Най-внушителната консултация в Европа събра 4,6 млн. мнения за лятното време (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7014370 www.24chasa.bg
Недостатъчният сън заради ранно ставане води до некачествено справяне със задачите в службата и увеличава трудовите инциденти. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Почти 1% от цялото население на континента отговаря в онлайн анкетата. Резултатът - до дни

Повече от 4,6 милиона отговора от всички европейски държави са получени в най-внушителната консултация с граждани на Европейската комисия. Темата за отмяна или запазване на лятното часово време провокира почти 1 процент от цялото население на континента да бъде повече от активно.

Европейските граждани попълваха онлайн въпросник за опита си със смяната на часа и как я оценяват, но основните въпроси бяха два - дали искат да я запазят, или да премахнат съществуващата уредба и защо, както и да уточнят дали предпочитат часовниците да останат за постоянно с един час напред, или назад.

Откритата обществена консултация започна на 4 юли 2018 г. и приключи в четвъртък, 16 август. В последния ден на вота бе регистриран рекорден интерес и нееднократно сайтът на ЕК блокираше. Очаква се през следващите седмици да бъдат обобщени резултатите от допитването.

“В момента се извършва анализ, но отсега е ясно едно - ние трябва да запазим едно общо правило за целия ЕС: или всички да преместваме стрелките два пъти годишно, или никой да не ги премества. Ако в някои държави времето се сменя на една дата, в други - на друга, а в трети не се сменя изобщо, това ще предизвика проблеми”, коментира пред в. “24 часа” еврокомисарката по транспорта Виолета Булц.

Допитването е едва първа стъпка - консултация, която да събере мнения на заинтересованите страни. Решението дали да се направи предложение за промяна на директивата за лятното часово време, или не, ще бъде взето, като се вземат предвид и други проучвания и мнения. Каквато и да е окончателната реформа, ще трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и държавите - членки на ЕС.

“Това не е гласуване, нито референдум. Преди обаче да решим какво да предприемем по-нататък, е важно да съберем колкото се може повече мнения. Все още е твърде рано да се правят догадки как ще се развият нещата, но трябва да се имат предвид два важни аспекта. Първо, каквато и да било промяна на сегашните разпоредби ще трябва да получи одобрение от правителството на вашата държава и от Европейския парламент. Второ, ако трябва да отменим смяната на часовото време, вашата държава ще има възможност да реши кое часово време да запази като постоянно - лятното или зимното”, добави еврокомисарката по транспорта.

Онлайн консултацията бе част от оценката на директивата, която комисията започна по искане на Европейския парламент. Целта бе да се проучи дали правилата трябва да се променят, или не. Според неофициална информация две трети от участниците искат лятното часово време да бъде премахнато.

От 1996 г. всички европейци преместват часовниците си с един час напред в последната неделя на март и с един час назад в последната неделя на октомври. Тази система обаче все по-често се поставя под въпрос.

“24 часа” също поде информационна кампания с мнения на редица експерти за вредите от въртенето на стрелките. Чрез вестника Соломон и Гергана Паси призоваха да бъде отменено местенето.

Проблемът стана особено актуален, след като редица страни, сред които Литва, Финландия и Естония, поискаха ЕС да отмени практиката.

Финландия съобщи през януари, че ще лобира за отмяната на увеличаващото деня лятно часово време, след като гражданска инициатива с над 70 000 подписа подкрепи идеята. Проблемът на финландците е, че в края на декември денят в Хелзинки - най-северната от столиците в ЕС - трае по-малко от 6 ч. Политиците твърдят, че местенето на стрелките с час напред през март, а после обратно през октомври се отразява отрицателно на съня и работата на хората и може да причини трайни здравословни проблеми.

Наскоро и правителството на Естония подкрепи идеята за отказ от сезонното преминаване към лятно и зимно време в страните от ЕС.

През февруари Европарламентът подкрепи резолюция, която призовава комисията да направи задълбочена оценка. Депутатите заключиха, че множеството проучвания не са успели да стигнат до заключителен резултат, но съществуват опасения, че смяната на стрелките 2 пъти годишно крие рискове за здравето. Проучване от 2016 г. установи, че честотата на случаите на инсулти се вдига с 8% в двата дни след завъртането на стрелките към лятно часово време. При болните от рак вероятността от сърдечен удар или инсулт скача с 25%, а при хората над 65-годишна възраст - с 20%, посочва Си Ен Ен. 

Недостатъчният сън заради ранно ставане води до некачествено справяне със задачите в службата и увеличава трудовите инциденти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,