Официално: Над 4,6 млн. гласуваха в анкетата на ЕК за лятното часово време

https://www.24chasa.bg/novini/article/7013508 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Доклад с резултатите се очаква през следващите седмици

Повече от 4,6 милиона отговора от всички страни-членки на ЕС са получени в обществената консултация относно разпоредбите за лятното часово време, съобщи представителството на Европейската комисия в България. Допитването бе отворено за гласуване до вчера вечерта.

Стартът на консултацията бе обявен на 4 юли 2018 г. Европейските граждани, заинтересованите страни и държавите членки бяха поканени да споделят мнението си относно възможните изменения на настоящите разпоредби за лятното часово време като попълнят онлайн въпросник.

Консултацията е част от оценката на директивата относно разпоредбите за лятното часово време, която Комисията понастоящем е започнала по искане на Европейския парламент. Целта е да се проучи дали правилата трябва да се променят или не.

Допитването до гражданите няма силата на референдум, а е само проучване на нагласите. За да се стигне до отмяна на лятното часово време, трябва да има предложение от Еврокомисията, гласуване в Европарламента, както и съгласието на всички държави членки.

Комисията ще анализира получените отговори и ще публикува доклад за резултатите през следващите седмици.