Питат 4-класниците в тест кой приема законите в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7027308 www.24chasa.bg
Какво ново има в програмите за учениците от 1-и до 12-и клас? Какво трябва да знаят родителите? От 21 юли “24 часа” започна поредицата “Родителски бележник”.

С резултатите по математика може да се кандидатства

в профилирани гимназии с “Природни науки”

Учениците от столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” се представят отлично на националните външни оценявания.

Кой приема законите в България?

На 1 ноември какъв ден отбелязваме?

Кой девиз е изписан върху герба на Република България?

За коя трудова дейност на хората има най-благоприятни условия в Дунавската равнина?

Къде са изброени и описани застрашените от изчезване растения и животни в България?

Коя е столицата на българската държава по времето на Асеневци?

Това са въпроси, които могат да се паднат на националното външно оценяване по човекът и обществото след 4-и клас. Това са т.нар. първи миниматури.

Изпитите са по четирите основни предмета - човекът и обществото, човекът и природата, български език и литература и математика. Форматът на въшното оценяване няма да е по-различен от предходните години, обясниха от министерството на образованието.

Ще се запазят

броят и видовете

на задачите,

както и оценяваните компетентности. Оценяването догодина ще е по старите учебни програми от 1-и до 4-и клас. За ориентир на родителя броят на получените точки могат да се превърнат в оценки. В документа на учениците за начален етап на основно образование се записват резултатите в точки като процент от максималния брой точки.

Ако приемем, че максималният брой точки е 20 и детето изкара 20 точки, като процент ще му се запишат 100. Ако детето по уважителна причина не е положило национално външно оценяване, това не означава, че няма да получи документи и няма да премине нагоре.

За всеки от изпитите четвъртокласниците ще имат на разположение един учебен час за работа върху задачите. Продължителността на всеки изпит за децата със специални образователни потребности е два учебни часа.

Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети, да се определи необходимостта от подкрепа, както и да се осъществи

мониторинг на

образователния

процес

на различни нива - училищно, регионално и национално.

С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил “Математически” и “Природни науки”, като тежестта им при балообразуването се определя от конкретното училище.

По български език и литература в 4-и клас продължава процесът на овладяване на знания за езика и за литературата, като усвоените в предходните 3 класа знания за езиковите и речевите единици и за художествената образност се задълбочават, обогатяват и надграждат.

Включват се литературни произведения от нови литературни видове като

мит, легенда,

афоризъм

По време на тестовете учениците слушат внимателно текст и го записват под диктовка. Към предоставен им втори текст пък им се задават различни въпроси, които разпознават доколко ученикът е осмислил прочетеното.

Отговарят и на въпроси дали две думи са синоними, многозначни или сродни са думите, какво е по цел изказването - съобщително, възклицателно или въпросително, и др.

По математика пък питат децата кое от числата е най-голямо. Откриват колко е частното на числа, търсят неизвестното в равенството. По човекът и природата пък има въпроси като: в кой ред изброените вещества се разтварят във вода или на какво се дължи смяната на деня с нощта.

На последното външно оценяване на 4-класниците през май най-добре се представиха учениците от Смолян, София-град и Варна. С най-лоши резултати бяха децата от Сливен, Шумен и София-област.

Децата учат начини за

проверка на правописа,

вместо да зубрят граматични

правила по български

Новите програми за 4-и клас ще влязат в сила през учебната 2019/2020 г. Програмата по български език включва знания от различни дялове на езика и цели интегриране на основните езикови дейности четене, писане, слушане и говорене по темите.

В програмата е олекотено учебното съдържание по отношение на терминологията. Акцентът при усвояване на книжовните норми е поставен върху

начините за проверка

на правописа,

а не върху наизустяване на многобройни правописни правила.

В програмата по литература са определени тематични области като ориентир за подбора на произведения. Такива са: България, българският народ и българският език, приятелството, знанието, културното многообразие и нравствените добродетели. Поставен е акцент върху развитието на културата и формирането на читателски интерес у децата. Те се запознават с фолклора чрез изучаването на легенди, научават разликата между диалог и монолог. Усъвършенства се читателската, литературната и езиковата култура, както и уменията за учене.

Темите, които ще се изучават в 4-и клас по технологии и предприемачество, са запознаване с видовете материали, както и конструкции и модели.

В частта за предприемачеството

се акцентира върху

изграждането на

икономическа култура,

като съобразено с възрастта се въвеждат уроци за различаването на стоки и услуги, представяне на понятия като производство, създаване на продукти, размяна и продажба, реклама.

Знанията за техниката се обогатяват със знания за правилата за използване и пестенето на електроенергия при употребата на домашни електроуреди. Отделно учениците

ще изучават

какво е рециклиране

Акцентира се върху запознаването с устройства и приложения за предаване, приемане и съхраняване на информация. Безопасността на работата се свързва и с възможностите за предвиждане на риска за себе си и за другите в процеса на работа с материали и инструменти.

Основна в обучението е работата с хартия, картон и леснодостъпни опаковъчни материали, като децата трябва да създават от тях конструкции и модели с прости механизми - колела и оси, лост, макари, наклонена равнина. Това е свързано с възможността за формиране на конкретни трудови умения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.