Държавата плаща обезщетения вместо “Олимпик”, но след делото за фалит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7017646 www.24chasa.bg

Преди в Кипър да има окончателно обявяване на несъстоятелността, преводи не могат да се правят

Държавата ще плати обезщетенията по полиците “Гражданска отговорност” на “Олимпик”, но след края на делото за фалит на застрахователя, което ще се гледа в Кипър. Преди да има окончателно обявяване в несъстоятелност на компанията, преводи не могат да се правят, уточниха експертите.

Парите ще се дадат през Гаранционния фонд и Обезпечителния фонд, които са подписали споразумение с аналогичната структура в Кипър, научи “24 часа” от няколко независими източника. Така на българите с автозастраховка в “Олимпик”

няма да се

налага да

завеждат

претенции

в Кипър

и да чакат парите оттам.

Отнемането на лиценза на дружеството от кипърските власти остави близо 200 хиляди българи без “Гражданска отговорност”.

Според Кодекса за застраховане Гаранционният фонд поема плащания в случаите, когато е настъпило засрахователно събитие, а виновният за него няма валидна “Гражданска отговорност”. Обезпечителният фонд пък плаща при фалит на застраховател със седалище в България или такъв от трета страна.

Българското законодателство изисква от “Олимпик” да внася във фонда, който покрива щети, причинени от незастраховани превозни средства или при неизвестен извършител, но и в другия за несъстоятелност. “2 млн. лв. са преведени в Обезпечителния фонд от “Олимпик”, посочи финансовият министър Владислав Горанов.

Надяваме се, че при обявяване на несъстоятелност на компанията през септември обезщетенията ще започнат да се изплащат възможно най-бързо, заявиха в края на миналата седмица от Комисията за финансов надзор. През следващия месец се очаква съдът в Кипър да се произнесе.

От 17 август в “Олимпик” е назначен временен ликвидатор. След решението на съда вече ще има постоянен, който ще открие производство по ликвидация и ще започне осребряване на имуществото на застрахователя. Ликвидаторът

трябва да

продаде всички

активи

и да използва парите за разплащане с кредиторите на компанията. Такива ще бъдат и българските клиенти, които имат да получават остатък от платената премия по застраховка.

Средствата, които “Олимпик” трябва да върне по предварително прекратените полици, възлизат на 9,3 млн. лв. Това са загубите на всички клиенти на компанията, а общата стойност на премиите по тези полици е 40 млн. лв.

Финансовият министър посочи, че при обявяването на “Олимпик” в несъстоятелност ще бъде ангажирано кипърско адвокатско дружество, което да представлява българските кредитори. Горанов уточни, че още няма официална информация от кипърското финансово министерство за статуса на “Олимпик” и начина, по който ще тече процедурата занапред.

“Готови сме да изпратим веднага експерти от КФН в Кипър, както и да приемем ваши специалисти в България, за да изясним проблема и да намерим спешно път за разрешаването му”. Това пък заяви Екатерина

Захариева при

среща с

кипърския

посланик

Мариос Кундуридес в понеделник. Присъствала е и шефката на КФН Карина Караиванова, която е информирала Кундуридес, че регулаторът е отправил запитване за “Олимпик” към кипърското финансово министерство на 7 август, но все още няма отговор.

България ще поиска и промени в евродирективата за застраховането. Те трябва да гарантират, че при фалит гаранционните фондове в държавата, в която е работела компанията, ще обслужват клиентите и ще изплащат обезщетения. Сега в много страни от ЕС липсвали механизми и обезпечителни фондове при несъстоятелност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Винсент Солари пристигна у нас   Алкохолният бос е в болницата към затвора, магистратите решават за свободата му Адвокатът на Мишел Платини пристигна у нас заради алкохолния бос Миню Стайков, научи "България Днес". Известният в Европа юрист Винсент Солари се включва в защитата на Стайков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.