Американска сонда направи първите снимки на астероида Бену (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7024613 www.24chasa.bg
Кадър: Youtube/NASA Goddard

Американската сонда ОСИРИС-РЕКС, която бе изстреляна през септември 2016 г., е направила първите снимки на малкия астероид Бену, от който тя ще трябва да вземе мостри, за да ги донесе на земята, предаде Франс прес. НАСА обяви новината вчера вечерта и показа първите пет фотоса, щракнати от сондата. На тях се вижда бяла точка на фона на звездното небе, предава БТА. 

Мисията на сондата е на стойност 800 милиона долара. Астероидът Бену е с диаметър 500 метра. Мостри от него би трябвало да бъдат доставени на земята през 2023 г. Целта е сондата да успее да вземе възможно най-много мостри от астероид, повече отколкото са били взимани досега.

Сондата се намира все още на 2,2 милиона километра от обекта на изследване и ще се доближи до него в идните месеци. През декември тя ще се спусне на 7 километра от повърхността на астероида, а после на 31 декември тя ще влезе в орбита на около 1,5 или 2 километра височина и с намалена скорост от 18 километра в час.

Самото взимане на мостри от Бену ще стане едва през 2020 г. след период на изследвания и измервания, които ще извърши сондата. Специалистите все още не знаят точната маса на Бену и неговото гравитационно поле. А това са параметри, които влияят върху мястото и начина, по който сондата трябва да се доближи до повърхността. Специалистите трябва също така да са сигурни, че няма да има облак прах или малък естествен сателит край Бену, който да повреди сондата.

Все още не се знае от какво е съставена повърхността на Бену, която е много тъмна. Сондата ще вземе между 60 грама и 2 килограма материал от нея. За целта тя няма да каца, а ще протегне роботизирана ръка с дължина около 3 метра и за само 5 секунди ще събере каквото може. Мострите след това ще бъдат съхранени в сондата през обратното пътуване, предвидено да завърши през 2023 г.

Сонди вече са носили мостри от слънчеви ветрове (Генезис през 2004 г.), от комета (Стардъст през 2006 г.), от астероид (Хаябуса през 2010 г.) Сега японската космическа агенция има сонда - Хаябуса 2, която е близо до астероида Рюгу, от който тя ще вземе проби, които ще достави на земята през 2020 г. Освен това на земята има и 382 килограма лунни камъни, донесени от астронавтите от мисиите Аполо от 1969 г. до 1972 г.

Мострите от астероиди, съставени от базови елементи за планети, могат да дадат информация за началото на Слънчевата система. Освен това наличието на вода и определени минерали в тях могат един ден да послужат за запаси на бъдещите космически пътешественици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,