По 3000 лв. вземал от затворници шефът им, за да ги уреди на работа. Сега ще лежи в съседна килия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7015927 www.24chasa.bg
Николай Кюпарски

В най-новата ни история няма друг случай като този с Николай Кюпарски - ще търка наровете във врачанския затвор 4 години и 6 месеца

Случвало се е шефове на затвори или надзиратели да нарушат закона, да бъдат осъдени и да се окажат зад решетките. Но в най-новата ни история няма друг случай като този с Николай Кюпарски, който не само бе осъден ефективно, но ще излежи присъдата си от 4 години и 6 месеца в затвор край Враца, в който години наред бе началник.

Врачанският затвор СНИМКА: Валери Ведов

Кюпарски се опита да предотврати пребиваването си под един покрив с доскорошните си подопечни от затворническото общежитие в керамичната фабрика. Веднага след окончателното потвърждаване на присъдата му той

подаде молба

за преместване

в друг затвор

Изтъкна и мотив - адресната му регистрация е в Асеновград. От главната дирекция за изпълнение на наказанията не уважиха молбата му с аргумента, че ако Кюпарски изобщо бъде преместен, трябва да е в затвора в Пазарджик. Но познаващият добре условията на местата за лишаване от свобода мъж отказа да търка наровете там.

Все пак Кюпарски едва ли ще излежи присъдата си в килиите край керамичната фабрика, където условията са мизерни.

“Министерството на правосъдието смята да затвори затворническото общежитие, защото отдавна не отговаря на европейските норми за затворници с по-лек режим”, обяви при скорошното си посещение във Враца зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Най-вероятно бившият шеф в същото това общежитие ще се нанесе в килия в основната сграда на Врачанския затвор. Там преди няколко години бе извършен основен ремонт и условията вече са почти европейски.

Николай Кюпарски бе

арестуван заради

корупция

след акция на ДАНС през ноември 2015 г. - на работното му място като старши инспектор и началник на група за социална дейност и възпитателна работа в затворническото общежитие от открит тип при керамичната фабрика.

Заедно с Кюпарски бе закопчан и бившият затворник Георги Борисов, който според обвинението бил помагач на бившия си шеф в получаването на подкупи.

Като шеф на затворническото общежитие за осъдени с по-леки присъди Кюпарски имал право да изготвя и внася становища в комисия към затвора за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа. Когато се трудят, затворниците намаляват размера на наказанието си - 2 работни дни се равняват на 3 от присъдата.

Според звеното “Антикорупция” на Софийската градска прокуратура, злоупотребявайки със служебното си положение и с помощта на съучастника си Георги Борисов, Кюпарски се свързвал с близки на затворници и искал от тях по 3000 лв., за да ги включи в работните групи.

Парите пък се

превеждали по

сметка на

Георги Борисов

чрез система за бързи разплащания. Шефът на общежитието в керамичната фабрика получил по този начин 6000 лв. от изнудвани роднини на двама затворници, преди да бъде разкрита схемата му. При акцията в служебния кабинет на Кюпарски разследващите

открили и

незаконно

държани

боеприпаси,

заради което той се сдоби с още едно обвинение. След доста перипетии през май 2016 г. делото срещу бившия началник бе поето от съдията в окръжния съд Петя Вълчева. Тя беше третата съдийка, на която се падна горещият картоф при случайното разпределение - преди нея други две си направиха отвод заради познанството си с Кюпарски и съвместната им работа в закрита по-късно комисия.

В крайна сметка Кюпарски получи ефективна присъда от 4 години и 6 месеца при общ режим, ще трябва да плати и6000 лв. глоба. Лишиха го и от право да заема държавна длъжност за 6 години. 3-годишна присъда получи и бившият затворник Георги Борисов.

Според адвокатите на Кюпарски делото срещу него е било опорочено от самото начало. Обвинението пренебрегнало факти, които са могли значително да намалят присъдата му или да го оправдаят.

“Много от представените от разследването и прокуратурата доказателства не бяха нито достатъчни за осъдителна присъда, нито отговаряха напълно на приетите изисквания - твърдят защитниците. - В доста свидетелски показания имаше очебийни противоречия, които съдът пренебрегна. Поискахме на процеса събирането на допълнителни доказателства, които по безспорен начин да определят вината на Кюпарски, но това не бе направено в достатъчна степен. Разследването пък бе ограничено в определен кръг и накрая Кюпарски се превърна в изкупителна жертва.”

За Кюпарски обаче сегашният сблъсък с правосъдието не е първият. Той веднъж

бе уволнен като

зам.-шеф на

затвора

в началото на 2000 г. заедно с началника си Данаил Николов по времето на министър Васил Гоцев. Тогава двамата бяха обвинени, че са използвали неправомерно труда на затворниците за частни поръчки след проверка на комисия от правосъдното министерство.

Обвиненията срещу него обаче не издържаха в съда и няколко години по-късно Кюпарски отново се върна на работа в зандана край Враца.

По-късно Данаил Николов става адвокат и през 2016 г. вече е защитник по делото за корупция на бившия си заместник и съучастник.

Пак в началото на 2000 г. тогавашният окръжен прокурор Светла Генова подава оставката си и също се посвещава на успешна адвокатска практика. Арестуваният 15 г. по-късно Кюпарски търси именно нея за защитник, след като е обвинен във вземането на подкупи от близки на затворници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,