3589 бездомни кучета в София, 4 пъти по-малко от 2007 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7013403 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

3589 са бездомните кучета в София. Това сочи преброяване на Столичната община, направено от фондация “Четири лапи”.

Това е шестото преброяване на бездомните кучета в София, като данните са с +/-10%. Най-много бездомни кучета има в районите “Сердика”, “Подуяне”, “Панчарево”, “Връбница” и “Люлин”, а най-малко - в “Оборище”, “Изгрев” и “Средец”. При преброяването са обходени 3589 км. Преброени са и 140 коня, обясни д-р Маргарита Чанкова от “Четири лапи”.

Данните от преброяването показват, че спрямо 2007 г., когато бездомните кучета са били 11 124, сега те са с 4 пъти по-малко.

Важно е да има национална програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета, защото нито една община не може да се справи сама, ако не се вземат мерки на национално ниво, каза зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Тя подчерта, че има увеличение на осиновените кучета, които от началото на годината са 308. Кастрираните безплатно от общината дворни кучета са 307.

За първи път при преброяването са установени квартали, в които има само кастрирани улични кучета - основно в центъра. За първи път във “Факултета” пък броят на кастрираните кучета е повече от този на некастрираните.

Забелязва се обаче увеличение на броя на бездомните котки. Поради спецификата на архитектурата на столицата броят им обаче не е ясен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са