Стефан Софиянски за царските имоти: Рискуваме да върнем насилието в държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7029373 www.24chasa.bg
Стефан Софиянски КАДЪР: Би Ти Ви

За връщането на двореца Врана на Симеон Сакскобургготски има две особености, каза Стефан Софиянски, бивш кмет на столицата по Би Ти Ви.

"Фердинанд е бил добър ботаник и е искал да има обширен парк на територията му. Преценил климатичните условия и откупил крепостните актове, които са играли роля на нотариални актове. И те са прикрепени към реституцията. Втората особеност а, че след като царят получава обратно собствеността си, дарява 820 дка от парка към Врана, който общо е бил с територия 900 дка. Това обяснява причината, поради която общината прави разходи за неговата поддръжка", каза Софиянски.

"Ние върнахме имоти на царя не съставен в общината, а списък съставен от комунистическата партия. Но този конфликт има по-дълбоки корени", каза Софиянски.

"Между 1945 и 1955 г. е извършена национализацията - тогава са отнемани имоти, хората са били интернирани и изселвани, пращани по лагери. Партиите са били забранени, лидерите им са били съдени. На селяните се взима земята, на евреите - както сме ги спасили, така сме им взимали земята и тласкали към Израел. Народният съд съди и убива хората и това е едно насилие. То завършва в средата на 90-те години и тогава държавата се сдобива с огромна собственост придобита с насилие. И откъде идва конфликтът? Държавата не издържа, не успява да се справи с това имущество и фалира. Тогава идват демократичните процеси. Но не можем да съберем разделените семейства. Търсим социална справедливост по демократичен път. Но там, където демокрацията влезе в конфликт с насилието, там се явиха такива конфликти", каза още Софиянски.

На въпрос не трябва ли държавата все пак да остави някой от имотите на царя , за да има свой дом в България и какво ще направи в този случай, Софиянски отговори - каквото направи преди - Врана беше на УБО. Общината и тогава поддържаше парка, а в двореца не се живееше и той беше поддържан минимално.

Според него на този случай не трябва да се гледа като на единичен случай. "С това нещо ние рискуваме да въведем отново насилието в политиката на държавата." Защото утре , ние, демократите можем да кажем - "Позитано " е построен с държавни средства". Комунистите ще отговорят, че е построен от членски внос, а ние ще отговорим, че членският внос е събран по платежна ведомост на ЦК на БКП, а те и държавата бяха едно и също нещо, затова можем да приберем "Позитано" като държавна. ВМРО също има много голяма реституция, но ние можем да кажем - това ВМРО не е онова ВМРО и да му вземем имотите. Ако тръгнем по този път 20 години след като това е станало, можем да върнем отново насилието в държавата, заяви Стефан Софиянски. Според него срещу това трябва да се борим.

В София са извършени над 10 000 реституции, върнати са еврейските имоти, върнато е партийното имущество - посегнем ли на едното, значи приемаме това за принцип и можем да посегнем и на другото, каза още екскметът. Благодарение обаче на реституцията България бе призната за демократична държава и стана член на ЕС. Нашето бъдеще е да продължим по този път, а не да се ровим в боклука, заключи Софиянски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.