4,3 млрд. лв. за нови машини само за три месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/7022383 www.24chasa.bg

Само за три месеца - от април до юни, българските фирми са направили 4,3 млрд. лв. разходи за дълготрайни материални активи, т.е. нови машини и оборудване, съобщи НСИ.

Това е със 17% повече от същото тримесечие на миналата година и е най-голямата сума за този разход, ако се изключат петте милиарда лева, които родният бизнес е похарчил за придобиване на активи през последното тримесечие на 2017 г.

Има само два сектора от икономиката, в които разходите за активи нямат ръст, а спад на годишна база - недвижимите имоти и финансовите и застрахователни дейности.

Във всички останали има повишение на тези разходи спрямо година по-рано, като ръстът е най-голям в здравеопазването и образованието - 76%, следван от строителството с 60% и научните изследвания с 42%. Ръстът е само 14% в добивната промишленост, но сумите там са най-големи - 1,2 млрд. лв. за второто тримесечие на 2018 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.