Нанков: 48 пътни участъка в страната правят аквапланинг като при Своге (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7026433 www.24chasa.bg
Николай Нанков Кадър: Нова тв

Губил към близки хора, затова знам, че е важна справедливостта. Това заяви по Нова тв министърът на регионалното развитие Николай Нанков за катастрофата при Своге. Ще вземем всички мерки да бъде гарантирана справедливостта, каза той.

Една от версиите е в хипотезата на лоша пътна инфраструктура и то на пътната настилка. Ще дадем информация на прокуратурата. 

Той съобщи, че пет пъти пътната агенция пише до фирмата "Трейс Своге". Констатирани са 22 точки с дефекти по цялото трасе на пътя и краен срок за отстраняването им -  15 август. Ремонтът не се случва. 

Видео: Нова тв

За спиране на пътя не можем да говорим, предприети са действия по редуциране на скоростта в участъка, в който стана катастрофата.

По договора, пътят е въведен в експлоатация в 2016 г., всички констатирани дефекти в гаранционните срокове се отстраняват за сметка на изпълнителя. 

Нанков съобщи, че този път е ремонтиран при 3 правителства, бюджетът по договора е увеличаван. След ремонта пътят е приет от 20-членна държавна приемателна комисия без никаква забележка. Няколко месеца след това, при зачестили пътно-транспортни произшествия, от полицията сигнализират Областно пътно управление, поставят се нови знаци за повишена концентрация за произшествия.

АПИ са уведомени на 19 август, че дефектите не са отстранени. 

Когато има едни подобни отношения, редът е държавата да си търси правата по съдебен ред, каза министърът.   

Той заяви, че всички длъжностни лица, с действие и бездействие, ще понесат своята отговорност. 

Новоремонтиран път започва да дава дефекти, това е странно. 48 подобни участъка има в страната, които правят аквапланинг, те се ремонтират приоритетно, каза още Нанков.

Нанков заяви, че след като фирмата не е отстранила дефектите, ше стартира процедура по привеждане на банковата гаранция на изпълнителя. Той ще проверява дали това е направено. Този мярка обаче прекратява гаранционната поддръжка. "Не съм убеден, че парите по гаранцията ще стигнат за ремонт," каза още той. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.