Бизнес и инвалиди против квотите за наемане на хора с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7021164 www.24chasa.bg
ВАСИЛ ВЕЛЕВ

Срещу идеята на социалното министерство да бъдат въведени квоти за наемане на инвалиди от бизнеса се обявиха както работодателските организации, така и организации на хората с увреждания.

Фирмите до 20 човека да са задължени да наемат поне 1 човек с увреждания, а тези от 50 до 100 работника поне двама инвалиди, предлага социалното министерство в промените на закона за хората с увреждания. Ако квотата не бъде изпълнена бизнесът да плаща 30% от минималната заплата в специален фонд за подкрепа.

„И в момента КТ въвежда задължението да се наемат 4-10% от работниците с увреждания, т.нар. места за трудоустрояване“, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България пред нова телевиция. „Не трябва да има задължения и санкции, а стимули, твърди той.

Според Велев промените щели да се заобикалят лесно като се назначат хора с фалшиви телкове.

Системата работи перфектно в Германия, защити я обаче Васил Долапчиев от съюза на слепите. Идеята не била на социалното министерство, а на национално представителните организации на инвалидите, разказа той.

Капка Панайотова от „Център за независим живот“ обаче се обяви срещу предложението. „Въобще не е ясно какво ще се случва с парите, събрани в този фонд“, каза тя. Според Панайотова проблемът бил, че промените важат за хора с телкове, а не за истински инвалиди.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не е хваната на местопрестъплението на Каменните гъби Певицата Софи Маринова няма да влезе в затвора, разбра "България Днес"! Преди месец фолкфурията пусна най-новата си песен, чийто клип е заснет върху защитения обект Каменни гъби край Кърджали. След проверка на вестника в Наказателния кодекс по силата на чл.

Пламен Русев е роден в Стара Загора на 11 септември 1964 г. Завършил е изчислителна техника в Техническия университет в София и счетоводство и контрол в УНСС. Има специализации по индустриален мениджмънт в Австрия и управление на големи промишлени предприятия в Япония. Преди около 15 години за пръв път представя идеята си Стара Загора да бъде

Треньорът на "Левски" Славиша Стоянович вече е наясно с това какви футболисти иска да бъдат привлечени през зимната пауза в първенството. Той обсъди бъдещата селекция със собственика Спас Русев и хората в клуба вече са натоварени с търсенето на новите попълнения. На срещата с бизнесмена специалистът е споделил,