Чиновниците без евтина почивка, но с компенсации

https://www.24chasa.bg/novini/article/7015940 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Томислав Дончев поздравява представителя на Световната банка Тони Томпсън при представянето на проекта през септември миналата година. СНИМКА: Йордан Симeонов

Така станциите нямало да трупат загуби от ниските цени за държавни служители

Единствено един обект на Външно за пример - работи с “Холидей инн”

Чиновниците да получават допълнително пари, за да могат да си платят за почивка в страната или чужбина, вместо да ползват ведомствени станции. Това е едно от предложенията, които ще обсъждат министрите при изготвянето на стратегия за управление на държавните почивни бази и резиденциите.

Предложението е включено в доклада на Световната банка до вицепремиера Томислав Дончев, който бе направен като част от проекта за реформиране на административните услуги по Оперативна програма “Добро управление”.

В момента служителите в администрацията могат да закупуват карти за почивка във ведомствените си бази на

нереално ниски

цени - например

5 лв. за нощувка,

от което обаче станциите са постоянно на загуба. Тази практика е остатък от комунизма, когато чиновниците не са можели да пътуват. В момента е по-добре те да получават допълнително пари към заплатите си и сами да решават дали ще отидат на ваканция в страната или чужбина, препоръчва докладът на Световната банка.

Тази практика носи и по-голяма яснота какви са разходите на бюджета за администрацията, подчертават експертите в документа, с който “24 часа” разполага. Той ни бе предоставен от Министерския съвет, който е негов възложител.

В момента по-голямата част от разходите за предоставяне на социална услуга на чиновниците остава скрита, защото се отчитат само оперативните разходи на станциите,

но не и амортизация, осигуряването на бюджети за поддръжка и пропуснатите ползи. Всички тези разходи в момента се покриват от бюджетите на министерствата, установила проверката на експертите от Световната банка.

Дори и при тези отчети се оказва, че почивните станции и резиденциите носят годишна загуба от 22 млн. лв., които реално се покриват от бюджета на държавата.

Ведомствата в България разполагат със

172 почивни и

представителни

бази,

като общият брой на леглата в тях е над 10 хил. Цените за нощувка са изключително ниски и варират от 5-7,50 лв. на нощ в станции на МВР до 180 лв., колкото струва наемът на малък апартамент в двореца “Евксиноград”. Средната цена във всички бази е 20 лв. на нощ. Дори и при тези цени обаче почивните станции и резиденциите са празни, установила проверката на експертите на Световната банка.

Не помагало и това, че за външни гости цените са двойни, а понякога надхвърлят и 120% от субсидираната цена за нощувка. Но дори и тогава много от обектите предлагали стаите си на цени, които са по-ниски от тази за шезлонг и чадър на плажа в същия курорт. Заради това Световната банка предлага на Министерския съвет да помисли за увеличаването на цените. Идеята е те да останат по-ниски от тези в частните хотели от същата категория.

Не е посочено обаче до какви нива трябва да бъдат вдигнати тарифите на държавните почивни станции.

Експертите обаче направили проучване сред чиновниците и то показало, че биха приели повишаване на цените средно с 15 лв. на нощувка, което би означавало вдигане на цените на базите на МВР например между 75 и 200%.

Станциите и резиденциите се управляват от чиновници, които нямат никакъв опит в туристическия бранш и тяхното възнаграждение не зависи от постигнатите финансови резултати. Напротив, всички приходи от почивните станции отиват директно в бюджета и в тях не остават дори средства за елементарни поддръжка и ремонт. Допълнително почивните станции на властта стоят празни -

средната заетост

според доклада

не надхвърля

50 процента,

а в много от тях пада дори до 10 на сто от леглата.

Причина за това е и липсата на маркетинг на почивните бази, за да привличат граждани, които не са част от администрацията. Една-единствена почивна станция опитва да продава своите услуги чрез световни туристически портали като booking.com, установили от Световната банка. Това е управляваната от Министерството на външните работи станция “АДИС-Холидей инн” в морския курорт Златни пясъци. Тази станция обаче е и единствената с професионално управление, се твърди в доклада. От една страна, е част от дружеството за управление на дипломатическите имоти към Външно, от друга, има договор със световен хотелиерски оператор.

Базата на АДИС е двузвездна и реално хотелът е с най-ниска категория в Златни пясъци. Цените за нощувка са 48 лв. на вечер за служители на Външно и 62 лв. за външни гости. Това реално са вторите най-високи цени в ценоразписа на всички държавни станции и резиденции, бие ги само тарифата на “Евксиноград”, където през август почиват само министри и депутати.

Именно намирането на начини за партньорство с големите хотелски вериги е друга от препоръките в доклада за развитие. Така щял да се осигури професионален мениджмънт, който да развива базите.

Първата стъпка трябва да е създаването на държавно дружество за базите

Първата стъпка за ефективно управление на почивните бази и станциите трябва да е създаването на централизирано управление, препоръчват експертите от Световната банка. Това можело да е специална агенция, която се занимава само с управлението на държавни имоти, подобни на АДИС, която се занимава с дипломатическите, препоръчва докладът.

В момента почивните станции са разхвърляни между отделните ведомства и остават затворени за голяма част от държавните служители, които иначе биха били потенциални клиенти.

Такива агенции или държавни фирми за управление на имотите има в страни като Холандия, Финландия и Германия, посочват като примери в доклада си от Световната банка.

След като имотите бъдат събрани под една шапка, трябва да бъде определен централизиран бюджет за поддръжка. А правителството да намери как да се отърве от ненужните му станции.

Академията на МВР и резиденция “Бояна” са с най-големи загуби

Академията на МВР и резиденция “Бояна” генерират най-големите загуби сред обектите на властта, установила проверката от Световната банка.

800 хил. лв. е оперативната загуба само на обектите, които се стопанисват от вътрешното министерство според данните от 2016 г. Резиденция “Евксиноград”, на която летните си отпуски карат министрите, а често се ползва и от премиера Бойко Борисов, прави загуби в размер на 700 хил. лв., почивната база на МВР “Лазур” пък е с 600 хил. лв. загуби на година.

При МВР загубите могат да се обяснят главно с изключително ниските цени, на които почиват в тях служителите. При резиденциите, които се ползват само от високите етажи на властта, обаче причината е голямата разлика между разходите за поддръжката им и генерираните приходи. Често пъти министерствата не плащали за ползването на резиденциите, а тези средства веднага се отчитали като оперативни разходи, установила проверката на Световната банка.

Общото между всички губещи обекти обаче е затрудненият достъп на външни посетители. Заради това в списъка на трупащите големи загуби влизат още и резиденция “Лозенец” в София, която е на военното министерство. Тя обаче не генерира приходи от правителствени събития.

За сравнение е посочен хотел “Флагман” в курорта “Св. Константин и Елена” на военните, който работи целогодишно, отворен е за всякакви гости и съответно има печалби от по 250 хил. лв. на година.

Допълнително утежнение за правителството било и лошото състояние на почивните бази и резиденциите. Почти всички са за основен ремонт или в доста лошо състояние, установили експертите, когато ги посетили.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда