Стар диван се изхвърля до контейнера, за телевизор се звъни на фирма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7030780 www.24chasa.bg
Мебелите трябва да се оставят до кофите за смет. СНИМКА: Румяна Тонeва

София прави център за поправка на вехти мебели, за да могат други да ги ползват отново

Над 82 тона едрогабаритни отпадъци са изхвърлили за година жителите на столицата

В сезона на домашните ремонти често се налага да се изхвърлят стари мебели и уреди. Къде? Често това е проблем, не можеш просто да напъхаш стария диван в контейнера за смет.

В София не е нужно хората да ги возят до определени депа.

Едрогабаритни отпадъци като мебели, врати, стара дограма, дивани, фотьойли, маси и столове се оставят до контейнерите за битови отпадъци.

Те се

събират по

график за

всеки район

При необходимост фирмата извършва дейността по подадена заявка и извън графика.

На сайтовете на Столичната община и на Столичния инспекторат са качени графици за извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци, образувани от домакинствата след ремонти като мивки и фаянс например. Инспекторите от Столичния инспекторат описват адресите, на които има генерирани такива отпадъци, и заявката се предава на фирмата, отговорна за съответния район.

Непотребната

покъщнина

се събира

със специализиран

автомобил

и се транспортира до депо “Враждебна”, обясниха от Столичната община.

Оттам напомнят, че когато се прави голям ремонт вкъщи, при който се образува сериозно количество строителни отпадъци, хората трябва да си наемат контейнер, който съответната фирма да транспортира до депо.

Старите телевизори пък попадат в категорията на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

То

съдържа

опасни

компоненти,

затова събирането се извършва по заявка от граждани. Тези отпадъци се събират от фирмите “Елтехресурс” и “Екобултех”.

За районите “Красна поляна” и “Овча купел” заявки се приемат на телефони: 02/441 50 56, 02/441 50 57, 02/441 50 58, а за събота - на 0888 602 916. За всички останали столични райони заявки се подават на безплатен телефон: 0800 14 100 или на мобилни: 0886 229 956 и 0884 610 254.

След това фирмата взема от дома на подалите заявка стари или неработещи печки, перални, телевизори, хладилници, компютри, монитори, климатици, инструменти, прахосмукачки, мобилни телефони и всякакви други елуреди.

За изхвърляне на подобни отпадъци на нерегламентирани места

глобата е от

100 до 5000 лв.

за физически

лица

и имуществена санкция от 700 до 20 000 лв. за юридически лица.

При маловажни случаи се налага глоба с фиш до 50 лв. или се съставя акт за административно нарушение - от 300 до 1000 лв.

От началото на годината до момента от Столичния инспекторат са съставили 20 акта, а глобени с фиш са били 145 софиянци.

82 818 тона едрогабаритни отпадъци са изхвърлили жителите на столицата през 2017 г.

През тази година на боклука са отишли 33 439 тона стари мебели. Събраните излезли от употреба електроуреди за 2017 г. са 1916 тона, а само за първата половина на тази година - 4483 тона, съобщиха от Столичната община.

Предстои в София да се организира център, в който ще се поправят стари мебели, така че да могат да се използват повторно след ремонт от нуждаещи се.

Столичната община е в процес на проучване на възможностите за финансиране на изграждането на Център за повторна употреба и предаване на

разделно

събрани

отпадъци от

домакинствата

Той ще бъде в Требич.

Идеята е гражданите да предават там едрогабаритни отпадъци, които ще се поправят, за да могат да се ползват отново, а негодните за ремонт ще се предават за оползотворяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оплюваната и сочена с пръст за глупава плеймейтка Нора Недкова прецака Биг брадър! Блондинката изненадващо беше изгонена от риалити шоуто, но реално тя печели от цялата ситуация. Предисторията. В деня на напускането си на къщата Нора се скарва с продуцентите, защото личният й фризьор не я посещава достатъчно често.

Георги Христов отказа да пее на мащабен концерт в зала 1 на НДК. Изпълнителят беше гвоздеят в програмата на Фестивала за поп и рок музика - София. По план трябваше да излезе последен на сцената, да получи награда за цялостно творчество и да изпее хитовото си парче "Черно и бяло". "Христов стоеше до сцената и му оставаха секунди да излезе и да

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин