Окончателно: няма виновни за 13-те удавени в “Аспарухово”, само силният дъжд (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7029133 www.24chasa.bg
Кал и разрушения са останали след наводнението. СНИМКА: Орлин Цанев

Решението е на Апелативния съд по настояване на прокуратурата. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, постройки в дерето не били основна причина за трагедията

Апелативният съд уважи протеста на окръжната прокуратура във Варна и прекрати наказателния процес за наводнението в кв. “Аспарухово” на 19 юни 2014 г., при което се удавиха 13 души.

Преди това Варненският окръжен съд бе постановил, чедържавното обвинение не може да прекратява дело и да обявява, че няма виновни.

“Досъдебното производство, образувано веднага след наводнението във варненския квартал, е водено

за причиняване

смъртта на

13 души поради

немарливо

изпълнение

на занятие

или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - престъпление по член 123, ал. 1 от НК. Делото е наблюдавано от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от окръжния следствен отдел. При проверката на определението на Варненския окръжен съд въззивната съдебна инстанция е приела аргументите на окръжната прокуратура, че то е необосновано”, се казва в решението на Апелативния съд от 24 август тази година.

Магистратите отново се позовават на екстремалността на валежите на 19 юни 2014 г. и на всички справки на Националния институт по метеорология и хидрология.

“Само за половин час - от 18,30 до 19 ч, интензивността на падналите валежи на един квадратен метър е била 138,8 литра. За периода от 15 до 20 юни 2014 г. количеството на валежите е било 175,6 л, което представлява

382 процента

от нормата за

валежите

през юни

Подобно наводнение във Варна е имало и през 1951 г., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна”, аргументират се апелативните съдии. Според тях, основната причина за настъпилото водно бедствие е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 г.

Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци,

изградените

постройки по

протежението на

дерето и вътре

в него не са

основната

причина

за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 души, се обяснява в новото решение. Съдебният акт на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

Защо прокуратурата иска отмяна на съдебно решение срещу нейно решение, че няма виновни?

Още на следващия ден след смъртоносната вълна тогавашният военен министър Ангел Найденов се появи в защитна пустинна униформа. Бърза “атака” на военното поделение, което е на най-високата точка над “Аспарухово”, показа, че пътят до него е напълно унищожен от водата. Екипът на вестника даже бе подгонен от военни полицаи, заради нездраво любопитство.

“Военните ни

издавиха!”,

крещяха възмутени роми от ул. “Горна студена”" на следващия ден, след като къщите им потънаха в тонове кал и боклуци. В същото време млади, добре екипирани цивилни военни под строй се отправиха по дерето нагоре към поделението да поправят нещо.

Граждански екип дни по-късно се изкатери нагоре по течението и намери неразчистени паднали дървета и остатъци от вирове. Те обаче няма как да съберат количеството вода, което се изля в един миг и в двете дерета - на ул. “Моряшка” и на ул. “Горна Студена”. И досега

никой не

отговорил на

прост въпрос

- как е възможно две различни по дължина дерета, с различни водосборни области, намиращи се на километри едно от друго, но и двете минаващи покрай военното поделение на най-високата точка, изведнъж да образуват приливни вълни в един и същи час. Потопът започва някъде към 19,15 ч и странно към 20 часа свършва. “На това му се вика отприщена вода, горе на високото язовир ли е имало?”, коментираха жи”ели на улица “Моряшка".

Не случайно дни наред, по време на ежедневните си пресконференции кметът на Варна Иван Портних повтаряше военните да кажат имат ли нещо общо с потопа. Обаче от Министерството на отбраната отговориха, че в поделението на върха имало само малък басейн. И толкова.

“Спомням си, че през 60-те години, ни пускаха с кошове на 50 метра дълбочина да копаем на ръка тунели. Цялото “Аспарухово” отдолу е проядено от подземни хангари като термитник”, свидетелства възрастен варненец.

Сега се хвърлят огромни пари за ремонта на двете дерета. На ул. “Горна Студена” даже дерето беше ликвидирано. Огромни земни маси от ремонта на бул. “Васил Левски” бяха струпани, за да не може северният му бряг да се свлича. Защото там има незавършена сграда на ромска фондация. Южният край на дерето вече е в ниското и според жителите там при нова вълна, ще бъдат пометени техните къщи, които при потопа през 2014 г. оцеляха. На улица “Моряшка”, бяха направени значително повече подобрения и благоустрояване.

Кадри на фоторепортера Орлин Цанев са запечатали трагичните дни след 19 юни 2014 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.