4,3 млрд. лв. за нови машини само за три месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/7022383 www.24chasa.bg

Само за три месеца - от април до юни, българските фирми са направили 4,3 млрд. лв. разходи за дълготрайни материални активи, т.е. нови машини и оборудване, съобщи НСИ.

Това е със 17% повече от същото тримесечие на миналата година и е най-голямата сума за този разход, ако се изключат петте милиарда лева, които родният бизнес е похарчил за придобиване на активи през последното тримесечие на 2017 г.

Има само два сектора от икономиката, в които разходите за активи нямат ръст, а спад на годишна база - недвижимите имоти и финансовите и застрахователни дейности.

Във всички останали има повишение на тези разходи спрямо година по-рано, като ръстът е най-голям в здравеопазването и образованието - 76%, следван от строителството с 60% и научните изследвания с 42%. Ръстът е само 14% в добивната промишленост, но сумите там са най-големи - 1,2 млрд. лв. за второто тримесечие на 2018 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кола пропадна в дупка на булевард близо до столичен мол, видя "България Днес"! Злощастният собственик бе принуден да изостави луксозното си возило, тъй като не успя сам да го измъкне от калния

Впечатлява международно жури с агнешки котлети с пюре от грах и земна ябълка 16-годишно момче е най-добрият млад кулинар у нас. Единадесетокласникът Ивайло Гасеров учи в професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново, а преди седмици грабна почетно първо място на международен кулинарен конкурс с рецепта за агнешки

С бодра крачка и жизнен дух масажистът Христо Запрянов, по-познат като Доцента, обикаля мразовитите улици в столицата, видя "България Днес". 75-годишният личен масажист на Христо Стоичков, а и на целия национален футболен отбор не се притеснява от минусовите температури и чевръсто гони ангажиментите си, нарамил спортен сак.