Стефан Софиянски за царските имоти: Рискуваме да върнем насилието в държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7029373 www.24chasa.bg
Стефан Софиянски КАДЪР: Би Ти Ви

За връщането на двореца Врана на Симеон Сакскобургготски има две особености, каза Стефан Софиянски, бивш кмет на столицата по Би Ти Ви.

"Фердинанд е бил добър ботаник и е искал да има обширен парк на територията му. Преценил климатичните условия и откупил крепостните актове, които са играли роля на нотариални актове. И те са прикрепени към реституцията. Втората особеност а, че след като царят получава обратно собствеността си, дарява 820 дка от парка към Врана, който общо е бил с територия 900 дка. Това обяснява причината, поради която общината прави разходи за неговата поддръжка", каза Софиянски.

"Ние върнахме имоти на царя не съставен в общината, а списък съставен от комунистическата партия. Но този конфликт има по-дълбоки корени", каза Софиянски.

"Между 1945 и 1955 г. е извършена национализацията - тогава са отнемани имоти, хората са били интернирани и изселвани, пращани по лагери. Партиите са били забранени, лидерите им са били съдени. На селяните се взима земята, на евреите - както сме ги спасили, така сме им взимали земята и тласкали към Израел. Народният съд съди и убива хората и това е едно насилие. То завършва в средата на 90-те години и тогава държавата се сдобива с огромна собственост придобита с насилие. И откъде идва конфликтът? Държавата не издържа, не успява да се справи с това имущество и фалира. Тогава идват демократичните процеси. Но не можем да съберем разделените семейства. Търсим социална справедливост по демократичен път. Но там, където демокрацията влезе в конфликт с насилието, там се явиха такива конфликти", каза още Софиянски.

На въпрос не трябва ли държавата все пак да остави някой от имотите на царя , за да има свой дом в България и какво ще направи в този случай, Софиянски отговори - каквото направи преди - Врана беше на УБО. Общината и тогава поддържаше парка, а в двореца не се живееше и той беше поддържан минимално.

Според него на този случай не трябва да се гледа като на единичен случай. "С това нещо ние рискуваме да въведем отново насилието в политиката на държавата." Защото утре , ние, демократите можем да кажем - "Позитано " е построен с държавни средства". Комунистите ще отговорят, че е построен от членски внос, а ние ще отговорим, че членският внос е събран по платежна ведомост на ЦК на БКП, а те и държавата бяха едно и също нещо, затова можем да приберем "Позитано" като държавна. ВМРО също има много голяма реституция, но ние можем да кажем - това ВМРО не е онова ВМРО и да му вземем имотите. Ако тръгнем по този път 20 години след като това е станало, можем да върнем отново насилието в държавата, заяви Стефан Софиянски. Според него срещу това трябва да се борим.

В София са извършени над 10 000 реституции, върнати са еврейските имоти, върнато е партийното имущество - посегнем ли на едното, значи приемаме това за принцип и можем да посегнем и на другото, каза още екскметът. Благодарение обаче на реституцията България бе призната за демократична държава и стана член на ЕС. Нашето бъдеще е да продължим по този път, а не да се ровим в боклука, заключи Софиянски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на

Нова светска двойка е на път да подлуди Италия. Футболистът Абделкадер Гезал и моделката Ариадна Ромеро се забиха в риалити предаването "Островът на известните". Двамата си допаднаха още с влизането в шоуто, което ги запрати да оцеляват в джунглата в Хондурас. Често се усамотяват да водят задушевни разговори. Те прекараха нощта заедно един до друг.

Актьорът Китодар Тодоров знае как да оправи настроението на приятелите си. Артистът случайно се засече с авер на улицата. Кито, както го наричат близките му, веднага започна да разказва забавна история. За да стане още по-интересна случката, която обяснява, актьорът от "Скъпи наследници" започна да жестикулира и да прави мимики.