Гробницата под прозорците на Фандъкова - на знатна фамилия от Сердика

https://www.24chasa.bg/novini/article/7020752 www.24chasa.bg
Късноантичната гробница бе открита в началото на месеца при реконструкцията на тротоарите на ул. “Московска”. СНИМКА: Снимки: Румяна Тонева

Тя е една от малкото със запазени стенописи. Изографисал я майсторът на гробницата на Хонорий

Късноантичната гробница, която бе открита на 2 август при ремонта на столичната ул. “Московска”, е принадлежала на знатна сердикийска фамилия, научи “24 часа”.

Строителите попаднаха на гробницата, която е точно срещу прозорците на кметския кабинет на ул. “Московска” 33, при ремонт на тротоара. Тя е изключително ценна заради запазените стенописи по стените ѝ. Тогава от Столичната община разпространиха снимка на красивите рисунки.

“24 часа” е първата медия, която влезе в нея.

“Не сме предполагали, че ще попаднем на гробница със стенописи, които са изключително редки в Сердика. До момента са известни само няколко – една от тях е гробницата на Хонорий, която е на 30 м оттук. Голям късмет е да се попадне на гробница със запазени стенописи”, разказа зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Щети по гробницата са нанесени през 80-те години на ХХ век при изграждането на секретен колектор – бетонно съоръжение с диаметър около 1 м. Поражения вероятно има и от прокараните различни комуникации през 90-те години.

“Въпреки това гробницата е доста добре запазена.

Датировката на

стенописите е V век

По-голямата изненада, която екипът начело с Юниан Мешеков от Музея за история на София установи, е, че стилистиката на находката и особено големите червени християнски кръстове, които са изписани по стените ѝ, са идентични с тези от гробницата на Хонорий. Това автоматично поставя тези два обекта в група. Колегите са склонни да приемат хипотезата, че един и същ майстор художник е рисувал двете гробници. Освен това и двете са ориентирани спрямо четвъртия или петия период на храма “Св. София” и са имали връзка с него”, каза доц. Чобанов.

По думите му през V век Сердика е вече отчетливо християнски град и било нормално по-богатите фамилии да преизползват по-стари гробни съоръжения.

“Със сигурност говорим за фамилна късноантична християнска гробница на богата сердикийска фамилия, която можела да си позволи да има място до най-почитания градски храм и да наеме майстор, който да я изпише със символите на християнската вяра.

Освен кръстовете

по стените са

изобразени

флорални мотиви, което намеква за рая и за цветята на райската градина. Стенописите са скромни, защото и сега, и в онази епоха тези майстори са получавали сериозно възнаграждение, но са красиви”, обясни зам.-кметът.

Именно заради стенописите, които са рядка находка от древна Сердика, столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди да се направи укрепване на гробницата и да се подготви за експонирането ѝ на мястото, на което е открита. Заради тръби на “Топлофикация - София” тя няма да може да бъде свързана с подземния музей под базиликата “Св. София”, но ще бъде част от обиколката на посетителите. Проектантите и архитектите трябва да предложат как гробницата да бъде експонирана и да има отделен подход.

“Ситуацията е доста сложна заради различните комуникации, които преминават под земята. Градската археология е най-трудната, защото трябва да се съвмести модерният живот със запазването на място на старините. Вероятно гробницата

ще има експозиционен

прозорец със

стълбище,

за да може посетителите да слязат на нивото от V век и да погледнат вътре. Възможно е в нея да експонираме реплики или реквизити от колекцията на Музея за история на София”, каза доц. Чобанов.

В гробницата са открити само кости. Вероятно е тя да е била ограбена през Късната античност. Костният материал се проучва, но най-вероятно е от различни индивиди, а не само от един човек. Причината е, че такъв тип гробници понякога са се ползвали векове наред. Тя е малко по-голяма от типичните за тези съоръжения размери – около 12-14 кв. м. Данните не са точни, тъй като още не е разкрита изцяло. Вътре големината ѝ е 3,30 на 2,20 м.

Храмът “Св. София” се намира в средата на късноантичния некропол на Сердика, който вероятно функционира от I век. Той е с диаметър около 1 км и се е ползвал векове. В някои периоди Сердика е имала 50 000 души население и затова в целия район има стотици гробници.

50 от тях са част от експозицията на подземния музей под базиликата, а тази на Хонорий, която е под стъклен купол точно срещу входа на храма, е сред най-ценните. Причината е, че тя е единствената с надпис, която дава яснота кой е бил погребан вътре - “Хонорий, раб Божи”. Вероятно става дума за висш духовник в Сердика. Самата гробница е от V-VI век. Открита е случайно през 1989 г., но е достъпна за посетители от 2014 г., когато общината направи подземния музей.

Музеят на София пуска сувенири от неолита

Музеят за история на София ще има автентичен, произведен в България сувенирен продукт. Пилотната серия сувенири са вдъхновени от музейната колекция, като се започва с реплики на находки от неолита. Това съобщи зам.-кметът на София по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Готови са 3 варианта на сувенири - праисторическа Венера, съд и култова масичка. Подготвят се още 2, ще има и зооморфни форми. Петте продукта ще започнат да се продават в музея през септември. Произведени са в ограничено количество, за да се види какъв ще е интересът на посетителите.

“Започваме с неолита. Идеята е музеят да предлага сувенири от всяка една епоха, която показва колекцията му. Сувенирите са от керамика и са ръчно търкани с восък, за да се доближат до автентичната примитивна технология на неолита”, разказа пред “24 часа” Срацимир Савов, който е автор и производител на сувенирите.

Още не е ясно колко ще струват репликите, но Савов заяви, че “на цената на едно магнитче в Брюксел посетителите в музея на София ще могат да си купят сувенир от изпечена и ръчно обработена керамика”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,