Наказание! До 30% от дължимото е глобата за неплатен данък за имот в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7015890 www.24chasa.bg
Гърците бързат да си платят данъците, за да не плащат лихви и глоби. СНИМКА: РОЙТЕРС

Българите да внимават с електронния регистър –

грешка с езика вдига налога с няколко хиляди евро.

Сумата може да се плати на 5 равни вноски

Хиляди българи, притежаващи имоти в Гърция, се убедиха, че там просроченото плащане на данъка излиза твърде солено за разлика от България.

Глобите за закъсненията са драстични. Месечната наказателна лихва е 0,73% от размера на вноската и тече веднага след крайния срок. При закъснение от два месеца се плаща и глоба от 10% от невнесената сума, ако забавянето е 12 месеца, санкцията става 20%, а при 24 месеца – 30%.

Така

гръцката

държава опитва

да си гарантира

редовни

постъпления

от данъка върху имотите. Задълженията на собственика влизат в сила веднага след придобиването или след настъпването на промяна в условията, които влияят върху размера на сумата.

Процедурата е стандартна всяка година, но когато през нея се минава за първи път, може да възникнат затруднения особено за българите, тъй като повечето не владеят достатъчно добре гръцки език. Дори гърците избягват сами да внасят по електронен път данни към Министерството на финансите. Още по-рисковано е за чужденци, защото може да се допусне голяма грешка. Например собственик на няколко декара земя във високопланински район сбъркал и посочил, че теренът се намира на разстояние до 100 метра от крайбрежната ивица. Получил сметка от няколко хиляди евро. Поради тази причина повечето хора предпочитат другите начини за плащане на налога върху недвижимата собственост.

Процедурата минава през няколко етапа.

Първата стъпка

е получаване на

уведомително

писмо

от Министерството на финансите за дължимата сума. Тя може да се плати на 5 равни вноски. Срокът за първата изтича до края на септември, а за последната – през януари 2019 г.

Тази година

бяха въведени промени в

изчисляването на данъка,

които са свързани с няколко параметъра - местоположението на имота, площта, предназначението, овехтяването, етажа. По информация на финансисти новата схема ще доведе до леки корекции в сумата, а за 62% от собствениците тя остава непроменена.

След като вече сте информирани колко данък дължите, с фактурата отивате в банката и внасяте или цялата сума, или първата вноска. Избирате начин на плащане, удобен за вас. Може да платите сумата от вашата банкова сметка от чужбина, но на базата на информацията от писмото със задължението. Най-добре е да внесете цялата сума, така няма да следите кога е следващата вноска, препоръчват специалисти.

Може да ползвате за плащане и офис на пощата ЕЛТА. Не е задължително лично собственикът да внесе сумата, но

този, който

плаща, трябва да

носи фактурата

Гърците често избягват да плащат задълженията си в районния офис на Агенцията по приходите. Там почти винаги има опашки от хора, които правят справки, и може да изгубите много време. След като притежавате фактурата, не ви е необходима справка от данъчното.

Не е фатално, ако сте изгубили фактурата. Всеки собственик на имот, включително и чужденец, притежава идентификационен номер. В помощта на този код сметката със задълженията може да се копира от сайта www.gsis.gr

В Гърция във всеки район има общинска служба, която се нарича Център по обслужване на гражданите КЕП. Там не се приемат плащания, но може да се обърнете за съвет по всички административни въпроси. Ако не е в тяхната компетенция,

ще ви насочат

къде да отидете.

Услугите са

безплатни

Доста по-лесно е справянето с общинските данъци и такси, чийто размер също зависи от големината и стойността на имота. Те се плащат заедно със сметката за тока и е невъзможно вноските да се просрочат.

Специалистите в Гърция препоръчват да се обърнете към счетоводител, преди да се захванете с процедурата около данъците. А и повечето българи, живеещи и работещи в южната ни съседка, ползват услугите на финансисти за изготвяне на данъчната декларация. Еднократните консултации не са скъпи, а дават сигурна информация и препоръки как да се постъпи във всеки конкретен случай.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.