”, “Миналото и паметта”, “Обществото и властта”, “Животът и смъртта”, “Природата” и “Изборът и раздвоението”. Дава се възможност на учителите към всяка тема да избират допълнителни текстове - целта е автори и произведения, които липсват в новата програма, да бъдат изучавани, обясниха от МОН. Освен това са се провели 14 експертни обсъждания и онлайн

анкети с 1000

учители, за да

се подберат новите произведения.

“Това са радикално нови програми. Задължителният материал значително е облекчен, но почти нищо не е изгубено. Включени са много съвременни автори, които са близки до децата. Те са интересни за тях”, обясни експертът проф. Адриана Дамянова. С облекчаването на броя на задължителните творби се очаква да се увеличат свободата и отговорността на самите учители. Те ще могат да избират спрямо потребностите на конкретните ученици. “Търсен е един баланс между многообразието на българската литература и да бъдат възможно най-стойностни, като е залегнал и тематичният принцип”, каза още проф. Дамянова. Търсена е и приемственост между текстовете от предишните години.

При представянето на новите учебни програми през април дебат предизвика

отпадането на

“Бай Ганьо

прави избори”

От министерството са категорични, че всеки учител ще има право да го преподава и занапред. “За мен по-важно е как четат децата, това е избор като всичко друго в живота - едно печелиш, друго губиш. Но всеки учител ще може да избере това произведение”, увери Дамянова. И даде пример с Великобритания, където учителите

нямат

задължителен

списък с

произведения,

подборът е въпрос на тяхна отговорност. В Германия, Франция и още много образователни системи пък учениците може цял семестър да се занимават с един текст и не им е скучно. “А при някои от нашите програми трябва да се препуска, няма време да се спреш и да осмислиш на елементарно ниво какво си прочел, защото идва следващият автор”, сравни тя.

Освен по литература МОН утвърди и новите учебни програми за XI и XII клас по български език, математика, гражданско образование, чужд език и физическо възпитание. Преподаването по тях

ще започне от

учебната

2020/2021 г.

Въвежда се и изцяло нов предмет “Гражданско образование” в XI и XII клас. В него тийнейджърите ще учат какво е демократична държава, разделението на властите и структурите, но основно целта е тяхното осмисляне и формирането на политическа култура. Това ще помогне младите хора да вземат самостоятелни и отговорни решения по актуалните въпроси, казват от МОН. Права и отговорности, идентичност и различия в обществото, власт и държава, икономика и глобални проблеми са сред включените теми.

В тези часове младите ще учат и за електронното управление и

медийната

грамотност

Сега обучението по гражданско общество става в рамките на часа на класния и включва патриотично, военно образование, превенция при бедствия и тероризъм.

Корупцията и дискриминацията ще бъдат разпознавани като форми на неравенство, срещу които хората трябва да се борят.

Часове по пътна безопасност ще има през целия образователен курс, като за най-малките в детската градина ще са 5 пъти в годината.

Министерството на образованието обаче

отлага

минаването към

учене само на

една смяна

То се отказа от фиксирания в наредба краен срок - до учебната 2020/2021 г., защото няма как това да се случи в цялата страна на този етап.

Директорите трябва да направят план и заедно с общината да определят кога ще могат да преминат към едносменен режим. До 15 декември 2018 г. всяка община трябва да представи рачетите на министър Красимир Вълчев.

Екскурзиите - до 3 дни през учебната година

Ученически екскурзии, детски лагери, походи и ски ваканции ще могат да се провеждат от училищата единствено през ваканциите, в почивните дни и през общо 3 учебни дни за паралелка в рамките на учебната година. Тези промени в наредба 10 за организацията на дейностите в образованието предлагат от Министерството на образованието.

Ограничението до 3 учебни дни цели почивките да не навредят на качеството на обучението.

Промените затягат и режима за планирането на екскурзиите. Те вече ще трябва да се записват в годишния план за дейността на училището. След това директорът ще информира началника на регионалното управление, като в писмото представи информирано съгласие от родителите. За да се проведат екскурзиите, ще трябва да има сключен договор между директора и туристическата фирма.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,

На полицейска проверка бе подложен Боян Расате, видя "България Днес". Двама униформени служители спряха националиста, който се придвижваше с мощен пистов мотор из централните столични улици. Органите на реда провериха документите на Расате, а по време на инспекцията стана ясно, че униформите на полицейските служители май не са много удобни.

Нападателят на Уелс Даниел Джеймс е преиграл при тежкия сблъсък, който осъществи с хърватския бранител Домагой Вида. Това заяви мениджърът на британците Райън Гигс. Евроквалификацията завърши 1:1. Уелският играч лежа неподвижно на земята в продължение на няколко минути. "Даниел малко преигра при този удар, оставайки толкова дълго на земята.