3589 бездомни кучета в София, 4 пъти по-малко от 2007 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7013403 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

3589 са бездомните кучета в София. Това сочи преброяване на Столичната община, направено от фондация “Четири лапи”.

Това е шестото преброяване на бездомните кучета в София, като данните са с +/-10%. Най-много бездомни кучета има в районите “Сердика”, “Подуяне”, “Панчарево”, “Връбница” и “Люлин”, а най-малко - в “Оборище”, “Изгрев” и “Средец”. При преброяването са обходени 3589 км. Преброени са и 140 коня, обясни д-р Маргарита Чанкова от “Четири лапи”.

Данните от преброяването показват, че спрямо 2007 г., когато бездомните кучета са били 11 124, сега те са с 4 пъти по-малко.

Важно е да има национална програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета, защото нито една община не може да се справи сама, ако не се вземат мерки на национално ниво, каза зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Тя подчерта, че има увеличение на осиновените кучета, които от началото на годината са 308. Кастрираните безплатно от общината дворни кучета са 307.

За първи път при преброяването са установени квартали, в които има само кастрирани улични кучета - основно в центъра. За първи път във “Факултета” пък броят на кастрираните кучета е повече от този на некастрираните.

Забелязва се обаче увеличение на броя на бездомните котки. Поради спецификата на архитектурата на столицата броят им обаче не е ясен.