Без бебета в Гърция и Сърбия - има морбили (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7020849 www.24chasa.bg
20% от заразените деца в Европа са под 1 г., а общо 95% от заболелите са без имунизация.

Има епидемия в Европа, рекорден брой болни

Да се избягва пътуването с деца под 1 година до Сърбия, Гърция, Румъния, Украйна. Това препоръчва главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Причината - в Европа има епидемия от дребна шарка (морбили), а най-застрашени от зараза са децата под 12-месечна възраст, защото не са имунизирани.

Рекорден брой заболели от дребна шарка (морбили) в Европа отчита Световната здравна организация. Само за първата половина от тази година са се заразили близо два пъти повече хора спрямо цялата 2017 г.

В България обаче се наблюдава обратната тенденция, успокояват здравните власти.

“Миналата година 3-4 пъти имаше внос на заболяването и то се разпространи на места с огромен брой детско население. Епидемията тогава тръгна от ромския кв. “Столипиново” в Пловдив с 40 деца и продължи към Пазарджик, където се заразиха 10. Всички бяха неимунизирани. Сега има регистрирани 8 случая, но нито един вътрешен - 4-ма от болните са украинци и молдовци, а другите са български граждани, внесли заразата от Италия, Англия и Румъния, на възраст между 2 и 30 години.”

Това обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред “24 часа”. Риск от внос на морбили има, но от епидемия е значително по-малък, защото 95% от населението е имунизирано, каза той.

Над 41 000 са случаите в Европа. Най-засегната е Украйна с 28 000 болни, следват Сърбия с 5700 и Румъния с 4575. Над 2000 са болните и в Гърция, Франция и Италия. Затова пътуването в тези страни, особено за деца под 1 г., които все още не подлежат на имунизация, не се препоръчва. 20% от заразените деца в Европа са именно под 1 г., а общо 95% от заболелите са без имунизация.

“У нас колкото са по-малки децата, толкова е по-добро имунизационното покритие. Така е и с ваксината срещу морбили. На 13 месеца, когато се прави основната, се обхващат около 95%. Реимунизацията на 12 г. е със значително по-нисък обхват - 86 до 90%”, обясни д-р Кунчев. Липсата на реимунизация също увеличава риска от зараза, макар и с малко. Ако човек без имунитет срещне болен, рискът да се разболее е 95%.

Заразяването става по въздушно-капков път. Отпадналост, липса на апетит и висока температура са сред първите симптоми, до 3-ия ден се появява и силен обрив по цялото тяло. Инфекцията продължава 7-10 дни. Менингит, пневмония, енцефалит, хепатит са сред усложненията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.