Синдромът “неуспелите” самоубива децата на известните

https://www.24chasa.bg/novini/article/7014239 www.24chasa.bg

Желю Желев, Бате Николай, Тина Търнър и Силвестър Сталоун са сред популярните, изгубили деца

Второ действие в операта “Хофманови приказки” - Антония, красива и талантлива певица, пее до смърт, макар да ѝ е забранено да пее. Сама избира смъртта.

Четвърто действие на операта “Аида” на Верди. Аида отива в смъртоносната гробница на храма на Вулкан, за да умре заедно с Радемес там. На финала тя умира от ръцете на любимия си. Но сама избира смъртта.

Свикнали сме след края на живота в изкуството да станем на крака и да ръкопляскаме на изпълнителите на сцената. Но самоубийства - волни или неволни, се случват и в реалния живот. Едните са такива, при които човекът сам избира да сложи край на живота си и го прави с ясно съзнание. В други случаи

някой се превръща в

жертва на външни фактори,

които сам провокира

- върви по парапет на висока сграда и неволно полита, пие силни лекарства и ги смесва с алкохол или други силни лекарства, употребява наркотици, които го подтикват към фаталния изход. Всичко това обаче влиза в графа самоубийства. А резултатът не е аплодисменти и спускане на червените завеси в залата.

От 10 до 20 милиона. Толкова са опитите за самоубийство всяка година, като повечето се правят от млади хора. За мнозина това са цифри и статистики. За някого обаче 1 от всички тези 20 милиона е целият му свят - любим, дете, родител, скъп приятел. В медиите не се пише и говори много за самоубийците. Дори етичният кодекс забранява да се описват самоубийства.

Съществува дори ефектът на Вертер, по името на главния герой от произведението на Гьоте - “Страданията на младия Вертер”, който се самоубива. При този ефект има голям риск от повлияване на юноши, които биха могли да видят смъртта в романтична светлина. В групата на по-възрастните мъжете са най-рисковата група и противно на повечето очаквания - успешни хора. Сред последните примери за самоубили се успешни личности са бившият зам.вътрешен министър Румен Андреев, топкулинарят и пътешественик Антъни Бурдейн, както и много други.

Има и още една група - тази на децата на успели и популярни хора. Те избират смъртта, въпреки че привидно имат всичко, разполагат с неограничени финансови възможности, а популярността на родителите им би отворила много врати.

Защо се самоубиват децата на известните? Повечето хора се питат именно това, когато прочетат, че синът на Тина Търнър е сложил край на живота си, или че 15-годишната дъщеря на Майкъл Джексън - Парис, е направила опит да се самоубие, че дъщерята на Желю Желев се е обесила. Списъкът е много дълъг, а зад него стоят съдбите и историите на някои от най-големите звезди в България и по света.

Психолозите не могат да

дадат категоричен отговор

има ли “синдром на децата

на известните”,

който да ги кара да се чувстват незначителни на фона на суперуспелите си родители. Или причината да посегнат на живота си е загнездена някъде дълбоко в гените им и чака удобен момент, за да ги погуби.

Известните са пример за подражание за много от подрастващите. Те са идоли, лидери на мнение. Но техните решения може да са импулс и за опасни действия. В трагичните съдби на тези хора и мнението на психолозите някой може да разпознае поведението на собственото си дете или на близък. Казват, че установеният навреме проблем е наполовина решен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баща за пример е бившият мъж на водещата Венета Райкова - Тихомир Георгиев. Тишо, както го наричат повечето хора, се грижи страхотно за сина си Патрик, видяха папараците на "България Днес". Разведеният мъж използва всяка минута да е до наследника си. Тишо дори си е купил електронна цигара, за да не трови детето.

Актьорът Калин Врачански май има нова тръпка. Поне това издава поведението му в столичен мол. Калин се опитваше да си избере увлекателни книги, но нещо все го теглеше към телефона. Той оживено комуникираше с някой онлайн и очевидно разговорът му бе доста

Легендарният български футболист Мартин Петров е много близо до това да започне работа в английския гранд "Манчестър Сити"! Това научи "България Днес" ексклузивно от източници, близки до врачанина. Марто е поканен да стане скаут в екипа на мениджъра Хосеп Гуардиола. Той ще отговаря за привличането на таланти от Източна Европа.