Бизнес и инвалиди против квотите за наемане на хора с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7021164 www.24chasa.bg
ВАСИЛ ВЕЛЕВ

Срещу идеята на социалното министерство да бъдат въведени квоти за наемане на инвалиди от бизнеса се обявиха както работодателските организации, така и организации на хората с увреждания.

Фирмите до 20 човека да са задължени да наемат поне 1 човек с увреждания, а тези от 50 до 100 работника поне двама инвалиди, предлага социалното министерство в промените на закона за хората с увреждания. Ако квотата не бъде изпълнена бизнесът да плаща 30% от минималната заплата в специален фонд за подкрепа.

„И в момента КТ въвежда задължението да се наемат 4-10% от работниците с увреждания, т.нар. места за трудоустрояване“, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България пред нова телевиция. „Не трябва да има задължения и санкции, а стимули, твърди той.

Според Велев промените щели да се заобикалят лесно като се назначат хора с фалшиви телкове.

Системата работи перфектно в Германия, защити я обаче Васил Долапчиев от съюза на слепите. Идеята не била на социалното министерство, а на национално представителните организации на инвалидите, разказа той.

Капка Панайотова от „Център за независим живот“ обаче се обяви срещу предложението. „Въобще не е ясно какво ще се случва с парите, събрани в този фонд“, каза тя. Според Панайотова проблемът бил, че промените важат за хора с телкове, а не за истински инвалиди.