Ралица Агайн: За повече сигурност се консултирахме с европейския орган по застраховане

https://www.24chasa.bg/novini/article/7019379 www.24chasa.bg

"Категорично стоя зад това. Всички правомощия на комисията и на зам.-председателя са изпълнявани такива каквито са, включително сме се консултирали допълнително за повече сигурност с правната служба на европейския орган по застраховане и пенсионно осигуряване". Това заяви бившият зам.-председател на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн в ефира на Би Ти Ви

"За мен това беше личен избор, силно емоционален. Не съм от хората, които биха се скрили. За мен беше важно да се изяснят фактите такива каквито са, да запазя личното си достойноство", заяви тя. 

"Не мисля да търсим някакви виновни. Във всеки случай имаше хора, които пострадаха в тази ситуация", каза Агайн.

Тя припомни, че ден по-рано е представила доклад с парламента, който показал, че правилата и процедурите, били ясни. 

Средната цена, предлагана от "Олимпик" е над средната за пазара, заяви Агайн.

"Комисията е колективен орган, комисията има и председател. Правомощията на зам.-председателя не предвиждат по никакъв начин той да ходи сам пред другите органи", каза тя. 

"Още в първия момент, на 10 май, когато пристигна съответното писмо докладвах на комисията", заяви тя.

Били взети съответните решения в същия ден - реципрочните мерки, каквито кипърския регулатор е взел, както изисква еропейската директива. Това била забрана за сключване на нови договори, както и забрана за разпореждане с активите. За всичко това били информирани гаранционния фонд, имотния регистър, имало публикация в "Държавен вестник".

"Когато има настъпило събитие, човек има да получава обезщетения. Вероятно голмята сума, която ще трябв да се изплати, ще бъде за обезщетения.

За причинени щети, хората ще получат обезщетения, тъй като има подписана международна Конвенция между гаранционните фондове на ЕС. Съгласно нея, краен платец е кипърският фонд, но междувременно българският ще обслужва хората тук. След плащането на всяка щета, ще се обръща към кипърския фонд да ги възстанови.

Тези със застраховхи до края на годината, които са прекратени на 17 август са 179 000 полици, загубата от невъзстановяване на премии, би била над 9,35 млн. лв.

"Тези суми трябва да бъдат възстановени от застрахователя", каза Агайн. Тази процедура трябва да се случи след септември след като започне делото пред кипърския съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.