93 000 лева дават царят и сестра му на държавата за разноски по делото “Врана”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7023943 www.24chasa.bg
СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ

 

24 хил. лв. обаче са присъдени на Столичната община, която поддържа парка

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок са осъдени да платят на държавата 93 433 лв. разноски по делото “Врана”. Това става ясно от решението на Софийския градски съд (СГС), с което монарсите трябва да върнат двореца и целия комплекс от сгради.

Най-много разноски обаче дължи Столичната община, която поддържаше парка “Врана”, но след съдебното решение трябва да се раздели с него. Тя е осъдена да плати на държавата 724 106 лв. Причината - общината е държала по-голямата част от комплекса. Паркът се разпростира на 958 510 кв. м.

Държавата също ще има да дава за разноски на царската фамилия – 20 807 лв. на Сакскобургготски и 12 435 лв. на Мария Луиза. 192 541 лв. държавата дължи и на петимата братовчеди на Сакскобургготски, за които съдът прие, че не са имали общо с имота.

Разноските обаче могат да се увеличат, тъй като те се дължат само за процеса, минал на първа инстанция.

Смяната на собствеността ще стане едва когато решението на СГС бъде потвърдено от горните инстанции и влезе в сила. Другото условие е царската фамилия да получи над 1,3 млн. лв. от държавата за реставрацията и подобренията в двореца.

Съдът прие, че “Врана” е собственост на държавна институция Интендантство, за което има нотариален акт. Според съдия Петя Алексиева без доказателства са останали твърденията на Сакскобургготски и сестра му, че дядо им цар Фердинанд лично купил земята и после със свои пари построил сградите. “Дори и да се приеме, че имотът е бил лична собственост на царете Фердинанд и Борис IIIІІІ, то държавата е станала собственик на имотите по силата на извършена национализация на имотите на семействата на бившите царе и на техните наследници от 31 декември 1947 г.”, посочи още съдът.

“Интендантството е другото “аз” на царя, то е идентично на царя, а не на държавата”, коментира решението на СГС пред Нова тв адвокатката на Мария Луиза Валя Гигова. Колежката ѝ Ели Христова каза, че всички документи от 120 г. насам показват, че имотите са купувани и строени от царското семейство. “Държавата не притежава нито един документ, че е дала дори стотинка за “Врана”, добави Христова.

Логично, друго мнение застъпи адвокат Мариана Попова от кантората “Савова и сие”, която защитава държавата.

“Държавата избра единственото правилно решение да отиде в съда и да реши спора със съдебно решение. Имаше и гласове тя да одържави имотите, да изгони г-н Сакскобургготски и да го остави той да доказва правата си. Държавата избра трудния, бавен и скъп начин - чрез съд”, каза пред Би Ти Ви Попова.

Столичната община отвори парка за посетители през 2013 г. Оттогава досега той е посетен от над 300 000 души, въпреки че царската градина може да бъде разгледана само през уикенда.

Входът е 5 лв. Въпреки съдебното решение от общината се надяват, че “Врана” ще остане отворен за граждани и ще продължат да стопанисват парка.

ВМРО зове царя да се откаже от претенции спрямо България

Симеон Сакскобургготски да прояви благородството, за което претендира, и да се откаже от по-нататъшни претенции спрямо България. Този призив отправиха от ВМРО вчера.

“Какъвто и да е изходът от подобни претенции, те само ще затвърдят ниското доверие на българите към Сакскобургготски и неговото неотдавнашно участие в българската политика”, написаха войводите. И се похвалиха, че решението на съда за “Врана” е потвърждение на тяхната теза, че държавата не трябва да подписва споразумение с царя, каквато идея имаше.

Д-р Енчев предлага на Симеон луксозна вила пожизнено

Д-р Невен Енчев предоставя на царя за безплатно пожизнено ползване вила в новостроящ се комплекс край с. Белащица.

Предприемачът оповести новината ден след като Софийският градски съд реши Симеон Сакскобургготски и сестра му княгиня Мария Луиза да върнат на държавата двореца “Врана”.

“Познавам Негово Величество от 2012 г. Първата ни среща бе в София на честването на годишнина от спасяването на българските евреи.

Оттогава поддържаме близки отношения”, обясни д-р Енчев. През май т.г. той откри заедно със Сакскобургготски, съпругата му Маргарита и сестра му Мария Луиза изложба в пловдивската областна управа, посветена на евреите.

Вилата, която лекарят предлага на монарха, се изгражда в момента. Според строителите до октомври ще е покрита и ще започнат довършителните работи. Сградата е триетажна, с площ 700 кв. м.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 103 000 лева ще заработи Веселин Маринов от тазгодишния си коледен концерт. Предварителните прогнози сочат, че печалбата от традиционна му изява по това време на годината ще е рекордна. Веско обяви, че коледното му творческо празненство тази година ще се проведе на 3 декември в НДК, като това ще е 22-рият му концерт на сцената на зала 1.

Лятото официално си отиде! И идват студ, силен вятър и слани. От днес времето в цялата страна значително се влошава, като високите стойности на температурите и слънчевото време остават като мил спомен. "Чувствителното понижаване на температурите ще се усети във вторник и сряда. Добрата новина е, че в края на седмицата ще има леко повишение на

Софиянец изхвърли книги до кофи за боклук и предизвика възмущението на потребителите в социалните мрежи. Вместо да ги запази и съхрани столичанинът явно е решил да освободи място за нещо по важно в жилището си от художествените