Христомир Брънзов: Около 600 лв. взима един метеоролог в БАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/7031226 www.24chasa.bg
Директорът на НИМХ Христомир Брънзов

Заплатата на един редови служител с висше образование в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е 576 лв. плюс 20% от минималната работна заплата, които се дават заради допълнителните задължения, които има института, тъй като метеоролозите не са само научни работници. В най-добрия случай в края на месеца те взимат 600 лв. 

Това каза директорът на НИМХ Христомир Брънзов в ефира на "Тази сутрин" по бТВ. Той уточни, че хората със средно образование взимат по-малка заплата, а професорите - 850 лв.

94% от изготвящите прогнозата за времето в НИМХ искат да излязат от БАН, обясни Брънзов. Тяхното желанието е да се преместят в Министерството на образованието. "Първо, защото ние сме научна организация и второ, практика по света е тези институти най-добре да са в неутрално министерство, за да не обслужваме някое министерство и да не станем ведомствена организация", поясни директорът на НИМХ.

Никой не ни е обещавал по-висока заплата там, бюджетът е за догодина, ние ще предложим нашия проектобюджет, заяви Брънзов. По негово мнение в министерството той трябва да е по-висок, защото държавата трябва да финансира дейности, които са в неин интерес. "Много специфични наши разходи БАН не ги признава, защото ги няма в другите институти", поясни Брънзов. По думите му преместването на изготвящите прогнозите могат да излязат от БАН с вътрешни актове в началото на септември, ако не - държавата ще го направи законодателно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,