Бургас чака инвестиция за 124 млн. евро, голяма компания ще строи завод

https://www.24chasa.bg/novini/article/7028994 www.24chasa.bg
Според кмета Димитър Николов инвеститорът се е спрял на Бургас след като обиколил 4 държава и 3 града в България. Снимка Архив

Голяма компания ще строи завод за 124 млн. евро в северната промишлена зона на Бургас след като общинският съвет му разреши да купи общинска земя в нея и с добавена частна да окрупни парцел от 62 дка. Крупната инвестиция е на "2 МЕКС" ЕАД, които обещават да открият от 240 до 384 нови работни места. В Бургас фирмата ще прави железопътни колела, оси и друго жп оборудване, което ще изнася в чужбина.

Общинската земя, върху която ще се строи завода, е част от апорта на общината, която участва с държавата в индустриалния парк. Тя ще бъде изкупена от частника за 30 лв. на кв. метър, колкото е данъчната й оценка.

Според кмета Димитър Николов инвеститорът се е спрял на Бургас след като обиколил 4 държава и 3 града в България. Преди общинският съвет да му даде зелена светлина на проекта, той е бил представен и одобрен от Българската агенция за инвестиции, която го проучила детайлно, включително и за финансирането.

46 съветници гласуваха "за", само един бе против.

В намеренията на инвеститора се усъмни зам. председателят на общинския съвет Георги Дражев. Според него ОбС му подарявал земята, която после щял да препродаде на отделни парцели. Той бил учуден, че избрал точно Бургас, а не Карнобат или Дебелт, където също имало жп линия, от каквато се нуждаел за производството си. И призова кмета да си оттегли докладната.

"Преди две години бяхме поканени в Министерството на икономиката с други градове, които също имат индустриални зони. На тази среща ги нямаше кметовете на Карнобат, Айтос и Средец. Не мога да нося отговорност защо инвеститорът не е избрал Дебелт, консервен комбинат или нещо подобно", контрира кметът Николов. И разкри, че кандидати да предложат терен на завода за 124 млн. евро били Варна и Русе, но накрая инвеститорът предпочел Бургас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Екстремно предизвикателство предприе бегачът Божидар Антонов. Той прави скоростно зимно преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - от връх Ком до нос Емине (около 580 километра), стартирайки в понеделник тази седмица. Приключенецът в трудното изживяване тръгва сам, но в определени участъци от маршрута е подпомаган от членове на екипа

С два метра отслабна 37-годишната Таня Коричкова от Благоевград! Няма грешка в измервателната единица - точно 220 сантиметра губи упоритата жена от обиколката на тялото си, след като решава да се хване в ръце и да промени живота си. Само за няколко месеца с правилно хранене и здрави тренировки в залата Таня успява да отслабне драстично - стопява

Паметник на Васил Левски е издигнат в карловското село Мраченик, където ятаци са криели Апостола! Навръх годишнината от гибелта на героя скулпторът Ангел Каравланов извая образа на героя и постави бюста в центъра на родното си село. "Прабаба ми ми е разказвала как нейни близки хора от Мраченик са криели Апостола в къща близо до центъра.