ИА "Автомобилна администрация" не е била уведомена за превоза на автобуса, катастрофирал край Своге

https://www.24chasa.bg/novini/article/7025796 www.24chasa.bg
СНИМКА: Благой Кирилов

По наредба фирмата, която е извършила вчерашния превоз, при който стана катастрофата край Своге, е трябвало да уведоми предварително Изпълнителна агенция /ИА/ "Автомобилна администрация" за извършването на "случаен превоз" на пътници. В това уведомление трябва да се съдържа информация за маршрута, датата, часа на пътуването, мястото на тръгването и ориентировъчен час на мястото на пристигане. Такова уведомление към ИА "Автомобилна администрация" за конкретния превоз обаче не е било изпратено. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски на брифинг в Министерски съвет днес.

Проверката на ИА "Автомобилна администрация" е установила, че фирма "Мобилос 5" ООД е компанията, която е извършвала превоз по време на вчерашната катастрофа край Своге. Фирмата притежава лиценз за извършване на автобусен превоз на пътници, валиден до 14 март 2027 г. /10-годишни са сроковете за лицензите/. Министър Московски добави, че фирмата е регистрирана в гр. Божурище и притежава доказана финансова стабилност, която е валидна до март 2019 г.

ИА "Автомобилна администрация" на 5 април 2018 г. е извършил цялостна комплексна проверка на компанията, при която не са били установени нарушения. Проверката е констатирала, че фирмата притежава общо 6 автобуса от категория "М-2" и "М-3". Автобусът, който е участвал във вчерашната катастрофа, е с дата на регистрация 2001 г., посочи транспортният министър.

Водачът, който е управлявал автобуса, е и управител на фирмата. Шофьорът притежава психологическо изследване, което е било издадено на 22 август 2018 г. с валидност до 22 август 2021 г. Има валидна карта за квалификация, издадена на 13 април 2018 г. и е валидна до 13 април 2023 г. Има и валидно свидетелство за управление на превозното средство, добави Ивайло Московски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освирквания и обиди отнесоха силиконови мадами, които се събраха на годишна среща във великотърновска дискотека. Каймакът на родните едрогърди мацки начело с Анна Мария Чернева, Виктория Петрова, Катрин Вачева и други техни оперирани приятелки се впусна в бурен купон. Изкусителките, които са с титли от конкурса "Мис Силикон",

Не е хваната на местопрестъплението на Каменните гъби Певицата Софи Маринова няма да влезе в затвора, разбра "България Днес"! Преди месец фолкфурията пусна най-новата си песен, чийто клип е заснет върху защитения обект Каменни гъби край Кърджали. След проверка на вестника в Наказателния кодекс по силата на чл.

Пламен Русев е роден в Стара Загора на 11 септември 1964 г. Завършил е изчислителна техника в Техническия университет в София и счетоводство и контрол в УНСС. Има специализации по индустриален мениджмънт в Австрия и управление на големи промишлени предприятия в Япония. Преди около 15 години за пръв път представя идеята си Стара Загора да бъде